A középkorban/újkorban a jobbágyok napi szinten ittak alkoholt?
3
Beledöglik egy állat a kútba, a szennyvíz megoldatlan volt, stb.
"Ugye a jobbágyok meg úgy alapból az emberek főleg a középkorban inkább alkoholos italokat ittak, a víz szennyezettsége miatt. "
Ez ilyen formában mese, a modern vízművek kora előtt ember lehetőleg nem telepedett meg olyan helyen, ahol nem volt természetes ivóvíz. A vadászó-gyűjtögető kőkorszaki ember mit ivott Európában, amikor alkoholt csak erjedt erdei bogyókból tudott nyerni? Ugyanaz volt a genetikája, mint a középkori jobbágynak, és ugyanolyan folyók, patakok folytak.
Amúgy elég sok alkoholt ittak (ha volt!), de hogy víz helyett csak piáltak, az elég képtelen ötlet, ugyanis
1. a bort gyakran vizezve itták, és 5-10% alkohol finoman szólva nem elég a fertőtlenítéshez.
2. sörfőzésnél nem mindig forraltak, ugyanis ahhoz kellett egy jó nagy, drága fémedény, anélkül is főztek sört, mert azt forralás nélkül is lehet, kb. 60-70 fok szükséges a maláta elcukrosításához. Maga az erjedés nem fogja csak úgy mágikusan fertőtleníteni a vizet.
3. A mézbort/mézsört is gyakran forralták, de annál mégúgyse volt szükséges.
4. középkori mércével elég nagy luxus volt, hogy az év 365 napján mást se igyál, csak alkoholt... csak a mi világunkban van olyan, hogy tele a bolt végtelen filléres alkohollal.
A matrózoknál meg képzelheted, hogy nem tömény rummal hidratáltak ;) Amikor rumfejadagokat kaptak a tengerészetnél, akkor igen hamar szabály lett az is, hogy csak egészen felvizezve kaphatják meg. Ebből lett a grog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!