Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit csináljak, ha nem megy a...

Mit csináljak, ha nem megy a nagy WC?

Figyelt kérdés

Hetente egyszer megyek nagy WC-re.

Annyira megkeményedik bennem a széklet, hogy egészen egyszerűen nem tudom kinyomni. Borzasztó hasi fájdalmakkal jár, illetve ott is bevérzik.

Rengeteg vizet fogyasztok (napi 1.5l), tejterméket fogyasztok (napi fél liter tej, joghurtok) napi 2-3 alma/barack + hüvelyek pl. lencse, bab, csicseriborsó.

Hashajtó segíthet ezen? Vagy akkor is fájni fog?

2023. aug. 6. 19:29
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
67%

1. napi 1,5 liter víz az nem hogy nem rengeteg, hanem kevés, főleg nyáron. Minimum 2 kéne, de ha sokat vagy kint akkor inkább 3.

2. ha ennyi rostot fogyasztasz akkor meg végképp kevés a víz. Ha túl sok a rost és kevés a víz akkor beléd sül konkrétan a széklet és megkeményedik.

3. Elsőre ha akarsz magadon egy kicsit segíteni akkor szedjél be egy rahedli sok magnézium citrátot (2-3x annyit, mit amennyit mond a csomagolás) és igyál rá minimum fél liter vizet. Ez valszeg segíteni fog a székletürítésben. Utána pedig emeld fel a víz beviteledet.

2023. aug. 6. 19:34
 2/18 anonim ***** válasza:
Laveolac, egy hónapos kúra. Ez székletlazító és nem szokik hozzá a szervezet.
2023. aug. 6. 19:34
 3/18 anonim ***** válasza:
0%
Vegyél gyógyszertárba ricinusolajat igyál belőle hashajtó minden bajod megszünik.
2023. aug. 6. 19:51
 4/18 anonim ***** válasza:
0%

Rokon Stadalaxot szokott bevenni néha, csak nem árt vigyázni, mert van egy késleltetett hatása, ezért nem jó többet bevenni, amikor az ember nem érzi a hatást. Később ugyanis "halmozottan" jelentkezhet.

Nekem fiatalabb koromban előfordultak gondok, amin sokat könnyíthet a beöntés, ami fellazíthatja a megszorult részt. Vagy vannak kúpok, ami felolvad és ezáltal fog könnyebben kicsúszni.

Ha fogsz egy nagy műanyag fecskendőt, természetesen tű nélkül, azzal is feltolhatsz valamennyi vizet, ami segíthet.

Itthon már régóta olyan "alvázmosó" zuhanyt szereltem fel a WC-csésze mellé, amit erős sugárra is lehet állítani. Így nem csak alsó mosásra alkalmas, hanem az izmokat ellazítva, egyszerűen felszalad a víz, így még beöntésre sincs szükség. Nem mintha gyakran lenne szükséges, de ha véletlenül mégis, olyankor jól jön ez a képessége is.

Természetesen a túl nagy víznyomás veszélyes lenne, ezt biztonsági okból jelzem, de ez a zuhany annyira azért nem erős. Hideg vízzel működik, de ez nem zavaró.

2023. aug. 6. 19:53
 5/18 anonim ***** válasza:
36%

Sem a ricinus, sem a stadalax, sem más hashajtó nem jó 2 okból sem. Egyrészt aranyered lesz, mire megszülös a besült "kolbászt", másrészt bélrenyheséget okoznak és nem fogsz tudni nélkülük üríteni.

A 4. házi beöntéses megoldása pedig kész agyrém, egyenes út a rövid időn belül jelentkező székletinkontinenciához. Az a záróizom nem véletlenül egyirányú, csak kijárat. Nem, semmit nem dugsdosunk fel a sheggünkbe.

A székletkazítók megpuhítják a benn ösdzesűrűsödött salakanyagot amely görcs nélkül, székelési ingert kiváltva távozik az ánusz megerőltetése nélkül. Fontos, hogyilyen akkut problémánál ne 1-2 alkalomtól várjuk a csodát. Kúraszerűen alkalmazva "megtanítható" általa a szervezet a normál ürítésre, és a fokozatos elhagyás után megfelelő étrend mellett a panasz végleg megszűnhet.

2023. aug. 6. 20:01
 6/18 anonim ***** válasza:
0%

5. Azt hiszel, amit akarsz, én már nagyon régen kitapasztaltam ezeket a dolgokat.

Aranyér-jellegű gondok, kellemetlen értágulat fiatalabb koromban jelentkezett, akkoriban még volt székrekedésem is.

Ez később elmúlt, erek is visszanyerték a rugalmasságot, azóta meg több 10 év telt el, semmi ilyen gondom nincs.

Az alvázmosáshoz, tisztasághoz viszont nagyon hozzá lehet szokni, ez különösen praktikus lágy széklet esetében.

Pontosan nagyon jól bevált már sok éve, hogy beszalad egy kis víz, kiöblít.

Akinek nincs ilyen sok évnyi tapasztalata a témában, nekem hiába magyaráz.

2023. aug. 6. 20:15
 7/18 anonim ***** válasza:

#6. A tisztálkodás rendben van, nagyon is. A bidé alkalmazása összehasonlíthatatlanul jobb a wc-papírnál.

Ami probléma, és nem is kis probléma, az az "Pontosan nagyon jól bevált már sok éve, hogy beszalad egy kis víz, kiöblít."

Én elhiszem, hogy úgy gondolod, ez jó dolog - de egyáltalán nem az, és arra utal, hogy a záróizmod sajnos rosszul működik.

A tapasztalat/hozzáértés témába pedig ne másszunk bele, gyanítom nem összemérhető fajsúlyú kettőnké.

2023. aug. 6. 20:20
 8/18 anonim ***** válasza:
0%

Érthetően megírtam, hogy ahhoz el kell lazítani az izmot, egyébként nem szalad be. Ez csak egy kis gyakorlás kérdése, de mindegy, akinek fogalma sincs róla, hiába mondom.

Kár volt megosztani a tapasztalatokat, nem gondoltam, hogy itt még a szaron is trollkodnak egyesek. Törölhető!

2023. aug. 6. 20:29
 9/18 anonim ***** válasza:
0%
Meg egyébként, székelés után van egy természetes tágulás is, bizonyos ideig, tapasztalati fajsúly.
2023. aug. 6. 20:35
 10/18 A kérdező kommentje:

Bidém sajnos nincs, és nem is lesz.

Arra gondolsz, hogy előbb mossam ki és utána menjek nagy WC-re? Vagy az elvégzése után mossam ki?

Az első nem kivitelezhető. Nem szeretnék belemenni a piszkos részletekbe, de akkor már nincs hely, ahova a beöntés mehetne. Akkor ott már az jönne ki. Szétfeszíti a végbelem..

Alig vagyok 45kg, szerintem a másfél liter víz naponta elég kell legyen, többet nem tudok inni.

Lehet a víz hőmérséklete a gond?

Mikor ilyen meleg van, mint volt idáig, hidegen fogyasztom a vizet, tejes kávét.

Télen ilyen székelési gondjaim nincsennek, akkor melegen fogyasztok mindent pl. víz, tea, tej.

2023. aug. 6. 21:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!