St. Post. Asphyxia mit jelent?
Ez van a születési zárójelentésemnél a diagnózisok között, viszont nem igazán tudom mit jelentenek ezek a rövidítések.
Azt tudom, hogy az asphyxia az mikor fulladás történik, ezért is kellett segíteni nekem ballonos lélegeztetéssel.
De ez így, hogy st. Post asphyxia mit jelent?
CO2 tobblet van oxigen hianykor is, de lehet mastol is (CO2 tobblet). Lehet oxigen hianyod volt, egyebkent nekem az a tippem, hypoxia vagy asphyxia. Sokszor sietsegben valami hozza kothetot de mast irnak fel. Hypoxiaval lehet jobban jarsz, mert akkor lehet csak egy szerved nem kapott eleg O2-t. Asphyxianal viszont nincs rendes legzes.
A kulonbseg annyit jelent, hogy ennyire melyen nem tudom az ujszulott anatomiat meg disfunkciokat, kezeleseket, de stabilizaltak az O2:CO2 aranyt vagy igyekeztek. Nem tudom egy ujszulottnel mennyi a megfelelo arany. De igazabol az ido a fontos, hogy mennyi ideig volt ez az allapot.
De igy atgondolva valoban asphyxianak hangzik. Szoval az idot kene megtudni. Egy ujszulottnel ha jol emlekszem 100-as pulzusa vagy tobb es az jo, tehat ha magas a pulzus akkor tobb oxigen kell, de ha nincs oxigen es a szervezetnek nagyon szuksege van ra, plane ujszulottkent, nem tudom... ebben nem vagyok otthon a gyermekorvostanban. Teljesen mas, sokkal erzekenyebeb, meg minden.
Egyből lélegeztettek szóval kb 2 másodperc lehetett, nem túl sok.
Pulzust sajnos nem tudok, nem írták a zarojelentesen
Lenyegtelen, ha az apgar szamod jo volt, szerintem nalad raadasul nem 1 - 5 percen at mertek hanem 1 - 5 - 10 percek.
Nem hinnem, hogy neurologiai gondod lenne.
De amugy vicces, hogy az ELTE-n egy tanito osszegyujtott par magyar (nem is latin, foleg gorog) roviditest, ami nemzetunket erinti. Egyen felrohogtem.
k.p szerinted mi? ... keszpenz. Ilyet meg nem hallottam, en angolul tanultam de, hogy van ilyen magyar orvosi diagnozis vagy en nem tudom egy egeszsegugyi anamnesisbe a keszpenz hogy kerulhet. Az a szamlan van max vagy ambulans lapon/zarojelentesben nem tudom nekem ilyenem meg nem volt.
Ha erdekel akkor itt van, es a masik valaszolonak valoban igaza volt, az st. az status, (de azert az ELTE oktato is st. p.-nek irja, na most a p. mi , gondolom present? Mert o jelenlegi allapotnak irja. 293-ik oldal)
Ez egy pdf. Ludanyi Zsofia PhD nyelvkutato csoportvezeto (koztuk orvosi szaknyelv is). En egy borgyogyasz sebesznek mondtam, hogy hallux paronychia, unguis incarnatus a diagnozisom. Nevetve mondta, hogy "huhoke azert megnezem, hogy mi az allapot". A vegen az anamnesisbe leirta, a hallux helyett szoszerint magyarul, hogy "jobb lab I labujj" barmi orvosi szaknyelv helyett - ami jo is, mert a beteg megerti, de erdekes szakszeruseg szerint, hogy miert
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!