Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Függőnek lenni szerinted...

Függőnek lenni szerinted rossz dolog? Ha igen miért igen? Ha nem miért nem?

Figyelt kérdés
Ilyen függőségekre gondolok, hogy cigi, pia, drog, gyógyszer.

2022. okt. 8. 09:12
 1/3 anonim ***** válasza:
Rossz. Drága, káros az egészségre, kiszolgáltatottá tesz, elfordulnak az embertől miatta. Egy függőre csak úgy néznek, mint aki függő és elfelejtik a mögötte lévő érző lényt, a sebzett lelket, akaratgyengének nevezik. Ő meg csak próbálta magát valahogy öngyógyítani, hogy túlélje a gyászát, traumáit. Nem akart panaszkodni, nem akart segítséget kérni vagy elfogadni, mert azt hitte, hogy ura a helyzetnek. Tévedett, már a szer az úr.
2022. okt. 8. 09:45
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Rossz is, ahogy az előző kommentelő írja, de jó is, olyan értelemben, hogy van egy motivációs faktorja. Amikor alkohol függő voltam, legalább láttam vmiben az értelmet és a biztonságot, sokkal többet szocializálódtam akkoriban, kiemelt a szorongásból. De ahogy telt-múlt az idő, észrevettem magamon, hogy ha egyedül iszom akkor lehoz az életről + felszínre hozza a bennem lévő dühöt.

Gyógyszerekre nem kattantam rá, pedig van egy pár + ismerek vény nélkül is kapható „drogot”.

Drogok. Ingoványos dolog, de úgy érzem nálam még nem szaladt el a gyeplő, ettől függetlenül igen, függő vagyok vmilyen szinten. Próbáltam stimulánsokat, hallucinogéneket- ezek egyáltalán nem hiányoznak max. 1-2-szer jól esik. A fű az, ami a napjaim szerves részeit képezi- de inkább biztonság érzetet nyújt. Elvagyok nélküle, ha nem szívom, de ha qvára mélyen vagyok + szorongok, akkor ez az egyetlen dolog ami segít áthidalni.

Cigi. Na ez a legocsmányabb mindközül. 2,5 éve szoktam rá (én hülye, bár a szituációt ismervén nem csoda), de azóta se tudtam lerakni 3-4 napnál tovább. Viszont valahol meg nem bánom, mert ebben a fos életben legalább arra 5-5 percekre ki tudom magam zökkenteni általa + ha jön a „craving”, akkor minden más negatívumot kizárok, és szinte csak a cigin kattogok- és ez vhol jó is, mert ki tud zökkenteni akár a szorongásból is, meg ez legalább egy elfogadott módja annak, ha a munkaidőben lemegyek az udvarra vagy egy kellemtlen szituációból is ki tudom magam vele húzni. De összességében tényleg egy szhar, ami az immunrendszert qvára gyengíti, és a pénzt is viszi.

Pénzre visszatérve. Tökmindegy, hogy aktuálisan van-e vmilyen élvezeti cikk függőségem vagy sem, az az összeg amit ezekre fordítok, így is- úgy is elkopna máshol. Van az a hülyeség, hogy ha a dohányzás árát megtakarítanád x évig, akkor vehetnél egy Ferrarit. Ez egy nagy hlyeség. Egyik ismerősöm sem ez miatt tart ott ahol. Még anno középsuliban és főiskolán aki nem szórta úgy mond a pénzt ilyen szerekre, az a többletet hozzáadta a minden évi új iPhone-hoz vagy vmi elektronikai kiegészítőhöz. Ha mélyen belemerülnénk, ezt is vétózni lehet, hogy jobb döntés-e.

A cigihez hozzátenném, hogy én szabtam neki egy havi keretösszeget, amiből ki kell jöjjek, ez 10k. Azt hiszem ez egy aranyközépútnak megfelelő.

2022. okt. 8. 12:07
 3/3 anonim ***** válasza:
Mindenki függő, csak nem mindegy miben tölti ki, ami pénzbe kerül és tudatot módosít az rossz.
2022. okt. 29. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!