Nehezen nyelek, mit tegyek?
Figyelt kérdés
Sziasztok! Pár éve egy tiniszerelmemnek vége lett, megviselt, és akkor kezdődött az, hogy amikor ennem vagy innom kellett, nehezen tudtam nyelni (nem gombóc érzés) , mintha eltűnt volna a nyelési reflexem. Utána mikor pár hónap alatt lefogytam 15 kilót, összeszedtem magam és tudtam enni rendesen. De azóta nem tudok társaságaban enni, gyakran félrenyelek, félek hogy a torkomon akad az étel és megfulladhatok. Inni is nehezen tudok. Pszichológus nem tudott segíteni. Valakinek van hasonló tapasztalata ?2023. jún. 8. 18:31
1/4 A kérdező kommentje:
Még annyit, hogy rendesen stresszben vagyok néha amikor enni kell. Ha iszunk a haverokkal, akkor is csak jéghideg italt tudok inni kicsi kortyokban, azt is nehezen. Biztos hogy pszichés, félelem, de nem tudom hogyan lehetne helyrehozni így évek után.
2023. jún. 8. 18:33
2/4 anonim válasza:
Ne stresszelj rá, persze ezt így könnyen mondom. Inkább úgy értem, hogy teremts olyan körülményeket az evéshez, hogy a legkevésbé legyen stresszes. Ha egyedül megy rendesen, akkor baráti társaságban megpróbálkozhatsz az őszinteséggel, hogy neked ez a gondod, ezért nem eszel velük. Lehet, hogy ez így annyira levesbe a nyomás rólad, hogy mégis tudsz rendesen enni.
3/4 anonim válasza:
Én dolgoztam szociális gondozóként nyelés zavaros emberekkel, ott a következő volt a szabály:
-Az italokat sűrítő porral elkeverni
-a textúrák azonosak legyenek, darabos joghurtok, rostos levek, levesek zöldséggel nem biztonságosak.
-kenyértől magában bokákoltak, különösen a toast fehér kenyér ragadós, de ha meg volt pirítva, úgy kevésbe tapadt.
-főtt zöldségek egyszerűbben ehetőek
-gyógyszert érdemes porrá törni és egy pár kanál fagyiban vagy joghurtban elkeverni.
Náluk mondjuk down szindróma és demencia kombinációja volt az ok, szóval nem tudom neked ez segít-e.
4/4 anonim válasza:
Nem sima pszichológus kell, hanem klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. Nem mondta az első? Csak széttárta a kezét, hogy menj isten hírivel? Ez szorongásos zavar, lehet, hogy pszichiáter is kell és gyógyszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!