A nőknek miért rosszabb a hőháztartásuk?
Onnan, hogy minden nő akit ismerek (párom, nővérem, anyám, kollégáim, stb.) sokkal fázósabb mint én és a férfi ismerőseim. Tavasszal 10 fokban még nagykabátban vannak, én már akkor elmegy pólóban a közeli boltba. Nyáron meg sokkal kevésbé bírják a meleget. Nálunk itthon mostanában 30 fok körül volt nyáron, a maximum a szobákban az 32 fok volt. A párom ezt annyira nem bírta, hogy volt hogy beült az autóba, mert abban van klíma, a lakásban az ájulás kerülgette. Főzni egyszer sem főzött most a nyáron, mert 35 fokban már csak pár percet tud ellenni anélkül hogy összeesne. Én egy hangárban dolgozok már régóta, fizikai jellegű a munkám, nyáron 38 fok végig és teljesen jól bírtam, 2 hét után már izzadni sem izzadtam mert megszoktam, ugyanígy voltak ezzel a kollégáim is. 2 éve új főnököt kaptunk, egy 40-en pár éves nő volt, aki fél év után azért ment el, mert az iroda is abban a hangárban van, ott is olyan meleg volt (klímát nem lehet felszerelni, mert a hangár levegője pontosan szabályzott), és ezt nem bírta elviselni. Jött helyére egy férfi, aki bírja azóta is.
Szóval a nőknek rosszabb a hőháztartásuk, nem bírják közel sem annyira a hideget és meleget. Ez idősebb korban is megfigyelhető: szinte minden párnál a nő fagyos, 25 fokban is 3 réteg ruhában van, a férfi meg maximum egyben.
Legalábbis ez az általános. Biztos van erre ellenpélda, de én még sosem találkoztam olyan esettel, amiben a férfi bírta volna kevésbé a kicsit szélsőségesebb hőmérsékletet.
Nem a NÖKNEK, hanem a párodnak van valami baja!
Az ismerettségi körömre éppen nem ez jellemzö, hanem fordítva.
Nem mondanám hogy rosszabb, csak másabb. Az én környezetemben szinte kivétel nélkül minden nő fázós, én is az vagyok, borzasztó rosszul bírom a hideget, vagyis ezzel a résszel egyetértek, mert lehet én még életemben nem találkoztam fázós férfival, legalábbis olyannal nem aki kimutatta volna. Viszont a másik részét meg kell cáfolnom, nekem az ismerettségi körömben egyénenként változik hogy ki hogyan viszonyul a meleghez, valaki jól érzi magát 30-35 fokban is (én is ilyen vagyok, nekem szinte ez az ideális hőmérséklet), más meg már 25 fok felett izzad és panaszkodik hogy megsül, de ez nálunk a családban/barátoknál nem nemtől függ. (Bár azt meg kell hagyni, hogy a férfi ismerőseim, különösen a barátom sokkal rosszabbul viseli a meleget, mint a barátnőim többsége.)
Keresgéltem most az előbb ezzel a témával kapcsolatban, és ilyesmi cikkeket találtam:
"A férfiak rendszerint az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik, a nők pedig inkább a meleget. Ennek oka nem más, mint az anyagcsere. A nők nyugalmi anyagcseréje ugyanis lassabb, ezért ők fázósabbak lehetnek, a férfiak teste viszont a gyorsabb anyagcsere miatt melegebb, így ők az alacsonyabb hőmérsékletű szobában érzik jól magukat. Egy tanulmány szerint a nők többségének a 25 Celsius-fok, a férfiaknak pedig a 22 Celsius-fok az ideális."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!