Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Életmód, genetika, vagy...

Életmód, genetika, vagy mindkettő?

Figyelt kérdés

Egy ideje foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mi alapján él valaki száz évig láncdohányosként és alkoholistaként, míg valaki egészséges életmódot folytatva meghal hatvan évesen.

A párom családja és az én családom pont tökéletes példa erre a két szélsőségre. Neki a nagyapja alkoholista és láncdohányos volt, ezekről leszokott de inni kb csak üdítőt iszik, rengeteg cukros és zsíros dolgot eszik, zöldséget és gyümölcsöt alig, már 86 éves és annyi baja van, hogy fáj a lába. Párom anyja 65 éves, láncdohányos, nemrég nem ment el a szívműtétére, mert nem volt kedve és azóta is vígan él. Az apja szintén elszív napi 10 doboz cigarettát és iszik is, közel 70 éves, még dolgozik jön-megy, az egyik mama 82 a másik 91 évig élt, szimplán csak elaludtak.

A mi családunk nem iszik, nem dohányzik, nem vagyunk fitness guruk de alapjába véve egészségesen élünk, sportolunk, a lehetőségekhez mérten kerüljük a gyors ételeket, persze néha azért eszünk, üdítőt ünnepekkor veszünk csak, mindig van itthon zöldség gyümölcs stb, mégis kihalunk 60-70 évesen minden hülye nyavalyával.

Tegyük fel, ha a párom családja az ő genetikájukkal még egészségesen is élne, ők lennének azok akik elélnek 120 évig? Az én családom pedig ha az ellenkezője lenne, akkor már 40 évesen meghalnánk?

Vagy hol itt a logika, esetleg az igazság - na jó azt kár is keresni, de lássuk be nem túl jó motiváció az ő családja arra amit én is képviselni szeretnék az egészséges életmóddal.

2021. jún. 15. 11:56
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Genetika, epigenetika, földrajzilag hol élsz - mind nagyon fontos.

Ahol én éltem, ott a talaj mindenféle szrral rendkívül szennyezett, látszik is a lakosság élettartamán. Az sem mindegy ám, hogy tszta levegőjű városban élsz, ahol az autópark nem idősebb 10 évnél, ahol a fűtés nem fával történik.

Érdekes szerintem is. Megbántam a későbbiekben, hogy nem ebből írtam a szakdolgozatomat... Mindenesetre az egyik kedvenc témám és a jövőben kutatni fogom.

(ami utóbbi időben izgat, az az ivóvíz ólomszennyezettsége, Nébih oldalán elég elszomorító a helyzet jó néhány településen)

2021. jún. 15. 12:11
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Részben persze genetika, de az egészséges életmód se garantálja a hosszú életet, és az egészségtelen se a rövidet. Csak növeli/csökkenti az esélyeket. Úgy képzeld el, hogy egy kockával kell dobnod, hogy meghalsz-e 60 évesen. Ha egészségtelen életmódot folytatsz, akkor 6 oldalú a kocka és ha 1-est dobsz, akkor fogsz meghalni. Ha egészségeset, akkor is az 1-es esetén halsz meg, de 50 oldalú a kockád. De attól még lehet peched.

Nekem például nincsenek dohányzó rokonaim jelenleg. Voltak, de ők haltak meg a családban elsőként. Erre garancia nincs, csak az esélyeket változtatod.

2021. jún. 15. 14:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!