Lehetséges, hogy egy bizonyos alkohol jobban megterheli a májat mint egy másik?
Tegnap csak házipálinkát ittam és nem lettem tőle rosszul meg semmi, de a májam eléggé megszenvedi, tapintásra fáj.
Viszont ilyen soha nem volt főleg bolti cuccoktól, sör, whiskey stb.
Lehet, hogy a házipáleszbe van valami ami jobban árt?
Hallottam én már olyat, hogy ha nem szakértő főzi/nem jól főzik, "bizonyos anyagok" maradhatnak benne, de erről többet nem tudok.
Biztos írnak erről valahol.
Lehet készüléktől is függ nem tudom.
Erről nem léteznek igazán pontos tudományos eredmények, de azt már vizsgálták egy komolyabb EU-s tudományos projektben, hogy az Európa-szerte készült házi szeszek összetétele általánosságban nem jelent plusz egészségügyi kockázatot (mármint az alkoholon túl).
Az ital fajtája alapvetően annyit számít, amennyire eltérő véralkoholszint-görbét produkálsz vele. Ezt az elfogyasztott alkoholmennyiség és a felszívódás üteme határozza meg, amit az ital(ok) alkoholtartalma, esetleg cukor- és CO2-tartalma befolyásol, meg persze az is, hogy milyen gyorsan iszod őket.
Azt nem lehet kizárni, hogy egy csúnyábban elrontott házipálinka érdemi mennyiségű plusz méreganyagot tartalmaz, de hogy fáj az ember mája, az szerintem nem ettől van. Lehet, hogy mondjuk eleve több alkoholt vittél be adott időn belül, mint bolti italokból szoktál (a legnépszerűbb bolti rövidek eleve csak 35-40 fokosak, a legtöbb házipálinka pedig 45-52), illetve mivel csakis pálinkát ittál, nagyobb adagok egyszerre mehettek a bélbe, az pedig hirtelen lövi fel a véralkoholt.
Köszönöm a válaszokat!
Utolsó kifejezetten profi👍🏻
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!