Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Táppénz hétvégére is jár?

Táppénz hétvégére is jár?

Figyelt kérdés

Március 2-14 voltam táppénzen. Ez 9 munkanap, 4 nap hétvége.

Ilyenkor 9 vagy 13 napra számolják a pénzt? Hallottam már ezt is meg azt is. Sima irodai munkarendben, hétfőtől péntekig 8-16ig dolgozol.

2023. márc. 28. 17:54
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:

30.

Sötét te vagy számolni sem tudsz.

Az áprilisi bérről beszélek. Első munkanap áprilisban 3-a, aznaptól egészséges és a hónapot majd végig dolgozza, ezért teljes bért kap (a te logikádat követem). Április 1-2 (hétvége) viszont még beteg volt, erre kapja az 50/60%-ot. Összegezve: május 10 körül megy az utalás: áprilisra a teljes havi bér PLUSZ a 2 napi táppénz. Neeem? Ez nem több annál, mintha csak a munkabérét kapná? De.

Ezt igazságosra kétféleképpen lehet csak kihozni: munkabér csak munkanapra, de akkor betegség esetén is csak akkor legyen bevétele vagy munkabér minden naptári napra, akkor mehet a táppénz is minden napra. Úgy nem, hogy munkabér csak munkanapra, de táppénz meg szabadnapra is.

2023. márc. 29. 18:26
 32/41 anonim ***** válasza:

31-es:

márciusi a táppénz, nem áprilisi. Március 14-ig tartott. Tanulj meg olvasni.

Mellesleg nem az "igazságosság kihozása" a cél, hanem számolni kell valamilyen (jog)szabályok szerint. Az igazság odaát van és sajnos senkit nem érdekel.

2023. márc. 30. 00:12
 33/41 anonim ***** válasza:

32.

Én egy példát hoztam az április 1,2 táppénzzel, hogy lásd a számítás visszásságát, látványosabban mutatja, mintha a kérdésben lévőt veséznénk ki.

2023. márc. 30. 07:51
 34/41 A kérdező kommentje:

Amúgy abban igaza van a most írónak, hogy a bérlapon mindig ledolgozott napok száma van munkanapban pl 23 nap egy teljes hónapra, attól hogy van egy fix törzsbérem. Én is az ő logikája alapján számoltam. 13 ledolgozott munkanapom lesz amire a fix bérem arányos részét kapom, 22 munkanap helyett 13 napnyit illetve 9 (vagy 13) nap táppénzt.

Nekem is így logikus.

2023. márc. 30. 17:15
 35/41 A kérdező kommentje:

Utánaolvastam + kolleganőm ideadta a múlt havi bérlapját, mert volt táppénzen csak 2 napot (ugyannyit keresünk így nem titok) annak van igaza aki szerint munkabér munkanapra jár, én is jól tudtam akkor. Első oldalon még én is ezt írtam.

Ha ilyen arányosítás van akkor 176 órával!!! számolnak, ez a törvény, ami 22 munkanap. Nem jár munkabér hétvégére. Majdnem bevettem ezt a baromságot amúgy.

16 nap ledolgozott, 2 nap táppénz, 2 nap fizetett szabi, így volt a februári bérlapján a kolleganőmnek.

Ezek alapján a 626 ezres bruttómra úgy számolnak, hogy osztva 176-al *8, az az egy napi bér, esetemben 28454 ft, az 13 ledolgozott napra 369902 ft bruttó, azaz 247.834 nettó.

Emellé jön a táppénz, ami 9 nappal számolva bruttó 135.000, nettó 114.750 SZJA levonás után, 13 nappal számolva 195.000 bruttó, 165.000 nettó.

Összeadva 9 nap táppénzzel 362 ezret kell kapnom, 13 nap táppénzzel 413 ezret..

Na ez lett volna a kérdésem ugye eredetileg, ezért nem mindegy.

Gazdagodni nem gazdagszok "jogtalanul" mert még ha jár hétvégére táppénz akkor is kevesebb egy kicsit a nettóm mert 413-ra jön ki, táppénz nélkül 420.

Pont ezért írtam az elején, hogy ha hétvegere is jár akkor az kompenzálja a kiesést szinte.

2023. márc. 30. 17:47
 36/41 anonim ***** válasza:

35.

Az egész rendszer úgy rossz, ahogy van. Az egésznek a rákfenéje az eltérő hosszúságú hónapokra adott azonos bér. És hiába számolják fix 176 órával leosztva az 1 napi bért (hogy így mindig egyforma legyen az év minden hónapjában bármelyik nap), valójában vannak hónapok 184, meg 160 óra kötelező melóval is. És emiatt az első esetben betegség miatt 1 kihagyott nap esetén is megkapod a teljes béred (184-8 óra), egy rövid (vagy 5 hétvégés) hónapban meg esélyed sincs a normál havi béred közelébe kerülni, hiába szintén csak 1 napot hagysz ki. Más szóval 2 egyformán 100%-ban ledolgozott hónapért egyforma bért kapsz, de 2, szintén egyformán, de mondjuk csak 85,7%-ban ledolgozott hónapért már gyakorlatilag soha. És ez baj. Már réges-rég heti bérnek kellene lennie és minden esetben hetekre bontva kellene számolni mindent, mert azokat lehet egzaktul összevetni, mivel azok egyforma hosszúak.

2023. márc. 30. 18:22
 37/41 anonim ***** válasza:

Most nem azért, de ez alapján hétvégére semmiféle táppénz nem jár, mivel nincs munkavégzési kötelezettség, így keresetveszteség sem (2,b):

Ebtv

"47. § (1) A táppénz - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is.

(2) Nem jár táppénz

a) * a keresőképtelenségnek arra az időtartamára, amely alatt a biztosítás szünetel, munkavégzési kötelezettség hiányában keresetveszteség nincs, továbbá a betegszabadság lejártát követő szabadnapra és heti pihenőnapra, ha az azt követő munkanapon (munkaszüneti napon) a keresőképtelenség már nem áll fenn,"

Úgyhogy megragadom az alkalmat, hogy gratuláljak a 27-es bérszámfejtőnek...

2023. márc. 30. 22:38
 38/41 A kérdező kommentje:
13 napra kaptam a táppénzt, tehát hétvégére is!
2023. ápr. 4. 17:16
 39/41 A kérdező kommentje:

Kedves 27, gratulálhatsz neki, mert pont te másoltad ide, miért is jár

Ott van feketén fehéren..

Naptári napokra jár kivéve ha biztosítási jogviszony szünetel, ilyen nem volt, munkavégzési kötelezettség nincs (ez nem azt jelenti, hogy hétvége van,hanem ha pl valamiért felmentenek a munkavégzés alól, akinek folyamatos jogviszonya van, annak van folyamatosan munkavégzési kötelezettsége) és ott van hogy jár a heti pihenőnapra, ami esetemben hétvége, akkor ha utána munkanap még nem dolgozol, mivel csütörtöktől 2 het keddig nem voltam, egyik hétvége után se mentem hétfőn.

2023. ápr. 5. 07:49
 40/41 anonim ***** válasza:

39.

Vagyis az orvos szabálytalanul írt vissza, előre, ugyanis kétlem, hogy vasárnap este rendelt.

2023. ápr. 5. 08:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!