A fület hogy kell helyesen tisztítani?
Én így szoktam: vizes ujjaimmal lemosom kívül a fülkagylót illetve a hallójárat bemenetét (nem nyúlok be a hallójáratba), majd egy puha törölközővel szárazra törlöm a fülkagylót. A hallójáratbemenet törléséhez az ujjamra teszem a törölközőt.
A fül mögötti részt általában tusfürdős vagy samponos vízzel mosom meg zuhanyzás/hajmosás közben.
Ha hajmosás közben a fülembe megy a víz, akor szintén puha törölközővel törlöm szárazra.
Én nemtudnék úgy létezni hogy „vízzel megmosom“ az amùgy zsírt termelő testrészt :D ez valami vicc? Ez olyan mint a vízzel történő kézmosás amit folyton látok étterem/bulihely/cég wcjében? Szóval kb semmi. Mosás tisztítószer (sampon, szappan, stb.) nélkül semmit nem ér.
Ahogy én csinàlom: tusolásnál kb minden másnap betusfürdőzöm az ujjaim és beszappanozom a fülkagylót meg amig az ujjam bemegy (1,5centi kb), de nem sértem fel, csak óvatosan! Aztán két kezem marékba tartom és kétoldalt ráereszten a markomból a vizet hogy mindenhova becsurogjon. Ezt kb 5-7x és akkor már nem szappanos és a zsírt is leoldotta.
Majd ahogy a kérdező is törölközős ujjal szépen “utánarajzolok” hogy száraz legyen. Viola. Soha nem volt még dugult fülem vagy hasonló mert mindig “zsírtalanítom” tehát nem tud nagy zsírpaca összegyűlni.
3/4 anonim * csak a hallójáratba nem ajánlót sampont csurgatni egyébként fültisztító spray fizionális só
oldat van benne vagy tengeri só! A sampon irritálhatja még ha nem is okoz tünetet de be gyulladhat tőle!
#3: értme, mire gondoslz, de nem ajánlják a szappanos/samponos fülmosást
A fülzsír nem csak antibakteriális hatású, hanem ki is tisztul a fülünkből, teljesen magától. Érdemes odafigyelnünk, hogy szappanos, samponos vizet ne juttassunk a fülünkbe (nem beszélve az uszodák vizéről), mert ezek kiszáríthatják a külső hallójáratainkat, ami megkönnyíti a baktériumok bejutását, és a gombásodás kialakulását, mindez pedig erős fülviszketést és gyulladást okozhat.
Szappannal ne mossa a fülét, mert kiszáríthatja azt. Kis mennyiségű, érzékeny bőrre ajánlott tusfürdőt kezünkbe helyezve óvatosan törölje át a fülkagylót.
Szóval max. tusfürdőt ajánlanak.
De amúgy a víz oldja a fülzsírt, és a hallójárat igazából öntisztuló, szóval lehet, hogy elég a víz. Lehet, hogy eltávolításával inkább kárt okozunk.
A fülzsír alapjában véve egy vízben oldódó anyag, amelyet elsősorban elhalt bőr és szőrdarabok, valamint a hallójárat nyirokmirigyei által kiválasztott váladék alkotnak. A fülzsír a fül védelmét szolgálja, és normális esetben nem szükséges az eltávolítása.
Mivel vízben oldódik, az eltávolításához többnyire elegendő a szappanos, meleg vizes zuhanyozás, mosdás.
itt viszont írják a szappant is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!