Biopszia másodjára?
Sziasztok!
25 éves nő vagyok, lassan 2 hónapja találtam egy csomót a mellemben, másfél cm-es, uh-n rosszindulatúnak tűnik. A szülòvárosomban vettek szövetmintát, ami negatívra jött ki, vagyis nem találtak benne rákos eredetű sejteket. Átmentem egy másik városba, másik klinikára, ott is rosszindulatúnak làtták uh alapján, MR vizsgálat is készült, de a doktornő nem biztos benne, hogy az első biopszia eredménye valós, az MR alapján szerinte rosszindulatú. Kérte, hogy ismételjük meg a biopsziát.
Az első biopszia óta valamennyire megnyugodtam, de ez most ismét nagyon nyugtalanít. Mennyire gyakori az, hogy egy biopszia téves? Vannak itt olyanok akikkel ez előfordult? MR -nek nagy a valószínüsége, hogy valóban rákos eredetű?
Bocsi a sok kérdésért, de 2 hónapja kb 10 évet öregedtem, annyira nehéz ez a helyzet számomra, mintha egy rémalomban lennék nap mint nap.
Nem volt daganat/rák a családunkban, 25 évesen nem is tudom mitől lehetne, vagy alakul ki.
Köszi, ha megosztjátok a tapasztalataitokat!
Még egy kérdés, hátha valaki tud válaszolni rá:
MR vizsgálat kimutatná, ha a környező szövetekben/nyirokcsomókban lenne elváltozás? Pontosabban mint az uh?
Nálam sem az uh sem az MR nem mutat ilyesmit.
Köszi szépen.
Sem az MR, sem az ultrahang nem tudja 100%-os bizonyossággal megállapítani, hogy jó vagy rosszindulatú. Indikálni tudja nagyjából mindkettő, nyilván MR pontosabban.
A biopszia is tud hibázni. Vagyis inkább az orvos.
Vannak esetek, hogy ismételni kell, de ez inkább olyan esetekben fordul elő, ahol nem volt jó a mintavétel, mármint magában a folyamatban csúszott hiba, vagy maga a minta nem megfelelő. De ezekben az esetekben nem fogják neked azt mondani, hogy negatív lett a biopszia, hanem csinálnak még egyet.
Csináltasd meg a másodikat is, megerősítésnek jó lesz.
A biopszia megállapítása, hogy nem találhatók a mintában rákos sejtek, a doki úgy magyarázta, hogy ez egy papilóma jellegű csomó, ami nem rosszindulatú.
Az kontrasztos MR a biopszia után készült, ezt már a második doki kérte, amin azt látja, hogy pont úgy néz ki mint egy rosszindulatú daganat, mégha az első biopszia ezt nem is támasztotta alá.
Sokat olvastam már a témában, hogy a jóindulatú daganatok is tünhetnek rossznak MR-en és ultrahangon. Remélem itt is csak ez történik.
Ezért mondom, hogy az MR és az ultrahang nem tudja bizonyosan megállapítani, hogy valami jó vagy rosszindulatú, csak azt, hogy milyennek tűnik az orvos ismeretei alapján.
Mondok egy személyes példát: anyukám 1,5 hónapja elment rutin mammográfiára.
Visszahívták. Bepánikolt mindenki. A családba van több orvos is, így annyit valami úton módon ki tudtunk deríteni, hogy egy radiológus azt mondta a felvételére, hogy nem tud biztosat mondani, a dolog lehet jó is, de nagyon rossz is. Na visszament, diagnsztikai mammo, ultrahang, a végén kiderült, hogy semmi rosszindulatúról nincs szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!