Tumormarker szűrésnél az eredményeket hogyan kapom meg? Értelmezi nekem valaki majd az adatokat ?
44 éves férfi vagyok, ezeket szűrném, egy csomagban:
AFP, CEA, CA19-9, PSA, fPSA.
Vélemények ?
PSA, fPSA: már leírtuk.
AFP: máj, here, petefészek rák lehetőségét lehet vele nézni, de önmagában szűrésre nem alkalmas, a negatív eredmény nem jelenti azt, hogy nincs jelen daganat az érintett szervben, valamint a pozitív eredmények nem elég specifikusak diagnózis felállításához. Utánkövetésre alkalmas.
CEA: Ha jelen van a vérben, az gyors ütemben szaporodó sejtcsoport, tumor jelenlétére utal valahol a szervezetben. Nem ad információt, hogy milyen kóros folyamatról van szó. A vizsgálat eredménye alapján tehát lehet rákos megbetegedésre következtetni, a teszt a kezelés eredményességének kontrollálására alkalmas.
CA19-9: A sejtek felszínén található antigén, mely nem okozója a rákos megbetegedésnek, de ha nagyobb mennyiségben fordul elő a szervezetben, az hasnyálmirigyrákra utalhat. Önmagában nem elegendő a rákbetegség megállapításához, mert nem elég specifikus, illetve érzékeny. A teszttel a hasnyálmirigy -, és az epevezeték rák egyéb, nem rákos állapotoktól jól megkülönböztethető. A vizsgálatot a kezelőorvos a hasnyálmirigyrák kezelésének monitorozására, a betegség esetleges kiújulásának kimutatására kéri.
Kolonoszkópián voltam 2 hónapja mert ritkán, de volt véres székletem, polipot sem tanált a doki, magán egészségügyben csináltattam.
És végbélrepedésre (fissura) szűrtek ki még a kolonoszkópia előtt proktolgián.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!