Kötelezhet a munkáltató az oltásra?
Nem!
Mivel ehhez munka illetve munkaköri szerződés módosítás kell!
Munkáltató egyoldalú döntést ebben nem hozhat a hatályos munkatörvények szerint.
"A nem állami vagy önkormányzati munkahelyeken előírható oltás
A munkáltató előírhatja a védőoltást, amiről elektronikus úton, emailben vagy papír alapon tájékoztatnia kell a dolgozót. Kivételt képeznek azok, akiknél egészségügyi indokból az oltás ellenjavallt, és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja.
A munkáltató határozza meg a védőoltásra szabott határidőt, ami egydózisú oltóanyagnál az adott oltás, kétdózisúnál az első adag esetén legalább 45 nap kell, hogy legyen. A második dózisról az áll a rendeletben, hogy azt az oltóorvos által meghatározott időpontban kell megkapni.
Ha valaki nem kapta meg az oltást a meghatározott határidőn belül, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságra küldheti. Ha pedig ennek elrendelésétől számítva eltelt egy év, és továbbra sem igazolja az oltottságát, vagy nem mutat be orvosi igazolást, akkor a munkaviszonyát felmentéssel vagy felmondással azonnali hatállyal megszüntethetik.
Ha viszont valaki megkapja a védőoltást ezen időszak alatt, akkor a munkáltató azonnal meg kell, hogy szüntesse a fizetés nélküli szabadságot."
A konkrét szöveg: [link]
5/5 miért nem kell az állami vagy önkormányzati munkahelyeken a kötelező oltás?
PONT OTT KELLENE MINDENKINEK IS!
Igen, ahogy előttem már leírták, a legújabb rendelet szerint kötelezhet. Mondjuk ebbe még az alkotmánybíróság beleszólhat, előttük van az, amit még az oltatlan egészségügyisek nyújtottak be.
Egyébként a Vakcinainfós Facebook csoportban, ahol orvosok válaszolnak, rendszeresen feljön az a kérdés (bár mostanában már nem mindig engedik ki, mivel benne van a GYIK-ben), hogy adott védettségi szinttel indolkolt-e az oltás? Mindig az a válasz, hogy a védettséget felesleges méretei, nem releváns, ebben az esetben is az oltást ajánlják.
A közlönyben ott van az is, nem tudom hogy a cikk miért így adta a címet.
Én állami fenntartású munkahelyen vagyok, és nálunk is kötelező lesz.
7-es
Nem tudtam, hogy van ilyen csoport. Köszönöm. Majd megnézem ott is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!