Nebilet 5 mg mennyire számít kemény gyógyszernek?

Biztonságos gyógyszerek. Feltételezem kardiológusod arra utalt, hogy egyszer összefüggésbe hozta egy tanulmány az ACE-gátlókat a tüdőrák megemelkedett kockázatával, de az a dolog több sebből vérzett, bővebben: [link]
Emellett utalhatott még arra, hogy az ACE-gátló okozhat száraz köhögést. Ez valóban így van, de ilyenkor egy egyszerű gyógyszerváltással (szintén nagyon biztonságos ARB-re váltva) ez megszüntethető.
Én magam hamarabb kezdenék ACE-gátlót szedni fiatalon is, mint béta-blokkolót, az irányelvek sem véletlenül így javasolják. Az ACE-gátlót mindegyik javasolja, a béta-blokkolót van amelyik igen, de többnyire nem. Nem tudom hol, miről és mit olvastál, de ha van kérdésed és az én véleményemre vagy kíváncsi, felteheted.

Tüdőrák? Te jó ég! Remélem tényleg hibás a tanulmány.
Utánanéztem ennek a Telmizartánnak ez tüdő hegesedést és szepszist okoz :O és ez akkor ARB csoportú? Beírtam a Google-ba, hogy mi az az ARB és az elsők között dobta fel ezt:
ACE-gátlók és ARB mennyiben különböznek? Igaz, hogy ezek is rákot okoznak?
Bocsi, hogy ennyit tudálékoskodom, de nagyon elkezdett érdekelni a téma. Amilyen ijedtséggel, ugyanakkora érdeklődéssel figyelek:D

Mivel más is bekapcsolódott a konverzációba, ezért az elején leírom, hogy én a #24 és #1 kivételével az összes hozzószólás írója vagyok.
A lényeg az általad hivatkozott link végén olvasható: "az öregedés folyamán – egészen az egyén haláláig – a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek „versenyben állnak” egymással. Ha egy kezelés megvéd a kardiovaszkuláris halálozással szemben, azzal megnöveli a daganatos halálozás kockázatát". Ez tehát egyelőre nem megalapozott. A telmisartan (igen, ez egy ARB) szepszis mellékhatása kapcsán annyit, hogy ha a nebivolol vagy az Algopyrin betegtájékoztatóját olvasod el ott is egészen izgalmas dolgokat fogsz találni.
Vérnyomáscsökkentés tekintetében az ACE-gátlók és az ARB-k azonos hatékonyságúak és az ARB-k jobban tolerálhatók, de bizonyos esetekben mégis az ACE-gátlók a preferáltak, ezért általában ez indul és intolerancia esetén kerül alkalmazásra ARB, de ez nem mindenki gyakorlatában van így (nem feltétlen helytelenül).

Hú nagyon sok mindent kutattam a témában, nemcsak a vérnyomást befolyásolja, hanem ilyen fura dolgokat is, van gamma meg delta ebből:
[link] ennek az agonistája (aktiválója?), ez okozhat gondot? Állítólag ezek ott vannak a vázizomban és képesek rákot képezni, vagyis én ennyit értettem meg XD
Egyébként viszonylag fiatalok is szedik? Sok felírás van fiatalok részére?
Ui: nem tudom, ki pontozza le a válaszokat, számomra mindegyik hasznos!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!