Táppénz hétvégére is jár?
Március 2-14 voltam táppénzen. Ez 9 munkanap, 4 nap hétvége.
Ilyenkor 9 vagy 13 napra számolják a pénzt? Hallottam már ezt is meg azt is. Sima irodai munkarendben, hétfőtől péntekig 8-16ig dolgozol.
Jó, számoljunk. (Sóhaj)
Ha 15 ezer a táppénzed, akkor az átlagos napibéred 25 ezer.
Tehát 9 nap táppénz, 22 nap nem táppénz az 9x15 + 22x25 = 685.
13 nap táppénz, 18 nap nem táppénz az 13x15 + 18x25 = 645.
Melyik is a több? Nem meglepő módon az első, pont 40 ezerrel, ami pont 4x a napi bér és a táppénz különbsége. Vagyis minden újabb nap táppénzzel 10 ezret buksz naponta, akkor is, ha az hétvégi nap. Szépen is néznénk ki, hogyha azzal járnánk jól, ha egyre hosszabb lenne a táppénzes időszak.
Szívesen.
Azért így szokták kiírni
a végét, mert a doki hétfőn nagyobb eséllyel lát egészségesnek, mint pénteken, hiszen 72 órával többet pihenhetsz. Ezért beleveszi azt a 2 napot.
Az elejét meg azért, mert ha elmész pénteken, aznap nem tud úgy kiírni jövő időben, hogy csak 3 nap múlva betegedtél meg, de most még egészséges vagy. (Vagyis alapvetően hülyeség pénteken menni, ha az ember nincs annyira szarul, jobb hétfőn.)
Munkabér munkanapokra jár. Táppénz meg naptári napra. Ezt keverik sokan.
21-es rosszul számol. 22 napra nem számolhat nem táppénzt, mert nem táppénz csak munkanapra jár, hétvégére nem.
Bérszámfejtő vagyok 14 éve. De látom itt mindenki ért mindenhez is :)
27.
Tehát aki beteg, az még gazdagodik is külön áprilisban.
28
Nem gazdagodik, mert nem a bérét kapja, hanem a táppénzalap (ami nem egyenlő a bérrel) 50 vagy 60%-át. És nem áprilisban, mert a márciusi bérről beszélünk. Mert a munkabért utólag fizetik (ellentétben pl. a nyugdíjjal, amit tárgyhónapban), következőhónap elején. És azért se gazdagodhat mert a táppénznek van maximuma.
Rég láttam ekkora sötétséget. De fő az önbizalom, nem igaz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!