Melyik vakcinának van a legkisebb kockázata?
Nagyon úgy néz ki, hogy bevezetik a "kötelező" oltást a munkahelyemen, viszont nincs más állás, ahova el tudnék menni dolgozni... (véleményem szerint előbb-utóbb úgyis mindenhol "kötelező" lesz)
A csöves élet/kurválkodás/éhenhalás nem szimpatikus, így kénytelen vagyok nyomás hatására beoltatni magam. Ti mit tapasztaltatok a környezetetekben, esetleg magatokon, melyik vakcina járt a legkevesebb kockázattal?
(Tavaly decemberben átestem a fertőzésen, kb 2-3 napig voltam beteg, azóta semmi problémám nem volt, pedig voltam tömegben elég sokat, így ezért sem oltattam magam)
30/n
7-es
2 nap alatt 100 ember hal meg agyvérzésban MO-on. Gondolod soha nincs köztük 1 olyan sem, aki éppen előtte oltatott?
12-es
Még 18 évesen is halnak meg stroke-ban. Oltás nélkül.
Az oltási kampány kellős közepén nem hinném hogy leközölhetnek bármi ilyesmit
Ha átestél a fertőzésen, akkor lehet olyan magas az ellenanyag szinted, hogy nem kell ill. kockázatos egy oltás, tehát meg kellene méretni az ellenanyag szintet.
A kockázat szó így önmagában nehezen értelmezhető. Egyik értelmezése a mellékhatások jelentkezése lehet, de azt tudni kell, hogy a mellékhatásokat nem lehet igazán rangsorolni, mivel egyénenként eltérő mellékhatások és eltérő súlyossággal jelentkeznek. Mi a feleségemmel (70+) Pfizert kaptunk 3 alkalommal. Csak a szúrás helyén volt enyhe fájdalom, a harmadiknál tartott a legtovább (2-3 nap), a mértéke azonban egészen elenyésző volt, csak akkor éreztük, ha nagyon odafigyeltünk. A fiam (48) szputnyik után kapott Pfizer másodiknak és kifejezetten rosszul érezte magát 1-2 napig. Egy régi kolléganőm még 2019-ben esett át a betegségen (szaglása azóta sem tért vissza normálisan) az első oltást (nem tudom mi volt) reakciómentesen átvészelte, de szintén Pfizert kapott másodiknak és szintén heves mellékreakciói voltak.
A kockázat szó azonban éppen ezeknél az oltásoknál értelmezhető úgy is, hogy melyik biztosítja a legjobb védelmet, azaz melyiknél a legnagyobb a hatástalanság kockázata. Azt hiszem, erre senki nem tud érdemben válaszolni. A Sinopharmot tekintik általában a legkevésbé hatásosnak, de ennek a biztonságos tárolási feltételei szinte mindenhol adottak. Viszont a Pfizert eddigi tudásom szerint mindig csak -80°-os tárolás esetén tartották eltarthatónak, itt Magyarországon viszont kétséges, hogy ez hol, melyik intézményben biztosítható. Ráadásul, ha felszívták fecskendőbe, akkor is többnyire 4°-on illik tárolni beadásig, de honnan tudhatja az oltakozásra megjelent ember, hogy most az ő adagja éppen milyen hatásos lesz, ha már tárolták a vakcinát itt is, ott is, ilyen meg olyan hőmérsékleten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!