Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Aki sokáig alkoholista, és...

Aki sokáig alkoholista, és "elitta az agya egy részét", de megváltozna, és letenné a piát, akkor visszaállna az "eredeti állapot", vagy csak az aktuális szintjét tudná megtartani? Javulna az állapota, vagy már nem?

Figyelt kérdés
2022. júl. 11. 16:21
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Sokévi alkoholizmus után a kisagyban elhalnak értékes agysejtek szóval nem az eredeti állapot marad meg az alkohol letétele után. Hogy mégis mekkora a rongálás ez függ persze az egyéntől és hogy milyen súlyos/hány éven tartó betegségen vagyunk túl.
2022. júl. 11. 16:26
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A belső szerveknek jót tesz az biztos,hogy jobban már nem károsodnak.Nekem viszont rövidtávú emlékezetkiesésem van ugyanúgy,pedig már 6 éve nem iszok.Ugyanúgy elfelejtek dolgokat,hogy mit is akartam csinálni,vagy mire gondoltam az előbb.És ha abban a minutában nem teszem meg amire épp gondoltam,akkor a következő pillanatban már el is felejtem,hogy mit is akartam csinálni.
2022. júl. 11. 16:29
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Az előző válaszomhoz még hozzátenném,hogy én 15 éven át alkoholista voltam.Mondjuk most is az vagyok,ahogy mondani szokás,csak már megbírom állni hogy nem iszok.
2022. júl. 11. 16:32
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Szép válaszokat kaptam eddig. Kitartást mindenkinek.
2022. júl. 11. 16:55
 5/7 anonim ***** válasza:
4.:Szívesen! :) És köszi,viszont! :)
2022. júl. 11. 17:23
 6/7 Phoney ***** válasza:
100%

Hacsak nem lett az ivástól Korszakov-szindrómás, akkor teljes absztinenciával az agyzsugor visszafordul és lényegesen fejlődni fognak a szellemi képességei. A klinikai tapasztalat szerint állítólag a krónikus alkoholistáknak meglepően nagy része fejlődik fel teljesen az életkorának megfelelő (!!) szintre, nagyjból 9-11 hónap absztinencia alatt, ezután nincs további fejlődés.

Amikor valaki 1-2 évtized után hagyja abba az ivást, akkor meg persze, hogy nem a fiatalkori eszét kapja vissza, de 10-20 év ivás után már nincs igazi támpontja hozzá, hogy az ő korában mi a normális.

2022. júl. 14. 13:13
 7/7 anonim válasza:

Phoney, teljesen igaz, bizonyították, hogy az agy képes regenerálódni, persze ehhez idő kell, amely idő alatt ÉS után, TILOS bármilyen formában alkoholt fogyasztani!!!

Aki "tudatosan" alkoholista és nem az a szándéka, hogy halálra igya magát, annak nagyon oda kell figyelni a szervezetére is, mert sajnos léteznek olyan szervek (gyomor, máj, vese), amik maradandó károsodást is szenvedhetnek olyan szinten, hogy az később halálos lehet.

Az sem mindegy, hogy milyen típusú italt, mennyi időn keresztül, milyen mennyiségben iszik valaki. A rövidital gyorsan kiszárít, a vér besűrűsödik, kimarhatja a gyomrot, leállíthatja a vesét, májzsugort és/vagy rákot okozhat, stb. Ezek ellen lehet tenni, ezért írtam az elején a "tudatos" szót, mert rövid időn belül, még segíthetsz vízzel, vitaminokkal és akármiyen furán hangzik, de a hányás is sokat segít.

Utóbbi magyarázata viszonylag egyszerű, ugyanis, a nagy mennyiségben elfogyasztott alkohol hamarabb "beüt/kiüt", mint a szervezet azt teljesen lebontaná, szóval, ha csak az a cél, hogy kiüsd magad egy időre, ha még alszol is, de marad benned, amit ha kihánysz, sokkal kevesebb kárt okoz, mintha bent hagynád másnapra/harmadnapra és szenvednél.

Természetesen, aki folyamatosan ráiszik, nem tud hidratálódni, a szervezete gyakorlatilag egyfolytában alkoholos állapotban van, hát... nem sok jót lehet mondani. Egy ideig működik és agyilag is "helyben" leszel, de a szervezet nem fogja bírni, persze ez is, mint minden, egyénenként változó. Nem vagyunk egyformák.

Azért írtam ilyen hosszan, mert jómagam is átestem ezen, az életem egy hajszálon múlt. DE: tudtam, éreztem, hogy nagy baj van és vége...Saját magamra hívtam mentőt, miután egyszer megittam 5 liter vodkát 5 nap alatt úgy, hogy szinte semmit nem ettem közben. Hiába próbálkoztam utána bármivel, már nem segített, egyre rosszabbul lettem. Leírhatatlanul szörnyű dolog volt, kiszáradtam, folyamatosan szédültem, elveszítettem a kontrollt, legyengültem, a mentős a hátán vitt ki, mert magamtól nem bírtam járni.

Öt hétig kezeltek kórházban, folyamatosan felügyelt étel, folyadék és vitamin bevitel mellett, miután képes lettem javulni és úgy engedtek el, hogy ezt még egyszer már nem élem túl. Persze, azóta is gyógyszereket szedek. Masszív nyolc évig voltam benne, de azt nagyon erősen.

A végső eset előtt is vittek be többször detoxra, de azok nem voltak olyan durván súlyosak, mint az utolsó. Az egyik ilyen alkalommal, mikor reggel bejött a főnővér (vasárnap kora reggel még nem volt orvos a detoxon), azt mondta, hogy én vagyok a heti csúcstartó véralkohol szinten. :)

Tudom, ez inkább szomorú, mint vicces, pont ezért írtam le, hogy ha lehet, idáig ne jussatok el, akinek még nem késő!!! 2018. (46) óta vagyok "tiszta"... Most már 50. Az egész életemről jobb, ha nem írok, nem is ebbe a témakörbe tartozik. Sziasztok...

2023. jan. 12. 07:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!