Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Hogyan lehet egyszerre egy...

Hogyan lehet egyszerre egy illóolaj természetes és életre veszélyes?

Figyelt kérdés

Vettem egy üveg illóolajat. Úgy volt reklámozva (minden weboldalon egyébként ahol lehet ilyet kapni), hogy "100% tisztaságú, természetes illóolaj". Gondoltam hogy az akkor jó. De az üvegére ez van írva:

"FIGYELEM. Bőrirritáló hatású. Allergiás bőrreakciót válthat ki. Súlyos szemirritációt okoz. Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz. Kerülje a por/füst/gáz/köd/gőzök/permet belélegzését. Védőkesztyű/védőruha/szemvédő/arcvédő használata kötelező. Bőrirritáció vagy kiütések megjelenése setén orvosi ellátást kell kérni. Ha a szemirritáció nem múlik el, orvosi ellátást kell kérni. A szennyezett ruhadarabot le kell vetni és újbóli használata előtt ki kell mosni. A tartalom/edény elhelyezése hulladékként ipari szemétégetőben"

Nekem kicsit furcsa, elvégre még belélegezni sem nagyon szabad, mindenféle védőfelszerelés kellene hozzá és a sima kukába sem szabad kidobni az üvegét...

Ezek az illóolajok ilyenek szoktak lenni? Ha igen, akkor nem értem, hogy ez hogyan tud természetes lenni.

2021. aug. 24. 18:00
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A gyilkos galóca is természetes, meg ezer más mérgező növény :)
2021. aug. 24. 18:06
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
A természetben nem ilyen koncentráltan található meg. Pl pár csepp illóolajhoz is több csokor/szál növény kellhet. Valamint a halmazállapot, és annak tulajdonságai is mások. Természetes, hiszen növényből van, nincs benne mindenféle vegyi anyag.
2021. aug. 24. 18:07
 3/5 A kérdező kommentje:

Összetevők: Menthol, Menthone, Menthyl acetate

Ezeket így ki tudják sajtolni a növény(ek)ből?

2021. aug. 24. 18:29
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
A levegő is természetes, de ha az ereidbe fecskendezed, meghalsz tőle. A koncentrált illóolajok általában irritáló hatásúak, de az általad bemásolt biztonsági figyelmeztetés azért már egy kissé túlzás. Elég, ha arra figyelsz, hogy hígítatlanul ne használd.
2021. aug. 24. 18:47
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Erre azért van ráírva a "Kerülje a por/füst/gáz/köd/gőzök/permet belélegzését.", mert fiatalabb gyerekeknél konkrétan halált tud okozni a menthol illóolaj használata mondjuk gőzölésnél (ha hígítatlanul van használva. És nem a víz nem számít.) Felnőtteknél pedig rosszullétet, szédülést, akár ájulást, ha hajlamos rá az ember.

Ahogy az ellőttem szólók írták: az illóolaj erősen koncentrált dolog. Egy üvegcsényihez akár több kiló mentára van szükség (vagy amit használnak), és allergiás reakciót illetve bőr égést is okozhat (soha ne kenj magadra citrus olajat és menj ki a napra).

Alapvetően, ha bőrrel akarod, hogy érintkezzen (pl masszázs olaj) 1 dl olajhoz keverj hozzá 2-3 csepp illóolajat. Párologtatásnál ez felmehet 10 cseppig. Ajánlom a szőlőmagolajat, az eléggé semleges és nagyon kevés ember allergiás rá.

2021. aug. 24. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!