Miért “horkolok” èbren is?
Úgy értem, ha lefekszek aludni, de még nem aludtam el, csak tulajdonképpen éberen pihenek, várva, hogy elaludjak, akkor ellazulás közben ilyen apró, “ horkolás szerű” hangra leszek figyelmes, ami mindig kizökkent az ellazulási fázisból, így nehezebben alszom el, mert “ felébreszt”. Ez csak 1 másodperces valami, ami elmúlik, de akár 1 perc múlva meg is ismétlődik, akàr harmincszor. Mindig azzal van összefüggèsben, hogy ellazulok és kezdenék elaludni. Tulajdonképpen éberen hallom, ahogy “behorkolok”.
Simán fekve, ébren semmi ilyen nincs.
Most kb fél órája próbálok elaludni, de amint ellazulok és mélyebben kezdenèk pihenni, jön ez a horkantás szerű valami, ami kizökkent és erre figyelek egyfolytában. Ettől függetlenül jól alszom, akár 10 órát is alszok egyben, kipihent vagyok, mint mindig.
Mi lehet ez?
( gyerekkorom óta a hátamon alszok, nekem ez vált be, ez nem lehet az oka)
Köszönöm
28 N

Lehet hogy pont azért kell tíz órákat aludni, mert alvási apnoe betegséged van... A hanyattfekvés erre nagyon rásegít. A légútaid már ilyen "félig ellazult állapotban" is beszűkülnek ezek szerint.
Én feltenném például a Snorelab nevű alkalmazást (7 napig próbálható fizetés nélkül) és meghallgatnám nincsenek -e éjszaka horkantgatások.
Az oldalt fekvésre nem tudsz átszokni?
nem kell 10 órákat aludni, csak irtam, hogy akár az is megy, tehát nem okoz kialvatlanságot.
Altalában 7 ora eleg nekem.
Ma pl 4 orat mar aludtam, de teljesen kipihent vagyok, kelnék fel dolgozni, de még túl korán van így éjjel 2:34 kor, hogy elkezdjem a napom.
Az alvási apnoé légzéskimaradást jelent. Semmi ilyen nincs. Tüneteit elolvastam és egyik sem igaz rám.
amugy meg nem horkolás konkrétan…nem az az öblös pasis.. hanem ilyen kis “gyerekes”, inkább szuszogós levegővétel, mint horkolás.
A horkolás kialakulásának oka a légutak összeesése, ami akkor történik, amikor alvás közben elernyednek az izmok. Egyszerű horkolás esetében ez úgy történik, hogy mellette a légzés nem szenved csorbát. A légutak összeesésének oka, hogy túl lazák a garat, illetve a lágyszájpad izmai, túl kevés a hely a torokban.
Minden normális embernek összeszűkülnek a garatizmai, ha ellazul, elalszik, stb. Tehát amit írtál, az nem specifikus.

Nekem is van apnoé és nincs légzéskimaradásom (csak felhorkantás, légzéskimaradás nélkül), úgy is lehet.
Lehet nem specifikus, nem akartam okoskodni de a hanyattfekvés mindenfajta horkolást rosszabbá tesz.
Tudom sok év után elég nehéznek vagy lehetetlennek tűnik, de az oldalt fekvés lehet sokat segítene.
Először próbálj csak relaxációt oldalt fekve és hátha megszokhatónak éreznéd.
“ alvási apnoé”
benne van a nevèben. Nálam nem
alvás közben van, hanem mielőtt elaludnék.

Nekem is volt ilyen, nem nagy gond, időszakos.
Nem tanácsos háton feküdni, a has se annyira egészséges, inkább oldalt, akkor is inkább a jobb oldalon, nem a szív felöli tájékon.

Csak nyerhetsz vele ha kipróbálod a SnoreLab alkalmazást (vagy valami hasonlót), elhiszem hogy fáradtság nincs, de érdemes lehet meghallgatni mi történik éjszaka a horkolás terén és grafikont is tud mutatni.
Tudom nem ilyen választ vártál és elnézést érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!