Ha valakinek bélflórája valami miatt felborult, azt mennyi idő alatt lehet helyre hozni, pro és pre biotikumokkal?
Figyelt kérdés
2021. jún. 20. 21:36
11/17 A kérdező kommentje:
Nem hőkezelt, illetve cukormentes :D .
2021. jún. 24. 18:25
12/17 anonim válasza:
Ha arra gondolsz, hogy nincs benne tartósítószer, nem is hőkezelték, nincs benne sem édesítőszer és cukor sem, akkor lehet, hogy jó. Az iparilag feldolgozott/tartósított élelmiszerek alapvetően nem jók a bélflórának, de #8 azért írja a házilag fermentált zöldségeket, mert abban természetes körülmények között fejlődik ki elég nagy számban a baktériumkultúra, tehát jó probiotikum kúra kiegészítésére, de akár önálló probiotikumként is megteszi, csak kicsit esetleges. Ellenben egy bolti savanyúságnál a kérdés inkább az, hogy ha nem is használ, árt-e...
13/17 anonim válasza:
Azzal a két fajta bacitörzzsel kitörölhetted a .... . :D Egy egészséges bélflóra 4-600 féle, fajta törzset jelent, és sok sok billió taggal. Először is meg kell ismerni ezeket a "jószágokat", hogy mik is valójában. Ugye mint minden baktérium a probiotikumok is ÉLŐlények, szóval számomra hihetetlen,de biztos én vagyok elég kishitű...elképzelhetetlen, hogy a probiotikumos készítmények hatásosak. Azért is mert egy átlag lactobacillus törzs tagja nem él egy hétnél tovább. És mire legyártják ezeket a csoda szereket (pld.: Normaflore) eljut a gyógyszertárig, egy hét.Lehet ott áll fél évet mire bemész és megveszed... Nem tudom, hogy élnek addig táplálék meg minden nélkül egy kapszulában de oké :D Meg ugye táplálék , nekik is enniük kell, amit úgy hívunk, hogy prebiotikumok. Ezek kizárólag nyers fermentált ételekben van jelen , és nyers zöldség, gyümölcsökben, rostoknak hívjuk őket. Ezek a rostok hő hatására, és minden egyéb biológiai sejt károsító tényezővel károsodnak. Ezek lehetnek tartósítószerek, ami minden bolti csalamádéban is van, és a vegyszerek amivel a kártékony rovarok ellen lefújják a növényeket, így a zöldség is kap belőlük. Szóval minden ilyesmit inkább jobban teszel ha házilag készítesz, pld.: Almaecetet, olyan almából amiről tudod, hogy legalább két éve nem permetezték a fát. És nem kell más hozzá mint egy steril üveg és maga amit fermentälni akarsz, meg persze egy kis türelem. Fontos előtte felforralni a vizet és azzal kimosni az üveget , mert a tele vegyszerezett csapvizunk ugyanúgy elpusztítja a probiotikumokat.
14/17 anonim válasza:
Előzővel együtt a 8 as voltam, chron beteg vagyok/voltam már 8 éve , de ebből az utolsó 3 évben mióta szakítottam az orvosaim egészségkárosító tanácsaival és gyogyszereivel tünetmentesen élek. Ehhez kellett, hogy megismerjem, hogyan is működök valójában belül, és ne csak tünetet kezelni akarjam, hanem megszüntetni. Ehhez jól jöttek pld ezek a fermentált cuccmokok is :D.
15/17 Senior Séf válasza:
Örülök, hogy van még rajtam kívül valaki ezen az oldalon, aki valamelyest tisztában van a bélflóra jelentőségével, valamint az akadémikus orvoslás tüneteket célzó működésével. Az is igaz, hogy a probiotikum önmagában nem sok szart ér. A bacik működésével kapcsolatban azonban vitatkoznom kell veled. Valamikor fél évszázada az általánosban úgy tanultuk, hogy a bacik, ha számukra alkalmatlan körülmények közé kerülnek, betokozódnak, és elteszik magukat szebb időkre. Adott esetben akár évszázadokra is. Így működik a probiotikum is. A szaporulathoz szükséges példányszámot kiszárítják, kapszulába teszik, azok pedig, amikor megfelelő közegbe kerülnek, kivirulnak.
16/17 anonim válasza:
Igen erről én is tudtam, de tapasztalataim szerint beszéltem erről a kapszulás részről, hogy kezdettben, én is mindenféle billiós összetételű probiotikumos készítményekkel próbálkoztam, egy kedves orvos ismerősöm támogatásával(aki egyébként orvos, biokémikus, mellette meg ön képzően erősen foglalkozik az alternatív gyógyászattal) segített gyakori labor eredményekkel vizsgálni, hogy mennyire hatástalanok voltak rám ezek a készítmények. Aztán beszéltük a fermentálást, és azzal látványos, pár hónapra rá jelentős javulás volt a széklet-tenyésztés eredményekben, pedig a mesterséges verzióval tovább próbálkoztunk. Mind a kettőnél már átálltam a gyulladáskeltő mentes étrendre. Szóval nem hinném,hogy azon múlt. Jó volt mert egyfajta tesztegere voltam :D és így mind a ketten tapasztaltunk. És ebből adódóan jutottam arra, hogy úgy mint a gyógyszerek, ezek se nagyon segítenek, inkább a még megmaradt egészséges természet erejében kell bízni. Ezért hiszek ennyire a fermentálásban ha a bélflóráról van szó :) Persze ezen kívül sok minden egyéb is volt amiket tesztelgetni kellett és javítani, hogy crohn mentes legyek. :D
17/17 Senior Séf válasza:
Igen, a fermentált zöldségeknek én is nagy híve vagyok. Amellett, hogy biztosítják a hasznos baktériumok utánpótlását, remekül elő is emésztik a táplálékot. Nagy kár, hogy mára teljesen elfeledtük ezt a tartósítási és savanyítási eljárást.
Másik nagy veszteségünk a kovászolt kenyér. A kovászolás során a glutén gliadinra és gluteninre bomlott, s ebben a formában nem erősíti az áteresztő bél szindrómát, ami minden autoimmun betegség alapköve. Mára minden kenyér élesztővel készül, és ennek köszönhetően járványszerűen terjednek a fiatalok körében a mentális, az idősebbek esetében az egyéb szervi gebaszok. Jó lenne néha megállni, visszatekinteni a múltra; honnan jöttünk, mi az ami jó volt, és mi az, amit kár volna veszni hagyni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!