Szerintetek a demencia kialakulása összefügg a rosszindulattal?
A demens ember nem akaratlagosan rosszindulatú, hanem azért, mert a demencia miatt elveszítette az itélőképességét, a szociális interakció-képességét, a kognitiv készségei elvesztésével pedig van egy frusztrációja, ami jelentősen rontja az életminőségét. Amit az érzéketlen emberek "rosszindulat"-nak hisznek egy demens emberről beszélve, az nem rosszindulat, hanem egy lehetséges tünete és része a demenciának. Legtöbbször Alzheimer-demenseknél fordul elő (bár az Alzheimernek is van
több ága), a többi demencia inkább visszahúzódással jár. De ezért (is) szokták gyógyszerrel segíteni a demens embereket (és a gondozóiknak segitség, hogy a beteg kezelhetővé válik).
Ez nem a betegség előtti emberen, annak személyiségén múlik. A demencia megbontja a normál viselkedést, gátlásokat.
Nagymamám egy kedves, beszélgetős, békes ember volt. Mire kiteljesedett a demenciája, el kellett venni tőle a botját, mert képes volt bárkit a legváratlanabb időpontban elkezdeni csapdosni vele (pl be akart menni egy bölcsibe így megnevelni a gyerekeket, mert úl sokan vannak és hangosak). Egy orvosi vizsgálat alkalmával a sürgősségin, a doki és 2 nővérke jelenléteben addig püfölt engem miközben ordította, hogy "Segítség! Megöl!Segítség! Gyilkos!", míg megrepedt a csuklója. Onnantól kezdve mindenkinek azt mondta a gipszre, hogy a lánya megverte (csak fia van) vagy azt, hogy ő védekezett, mert az orvos megbecstelenítette...
Anyósom nekem esett, mert néha azt hitte, én vagyok az akkor már 10 éve halott férje szeretője, mint kiderült a fiát nézte a férjének, a gyerekeinket meg az ő gyerekeinek. Később már minden férfi az ő férje volt (megpróbálta őket házastársi kötelességükre rávenni) és minden nő szerető (ha más nem volt, puszta kézzel ment nekik)... Ő is egy végtelenül, már-már zavaróan kedves és visszahúzódó, a családjának élő nő volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!