Önellátásra képtelen, demens, felfekvéses, rühes (!) időssel mit lehet kezdeni? Ilyen állapotban jellemzően beveszik idősek otthonába?
Nagyszülőről van szó, unoka vagyok, és több száz km-re élek tőle, az idősödő szüleim meg nem fogják bírni az ápolását tovább.
Lassan egy éve kórházba került, covid miatt nem lehetett látogatni. Az orvosai elmondása alapján jól volt és hazaküldték pár hét után. Előtte nem volt demens, bent teljesen megkattant és azóta sem lett jobb szellemileg. Továbbá felfekvéses és rühes lett... Tehát lényegében arra volt jó a kórház, hogy rosszabbul lett, mint előtte.
Mivel erősen túlsúlyos, ezért azóta sem múlik el sem a felfekvés (speciális, kompresszorral állandóan felfújodó matracot is próbáltunk), sem a rüh, mert nem engedi rendesen bekenni magát, illetve nem is nagyon lehet, mert nagyon nehéz forgatni (én sem tudom fiatal férfiként).
A szüleim azzal a felkiáltással nem is próbálják meg sehová beadni (idősek otthona vagy elfekvő), mert szerintük felfekvésesen és (valószínűleg) rühesen senkit sem fognak bevenni. Teljesen objektíven írom, hogy az otthoni ápolása teljesen megoldhatatlan, akkor is az lenne, ha ott ülnénk napi 24 órában mellette legalább ketten.
Mit lehet ilyen helyzetben kezdeni? Csúnyán hangzik, de ilyen állapotban még évekig elélhet, addig pedig nem fogják bírni az ápolását...
"Idősotthonokba is kell beugró, az meg egy lakás áránál kezdődik."
Hát én amiket hallottam, ott vagy nincs beugró, esetleg pár százezres vagy maximum 1-2 millió összegről hallottam. Azért ez nem egy lakás ára közel sem.
150 ezer körül van a nyugdíja, mi unokák még egy 60-70 ezret össze tudnánk dobni erre havonta. Csak én is attól félek, hogy ilyen állapotban be sem veszik.
"Felfekvéssel nem sokáig fog már élni."
Dehogynem, már hónapok óta él így, és hiába próbálkoztunk több dologgal, nem múlt el. De nyilván az lenne a legjobb, ha egy profi (?) tudna vele annyit foglalkozni, hogy elmúljon.
A demencia csak egy tünet. Van diagnózisa, hogy pontosan milyen betegség van mögötte?
Van olyan otthon, ahol nincs beugró. Ha nincs, aki ápolja, önkormányzatnál érdeklődj, jelentkezzetek, kezdjétek el a felvételi folyamatot, úgyis beletelik 3-6 hónapba. A felfekvsét és a rühöt is kezelni kell, ha nem teszik meg a gondozók, felelősségre vonhatók. Ha nem együttműködő, ez ok lehet a pszichiátriai felvételre.
3
Hallani én is hallottam sok mindent, csak amikor ott vagy hogy hát be kellene adni valahova, akkor éppenséggel nem veszi be senki.
Feltételezem ha lenne "párszázezres", akkor ott feküdne és ez a kérdés meg sem született volna. De akkor mégsincs ilyen, csak hallomásból.
"Feltételezem ha lenne "párszázezres", akkor ott feküdne és ez a kérdés meg sem született volna. De akkor mégsincs ilyen, csak hallomásból."
Nem, nem feküdne ott, mert a szüleim még mindig nem határozták el magukat biztosan, csak a kifogásokat keresik, de látom, hogy nem bírják...
"Nem gondosabbak az idősotthonokban, mint a családtagok otthon."
Tudom, de most már őszintén az anyám egészsége érdekel jobban és nem a majdnem 90 éves nagymamámé.
"A demencia csak egy tünet. Van diagnózisa, hogy pontosan milyen betegség van mögötte?"
Kb. semmit nem mondtak. A háziorvos félmondata alapján vaszkuláris eredetű.
Próbáltunk felfekvés elleni matracot, de szerintem a "profibb" verziót. Ilyet:
Rosszabb nem lett tőle, de jobb sem. Meg az a helyzet, hogy sajnos képes és véresre vakarja, mert (gondolom én) viszket is a felfekvése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!