Meddig él? Több lent.
Hogy a viharba ne. Vagy a drog miatt, vagy ha leszokni próbálna, az elvonási tünetek miatt, amik életveszélyes szövődményekkel járhatnak, ha nem kapja meg a megfelelő gyógyszeres kezelést mellé. Többek között delírium (tudat zavar), rohamok (mint az epilepsziás roham), ezek magukkal hozzák a szervi elégtelenséget, ritmuszavart, élettel össze nem egyeztethető labor értékek, keringés leállás , légzési elégtelenség, halál.
Intenzíven dolgozom, sok ilyet láttam már. Szomorú, hogy sokan azt hiszik, hogy ezt csak úgy abba lehet hagyni. Rohadtul nehéz kihozni ebből valakit.
Hát án közel 2 évtizede vagyok drogfüggő. Ebből majdnem 10 éve intravénás használó. Aki ezen a szinten van (főleg a barnával) az bármikor belehalhat. Ezt tudjuk, érezzük. Néha tisztább a cucc, vagy ismeretlen dizájner drogot lő be az ember, és sokszor a hajszálon múlik hogy túléli. Lényegében minden egyes lövésnél ott a rizikó. Ez nem olyan mint orrba szívni, vagy megenni, stb. Ha benyomja az ember a fecsivel, onnan nincs vissza út, és másodperceken belül beüt a cucc a teljes intenzitásával. Hát én ahhoz képest hogy függő vagyok, vannak tisztább időszakaim is. Viszont még így is eddigi életem során 6x néztem farkasszemet az öreg kaszással. volt hogy másodperceken múlott hogy kiért a mentő, és újra tudtak éleszteni. Viszont mi mint függők (vagy legalábbis én) fel vagyok készülve a halálra. (Tudom hogy bármikor vége lehet.)
Nem kell hozzá 3 év sem. Van akinek hónapok alatt vége. De van aki évtizedekig bírja. Ez inkább csak a véletlenen/szerencsén múlik....
Intelligensnek tűnsz, én nem akarnám, hogy meghalj :(
Én is úgy gondolom, hogy oka van annak, ha valaki a szerért nyúl. Az okok a gyerekkorba nyúlnak vissza, a család gyökereihez.
Kár, hogy ma, Magyarországon még ennyire alacsony a pszichológiai kultúra.
És azt is gondolom, hogy a szerhasználók nem feltétlenül akarnak meghalni. Ők "pusztán" úgy nem akarnak élni, ahogy...
# 5
Mind meghalunk egyszer, mert testben vagyunk, és megszülettünk. Van aki nehéznek találja ezt a világot - ezt az életet. Itt az élet jórészt szenvedésből áll. Mindenért tenni kell, küzdeni, harcolni, dolgozni - és közben ritkán tud az ember igazán boldog lenni.
Akit beszippant a függőség, lényegében ő is csak boldog akar lenni. Ezek a drogok óriási boldogságot/örömöt adnak eleinte. Olyat amit aki nem próbálta az elképzelni sem bír. Aki meg próbálta, az jó eséllyel függő.
A drogok instant boldogság állapotok, amiket általában megzuhanás követ. Arra jók hogy elmeneküljön az ember az élet elől, amit nem tanult meg élni. Aki nem akar szembenézni a problémákkal, az inkább elmenekül.
Leállni valóban nem könnyű. Az ember sokszor azért kezd el cuccozni, mert eleve problémái vannak az életében. A különböző színű poroktól pedig rövid időre boldog. Megszűnnek számára a problémák. Csakhogy mikor kitisztul újra visszatérni a gondok, ráadásként az anyagozás végett újabb, és újabb probléma halmazok is jönnek (mikor még a kiinduló gondokkal sem tudott mit kezdeni). Ez egy pont felett maga alá gyűri a használót, és a legvégén már olyan élethelyzetekbe kerül, hogy a szerektől sem lehet boldog.
Van aki nagy nehézségek árán ki tud jönni, de ehhez gyökeres változás kell. Hiszen pont azt kéne az embernek csinálni amit sosem tett (szembenézni az élettel).
9-es ne ítélj, hogy ne ítéltess. Az intenzíven dolgozó nővér vagyok. Akkor jöttem rá, higy nem szabad ítélkezni, amikor fiatal koromban beszélgettem egy hajléktalannal, akit egyszerűen nem lehetett megfürdetni, mert nem hagyta magát. Később elmondta, hogy gyerekkorában gyakran bántották hideg vízzel, ezért retteg tőle.
Persze van amit elítélek én is, pl. gyerek gyilkosság, nemi erőszak, gyilkosság. Ezekre számomra sincsen mentség, hiába tudom, hogy van aki beteg agyilag, éy azért teszi.
De hidd el, ezek a függőségek 90%-ban nem másoknak ártanak, hanem azoknak akik függővé váltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!