Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mi történik, ha egy demenssel...

Mi történik, ha egy demenssel közlöd, hogy demens?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy pontos válasz nincs, de van valakinek tapasztalata?

Nem arra gondolok, hogy idegesen odavágod neki, hanem hogy többször közlöd vele, megpróbálod megértetni.

Egyik rokonomnál egyértelműek a tünetek, de összességében még teljes életet él. Nem felejt el főzésnél hozzávalókat, de többször elmondja egy nap, hogy mit főzött. Olyan dolgokat sem felejt el, amik a napjai része (bár otthon ül 100%-ban), pl. hogy megy hozzá az orvos, vagy valakivel megbeszél egy látogatást, de ha átmegyek hozzá pár percre, majd fél óra múlva megismétlen, akkor az elsőre nem emlékszik, és amikor mondom hogy mi volt, értetlenül néz.

Lenne értelme megpróbálni közölni vele, hogy beteg? Van egy személy, akit nagyon csúnyán kiszúrt magának, és egyre több dologgal zaklatja, egy bűnbakot talált benne. Ezt elnézni elég rossz, ezért is gondoltam hogy közlöm vele.

(U.i.: az, hogy elmondom neki, csak felmerült, tehát nem kell lehurrogni hogy azonnal felejtsem el, és ez kész gyilkosság mert összezavarodik, elmegy, stb. Véleményeket keresek.)

2022. dec. 11. 11:26
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem felesleges. Idős/demens ember nem tanul, nem változik meg alapjaiban.
2022. dec. 11. 11:28
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

SEMMI.

Akkor aktuálisan vagy veszekszik veled, hogy miért bántod, vagy közni, hogy vele semmi baj, csak veled, vagy nem foglalkozik azzal, amit mondtál és egy óra múlva nem emlékszik rá, vagy csak arra, hogy te vagy az ellensége.

2022. dec. 11. 11:30
 3/16 anonim ***** válasza:
90%

Nem fog számítani. Egyrészt mikor demens periódusa van, akkor kb világáról nem tud, tehát akkor nem tarthatja észben, hogy ő beteg (épp ez a lényege, hogy szinte nincs is magánál). Mikor épp jobb passzban van, akkor meg mit számít?

A leírt tünetek alapján még max kezdeti demenciája lehet, inkább arra kéne fókuszálni, hogy amennyire lehet, lelassítsátok a romlást.

2022. dec. 11. 11:31
 4/16 A kérdező kommentje:

Nem nagyon van ilyen demens periódus.

Olyan van, hogy valamit csinál, és 1-2 perc múlva már olyan, mintha nem emlékezne rá, de alapjában akkor is lehet hozzá értelmesen beszélni és válaszol, hülyeséget nem mond csak nem emlékszik.

Egyszer megemlítettem neki, hogy "ezt már megbeszéltük tízszer", éreztetve hogy szedje össze magát, és kb. megsértődve mondta, hogy oké, nem butult el, ne gondoljam... tehát érzi, hogy valami nem oké, sejti hogy agyilag nem "százas".

2022. dec. 11. 15:03
 5/16 anonim ***** válasza:
49%
Nem tudsz mit kezdeni ezzel, épp ilyen a demens
2022. dec. 12. 01:10
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell bűntudatot kelteni benne, meg "megbeszéltük tízszer". NEM, nem beszéltétek meg.

Elmondtad neki egyszer!, arra emlékszik (talán). De lehet, arra sem.

2022. dec. 12. 11:17
 7/16 anonim ***** válasza:
80%
Én próbálok demens Apámra hatni. Ideig-óráig működik, azután visszatér a saját elképzeléséhez. Lekapcsolja a házban a vízet, stb... Ő normális volt, 68 éves koráig dolgozott, kapott 2 oltást, abbahagyta a buszvezetést, mert pánikrohamai lettek, utána depresszió, pszichiháteres gyógyszer utan, amit 1 hónapig szedett, demencia jött. Orvoshoz már semilyenhez nem jön el, tehetetlen vagyok.
2022. dec. 12. 21:08
 8/16 A kérdező kommentje:
Hány éves apukád?
2022. dec. 12. 23:10
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
69 éves lett idén októberben. Ezek az elmúlt 1 év történései, amiket leírtam.
2022. dec. 23. 21:12
 10/16 anonim ***** válasza:
0%
Nagy fasz lehetsz ám, kérdező
2022. dec. 26. 13:10
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!