Vizsgálat, ami kimutatja mekkora esélyem lehet daganatra? Mi a neve?
Tudom, hogy van egy vizsgálat, nagyon drága, ami DNS alapján kimutatja milyen rizikófaktorban vagyok a daganat típusoknál.
Mi a neve ennek a vizsgálatnak? Hol érhető el?
Azzal kezdeném, hogy 1.- nek teljesen, maximálisan igaza van.
DE ha téged izgat ez a dolog, édesanyámék (édesanyám és a párja, a nevelőapám mindketten egyszerre lettek érintettek - mára talán már sikeresen túlvannak rajta, hivatalosan gyógyultnak minősülnek), szóval édesanyámék miatt tudom, tumormarkernek mondják.
A többi meg teljesen specifikus, pl. a prosztataprobléma (akár rák) jelzője a megemelkedett(vagy drasztikusan megemelkedett) PSA, a leukémiáé a megemelkedett fehérvérsejtszám, ... de nem vagyok orvos (csak sok-sok orvosi szöveget is fordítottam és sajnos a családban és a baráti körben vannak-voltak érintettek). Ezt egy orvos el tudja neked mondani (ha megkínálod egy kis paraszolvenciával (ami most elvben, elméletben tilos mert drasztikusan megemelték elvileg az eü-sök bérét, a gyakorlatban nem tudom, mennyire,mert egy vérnyomásmérésért nem vagyok hajlandó fizetni a dokinak, mást meg nem csinál.) , akkor tutira.
Szerintem kifejezetten hasznos egy ilyen vizsgálat, nem értem mi ez a hiszti amit leművelnek egyesek.
Nyilván benne lenne a félelem az emberben, de legalább rendszeresen figyelne magára, eljárna szűrővizsgálatokra, amikre mint tudjuk a magyar emberek nem nagyon szeretnek járni. Minél hamarabb fedeznek fel egy rákot, annál könnyebb gyógyítani;)
5
Neked aztán sok eszed van. Ez csak azt mutatja ki, hogy mennyire vagy veszélyeztetett. Biztosan hasznos tudni, hogy 90% a rizikófaktor, utána meg élete végéig a gatyáját kifizeti a pszichológusnak, mert az ágyból nem fog tudni kikelni, mert állandóan rákot vizionál magán, akkor is ha csak elfeküdte a nyakát.
A szűrővizsgálat hasznos. Menj el, tőlem aztán évente is megtükröztetheted magadat, meg évente 2x csináltass vérképet, menj el kardiológushoz, bánom is én. Ez hasznos.
Ha megtudnád hogy rohadt nagy esélyed van egy tüdőrákra, akkor mit fogsz csinálni? Fél óránként portalanítasz otthon, a lakásból meg maszk nélkül ki sem lépsz?
Ezért írtam, hogy teljesen felesleges ez, arra jó, hogy az egész életedet végigszorongd. Tegyen meg mindenki minden tőle telhetőt az egészségéért, és inkább éljen.
7!
Hol említettem én a kommentemben, hogy a vizsgálat másra is alkalmas, nem csak a veszélyeztetettség kimutatására? Őszintén érdekel mit sikerült félreérteni ;)
Nyilván ha X % esélyed van a rákra, azt már nehéz lesz csökkenteni. Ellenben oda fogsz figyelni magadra. Szerintem semmi gond nincs azzal, ha valaki figyel a jelekre. Inkább menjen el 100x orvoshoz és derüljön ki hogy nincs baj, mint egyszer mulassza el és túl későn legyen felfedezve a betegség.
Nem vakon beszélek, én is voltam rákos. Családomba a nők nagy része mellrákba halt meg, így én is figyeltem magamra. Minden hónapban önvizsgálat, minden esedékes rákszűrésen ott voltam. Magamnak tapintottam ki a daganatot, szörnyű volt. De itt vagyok, túl minden kezelésen. Figyeltem magamra, és ha vizsgálat is kimutatta volna hogy nagy esélyem van a rákra akkor is odafigyeltem volna még jobban
Nálam bőrrák volt a családban, másról szerencsére nem tudok. De ez ugye nem jelent semmit..
Így nem járok szoláriumba, se napozni. Nagyon világos, szinte albínó hófehér bőröm van, és nagyon szeretnék csinos napbarnított szexi barna nő lenni, de ezért nem megyek szoliba.
Ha kiderülne, hogy mondjuk 80% esélyem van tüdő/mell/máj.. (ne is soroljam.. ) akkor félévente járnék magánúton (egy szűrés sem - a GYAKORLATBAN - kifejezetten támogatott, pláne gyakran) ha baj lehet minél előbb elcsípjem. Ez szerintem nagyon-nagyon-nagyon fontos.
9!
Nagyon szuper dolgokat írsz, én is ezt magyaráztam a kommentjeimben :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!