MRI kimutatja a szklerózis multiplexet?
Figyelt kérdés
2021. ápr. 19. 19:56
1/10 anonim válasza:
Úgy fogalmaznék, hogy az MRI az egyik legfontosabb eleme a SM diagnosztikájának, de mellette azért szükség van másra is.
2/10 anonim válasza:
Inkább az SM-re jellemző demyelinisatios folyamatra utaló eltéréseket és a központi idegrendszer fehérállományon belüli laesioit. Ezek egyéb betegségekre is utalhatnak, ezért sem olyan egyszerű a diagnózis.
3/10 A kérdező kommentje:
Ahh, köszönöm a válaszokat :)!
2021. ápr. 19. 20:10
4/10 anonim válasza:
Nálam annak idején felmerült a gyanúja, MRI-re küldtek, de azt mondta a neurológus, hogy csak akkor mutatja ki, ha volt már sub. Ha még nem, akkor agyvíz mintavétel kell.
5/10 A kérdező kommentje:
Mi miatt volt gyanús az eseted? :0
2021. ápr. 19. 23:22
6/10 anonim válasza:
4
Aktív shub esetén (tehát az első tüneteknél is) képes az MR a kimutatni a betegség "jellemvonásait". Az agyvíz mintavétel pedig a myelin bázikus fehérje koncentrációját nézi a liquorban. Tehát, ha a lumbalpunctio aktivitást mutat, akkor az MR is (kivéve, ha valamelyik fals negatív lesz).
2-es voltam
7/10 anonim válasza:
*az első mondatban több a-t írtam a kelleténél
8/10 anonim válasza:
+ az utolsó sorban fals eredményt akartam írni
9/10 anonim válasza:
#5: Volt egy visszatérő kötőhártya gyulladásom. A szemész látott valami elváltozást a szemfenéken, ezért neurológiai kivizsgálásra küldött. Már a fizikális vizsgálaton megbuktak (fél lábon csukott szemmel nem tudtam megállni), és az EEG-m is rossz volt. CT-n kizárták az agydaganatot és az agyi érszűkületet, de emellett voltak tüneteim is, gyakori fejfájás, meg az apró dolgok elugráltak a szemem elől. A végén már szinte mindent kizártak, akkor jutott eszébe a neurológusnak, hogy az SM is tud ilyet produkálni, meg az EEG is illik rá. Akkor mondta ezt. De az agyvíz vizsgálatra már nem került sor, mivel az MRI-n kiderült, mi a baj. Volt az arcüreg rostasejtjein egy nagyon apró gyulladás, és ez ráhúzódott a látóidegre.
10/10 anonim válasza:
#6: Nem vagyok orvos. Nekem ezt a neurológus mondta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!