Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Nebilet 5 mg mennyire számít...

Nebilet 5 mg mennyire számít kemény gyógyszernek?

Figyelt kérdés

2022. ápr. 16. 21:28
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
53%

Ha ortosztatikus hypotensiod van (=felálláskor elszédülsz) akkor pláne indokolt lenne egy kontrollvizsgálat (lehetőség szerint másodvélemény kérése hypertonológustól), mivel ennek oka lehet gyógyszer-mellékhatás is, ezért az adagolás módosítása/másik készítmény választás emiatt is indokolt lehet (kiemelve, hogy saját szakállra ne módosíts a terápián).

Amit minden nemzetközi irányelv elismer elsőként választandó szerként azok az ACE-gátlók, ARB-k, tiazid(szerű) diuretikumok (társbetegség hiányában elsősorban indapamid) és a kalciumcsatorna-blokkolók. Általánosságban elsőként ACE-gátlót (ha mellékhatása jelentkezik ARB-t) szokás adni fiatalabb korosztály szövődménymentes hypertoniájában (idősebb korosztálynál esetleg kalciumcsatorna-blokkolót).

2022. ápr. 17. 12:59
 12/40 A kérdező kommentje:

És ha pusztán stressz miatt van, akkor is hatásosak? Nem károsak, ha azt tekintjük, hogy életem végéig kell?

Így nagyon jól jártam, ellenben ha bexanaxoznának...

2022. ápr. 17. 13:28
 13/40 anonim ***** válasza:
53%
Nyilván "bexanaxozni" semmiképpen nem volna helyes dolog. Én annyit mondtam, hogy kérj ki másodvéleményt (lehetőleg hypertonológustól) erről a terápiáról két ok miatt: 1. ortosztatikus hypotensiod van, amely a kezelés felülvizsgálatát teszi szükségessé, 2. a béta-blokkoló monoterápia önmagában indok egy másodvélemény meghallgatására, a korábban említett megkérdőjelezhetősége miatt. A hypertonia annál kicsit bonyolultabb, hogy kijelentsük, pusztán stressz okozná. Ha a secunder okok kizárásra kerültek az egyben azt jelenti, hogy hypertoniád oka ismeretlen (ez az "esszenciális" - helyesebben elsődleges - hypertonia definíciója). Ha úgy érzed sokat stresszelsz javasolt ebben jártas pszichológus felkeresése stresszkezelési praktikák elsajátítása céljából, de ettől a vérnyomás rendeződése nem feltétlenül várható. Életmód tekintetében javasolt rendszeres (heti min. 150 perc) közepes intenzitású testmozgás végzése, testsúly rendezése szükség szerint, dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott kalóriabevitel kerülése, sószegény diéta tartása, bár remélem az életmódbeli kezelés elveiről kaptál felvilágosítást, nem csak gyógyszerfelírás történt.
2022. ápr. 17. 13:56
 14/40 A kérdező kommentje:

Tudom mihez kapcsolni a megjelenését.

Mozogni szoktam rendesen, nem dohányzom, mert csak a pénzt vinné ilyen árakkal, alkoholt néha iszunk a srácokkal. Testsúlyom normális. A sót kerülöm, bár eddig is undorító volt pl. a menzás kaja:D

2022. ápr. 17. 14:26
 15/40 A kérdező kommentje:
Amúgy orvos vagy?
2022. ápr. 17. 17:58
 16/40 A kérdező kommentje:
Mivel fiú vagyok, marad ez a gyógyszer!
2022. ápr. 20. 09:45
 17/40 anonim ***** válasza:
69%
Nem értem a nemed miért lenne a nebivolol melletti érv, de rendben.
2022. ápr. 20. 12:40
 18/40 A kérdező kommentje:
Háziorvos szerint, azt mondta jót írtak a kardión. De fogok menni hipertonológushoz, majd meglátjuk mit szól.
2022. ápr. 20. 13:15
 19/40 A kérdező kommentje:
Ez az egyetlen, ami nem okoz erektilisz diszfunkciót
2022. ápr. 22. 15:25
 20/40 anonim ***** válasza:
53%
A béta-blokkolók közül valóban (írtam is, hogy béta-blokkolóból a legjobbat szeded, amit szedhetsz), ezért nálad nem a másik béta-blokkolóra váltás a kérdés (azt nem is javasolnám, ha már béta-blokkoló, akkor ez legyen), hanem a más TÍPUSÚ vérnyomáscsökkentőre, pld. ACE-gátlóra. Az ACE-gátlók közül egy sem okoz erektilisz diszfunkciót és a béta-blokkolóval ellentétben nem vitatott monoterápiaként való alkalmazásuk sem, sőt általában elsőként választandónek ezek tekinthetők fiatalabb, társbetegség nélküli, más gyógyszert nem szedő személy esetén. Ha mész majd hypertonológushoz tőle kifejezetten erre kérdezz rá (váltás ACE-gátlóra vagy más TÍPUSÚ vérnyomáscsökkentőre, nem a béta-blokkolók közötti váltás). Nálad a béta-blokkoló kezelés helyessége kérdéses.
2022. ápr. 22. 16:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!