Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » 9 éves kisfiú tikkelni kezdett...

9 éves kisfiú tikkelni kezdett. Mi lehet az oka?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

9 éves kisfiam kb. 2 hete kezdett el tikkelni. Korábban is voltak hasonló dolgai de szépen elmúltak. Pl.: Behúzta, megfeszítette a hasát, vagy a szemével pislogott nagyokat. Nem tulajdonítottunk neki nagy figyelmet mivel sosem voltak hosszú ideig tartó és gyakori tikkek. Két héttel ezelőtt TV nézés közben vettük észre, hogy újra tikkel a szemével (rendszertelenül, gyakran pislog), néha orrát szája szélét is felhúzva.

Elvittük háziorvoshoz, majd neurológiára, szemészetre, vérvételre. Minden OK volt. A neurológus sem utalt be EEG-re. Vitamint, halolajat, pihenést javasolt.

Továbbra is tikkel napközben a szemével, de nem durván. Viszont mikor TV-t néz és főleg du. vagy este akkor nagyon tikkel és grimaszol az arcával. Reggeli TV nézés közben alig-alig. (lehet kipihentebb még? Számomra ez érdekes, mert azt hittem a képernyő stimulálja az idegeit, vagy a TV képfrissítési frekvenciája stb.) Múltkor voltunk egy előadáson ahol szintén a TV nézéskori tikkelés jött rá, majd kb. fél óra múlva alább hagyott. (Lehet az ingerek, fényeffektek, passz.) Az arcon jelentkező tikkekhez társul időnként köhécselés (hátra szegi a fejét, majd köhint egyet) és felugrás páros lábbal. Egyszerre egyik sem, mindig váltakozva, de ezek is du. estére lesznek gyakrabban. Most beszélünk a sulival is, hogy érhette-e valami trauma, amit nem mond el. Azt említette, hogy csúfolták a súlya miatt.

Valami találkozott hasonlóval? Akinek lenne tapasztalata kérem ossza meg velem, mert nagyon el vagyunk keseredve. Remélem idővel kinövi majd?

Köszönöm.

2023. dec. 18. 13:57
 1/3 anonim válasza:
100%
Szia. Nekem is ugyanígy kezdődött gyerekként, az összes tünet passzol. Nekem mai napig változatlan , egyedül akkor enyhült amikor antidepresszánst szedtem, de abbahagytam mivel nem akarok rajtuk élni. Most vagyok 26 éves. Elvileg ez ilyen velem született dolog, de nyilván gyerekkori traumák is rá tettek.
2023. dec. 18. 14:31
 2/3 anonim ***** válasza:

Nem bántják az iskolában? Otthon minden rendben?

Ha ennyire negatív minden vizsgálat akkor marad a lelki ok.

2023. dec. 18. 14:49
 3/3 anonim ***** válasza:
Iskolai stressz is kiválthat tikkeket. Javaslom a Vadasparkkal felvenni a kapcsolatot, hátha Tourette-szindróma.
2024. jan. 1. 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!