Egy egészségügyben dolgozó asszisztens, NEM orvos! meg tudja-e nézni az egészségügyi életutamat, hol, melyik egészségi intézményben jártam, milyen kezelésekben részesültem? (Mondjuk, a rendszerben rákeres a nevemre, amiből csak 1 van MO-n)
10
Pontosan. És akkor a feltörhetéséről még nem is beszéltünk... :(
Meg tudja, ha tudja az eü. informatikai rendszerben az orvos felhasználónevét és jelszavát. De vannak olyan orvosok, akik “nem lépnek ki”, bár az EESZT ugyan egy bizonyos i aktivitási idő után magától kilépteti, de a programban a helyben elvégzett kezelések dokumentációjához hozzáfér (het). Egyébként le lehet tiltani a felhőben, hogy senki ne tudja megnézni, egy kicsit bonyolultabb ugyan, de akkor még sürgős esetben sem fér hozzá, fel sem ugrik a DÖR, amely figyelmezteti, hogy lekérheti az adatokat sürgősségi jelleggel, de naplózva lesz; ilyenkor egészen egyszerűen nem enged a program tovább. Most hogy ez mennyire jó, mennyire rossz, lehet vitatkozni, de ez így működik.
Azonban amit tudni kell: ez a lekergetes a kollégák részéről (tudom, hogy mindenki csinálja…) nagyon veszélyes dolog. Nálunk (megyei kórház) pont most van egy ügy, hogy az asszisztens meglátta (még csak nem is lekérte!), hogy a gyerekének az osztálytársánál abortuszt terveznek, amit otthon elmesélt, a gyereke felvágott rendesen, hogy az ő anyja milyen titkos infókhoz hozzá tud jutni, majd amikor ezt a 22. embernek mondta el, visszajutott az illető család fülében, még nagyon friss az ügy, de büntetőeljárás indult anyuka ellen, ami az ESZJTV értelmében azonnali elbocsájtást eredményezett elsőkörben, és még számíthat egy ítéletre is.
A megdöbbentő az volt, hogy fogalma sem volt róla, hogy ezek minősített személyes adatok, elm szerint ő csak otthon a vacsoránál mesélte ezt el, mint egy “témát”, és azzal védekezik, hogy ő különben sem orvos, rá nem vonatkozik a titoktartási kötelezettség (ami baromira nem így van!!!).
Szóval én orvosként is, szakdolgozóként (ha már ilyen kiváncsi vidéki ember lennék, és sejthetem azt, hogy egy kis közösségbe pillanatok alatt vissza fog jutni a “hír”) is nem játszanék ezzel…
12
Kösz, ez azért némileg megnyugtató. És hogyan lehet a teljes tiltást (sürgősségit is beleértve) beállítani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!