Mi a várható élettartam? Temetőben új parcellák között sétálva nagyon nem korrelál. Adott évben elhunytak átlagos életkoráról nemek szerinti bontásban viszont nem találok semmit. Valaki tud ilyet?
Ferfiak szamara ~75 korul, noke par evvel nagyobb. ~80 korul.
Esetleg a kormanyzati nyilvantartasokban ez fix benne van, meg az adott sirhelyeket fenntarto adatbazisaiban, de azt igy neked ki nem fogjak adni. Egyik sem. Csak tippelni lehet.
Augusztus 14.-i hetet végigszámoltam ott férfiakra 71 év jött ki.
Mivel itt ordinalis az osszefugges a halalozasi szamokkal erre szerintem egy Spearman teszt lenne alkalmas. Csak intervallumozni kene a datumokat tetszesed szerint "2015 majus - 2015 aprilis" datum ertek szerint. Es tetszes szerint a ketto kozotti nemtom milyen erteku szamoknak tetszesed szerint (kozep, masodik momentum, barmi amit akarsz, stdev) azt kiszamolni es aszerint mondjuk Excel-ben vagy R-ben Spearman teszttel ezt lefuttatni.
Vagy ami erdekel. Ha tudod hogy az elso eredmeny mit jelent akkor eleg az elso sort vizsgalni mondjuk hipotezis vizsgalattal T teszt fajtak akar. Ha tobbet akarsz akkor ANOVA is lehet.
Arra kapsz gondolom egy p szignifikanciat, meg egy konfidencia intevallumot meg egy jo par dolgot, ami neked fontos az fontos, majd aszerint a becslesedbol vondd le a kovetkeztetest.
De en ezt el ne magyarazom mit hogy meg mi mit jelent mert kva hosszu a tema, komplex es lefarasztana engem. Hiaba tudom ezeket osztonosen, akkor is elmagyarazni, tanitani mas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!