Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mi lehet a gyenge izomerő,...

Mi lehet a gyenge izomerő, nulla állóképesség, általános ügyetlenség oka (kiskorom óta)? Van itt, akire szintén igazak ezek?

Figyelt kérdés

Már gyerekkoromban, a nyaralónkban kezdődött, a nálam 5 évvel fiatalabb kissrác pajtás erősebb és ügyesebb volt, mint én. Amikor mág nagyobbacska voltam és elengedtek a bringaútra, olyan 15-20 km tekeréstől kimerültem, pedig nem volt emelkedő.

Amikor az osztállyal múzeumban voltunk, már 2-4 óra állástól rendesen elfáradtam. Nemcsak a sarkam fájt, nomeg a derekam nem is fájt, csak elfáradtam, kimerültem.

20 éves koromban részt vettem egy Balatonkerülő bringatáborban, ahol általában a szállásaink jellemzően a domb "tetején" vagy a tótól messzebb voltak - minden nap voltak jelentősebb szintek is. Durván fáradtam, az emelkedőket nem bírtam, feltolni se tudtam a bringát, segítettek. Második naptól kezdődően pedig fájt és fáradt volt a combom, olyan érzés volt, mintha nem is lett volna ott az éjszaka, semmit se pihent az izmom. Utolsó nap csak a vonathoz mentünk ki, illetve én a pályaudvarról haza. Hát gyökkettővel tekertem és azt hittem, elhal az izmom, úgy kivoltam.

Utána jöttek a diákmunkák, ahol a 8 óra álldogálás után úgy elfáradtam, hogy kézzel húztam fel magam a járműre, nem biztos, hogy lett volna erőm fellépcsőzni.

Úgy általánosságban gyenge vagyok, lépcsőn elsők között lihegek, emelkedőket nevetséges, mennyire megszenvedem, nem tudok hídban lenni (lemenni pláne), mert nem tart meg a karom, rendes fekvőtámaszból szabályosan egyet se tudok megcsinálni, akár cipekedésnél is látszik a gyengeségem.

Régen jártam gyógytornára, gyógyúszásra. Olyan 18-19 éves korom óta ezek nincsenek, de otthon tornázom (pl a gyógytesis gyakorlatokat, de súlyzóim is vannak), futok, bringázom, túrázom, én magam szervezek bringás kirándulásokat a barátaimmal (persze ezeken is nevetségesen elfáradok, legkisebb emelkedőn gyökkettővel, nagyobb emelkedőn tolom, 40-50 km után izomfájdalom, izomfáradtság...).

Nem volt meg a heti 3 óra mozgás, de azért volt.

Huszonéves korban (amikor már tesi sincs) sokan semmit se mozognak, az én állóképességem pedig még velük se mérhető össze.

Amióta tart a home office és a távoktatás, azóta végre egy kicsit kevésbé vagyok időhiányos, heti 3-5 óra mozgok: bringa, futás, stepper, súlyzók, fittness ball, rollerezés. Persze ősztől heti 4 nap irodai jelenléttel és 4 nap iskolával megint jó, ha heti 1 óra edzés lesz - viszont annak is többnek kellene lennie, mint a 0.

2021. máj. 9. 22:17
 1/10 A kérdező kommentje:
28N vagyok.
2021. máj. 9. 22:23
 2/10 anonim ***** válasza:

Azt gondolom, hogy nem mindegy, hogy ki-honnan indul. Az sem mindegy, hogy ki mennyit nem mozog. Nekünk pl. három szint volt a lakásban, föl-le rohangáltunk egész nap, mióta egy szintes lakásban élek, sokkal jobban megérzem, ha nem mozgok.

Amúgy alszol rendesen? Teljes vérképet érdemes lenne csináltatni, hogy nincs-e valami hiánybetegséged.

A biciklinél a nagy különbséget okozhatja a bicikli súlya is.

2021. máj. 10. 00:06
 3/10 anonim ***** válasza:

En a talpfajas es a gyogytesi miatt azt sejtem, hogy valami nem oke a tartasoddal. A sok gornyedes okozhat faradtsagot, a ludtalpbol fakado helytelen mozgasmintazat is lehet h extra terhelest jelent es talan ezek kivizsgalasaval es helyretetelevel kellene kezdeni a strapabirasod feltornazasat.

Emellett vernyomast kellene nezni napjaban tobbszor, pulzusra kulon figyelve, illetve vashianyt vervetellel megnezni, pajzsmirigy ultrahangot es tsh t3+t4 szintet megnezni.

Inzulinrezisztenciat se artana, el tudom kepzelni,h van vlm hatterben megbujo kronikus metabolikus zavar es nem ugy szivodnak fel a tapanyagok, ahogy kellene es ettol vagy gyengebb.

Jarj utana dokikkal karoltve szepen ennek.

2021. máj. 10. 01:55
 4/10 anonim ***** válasza:
Az ugye csak véletlen, hogy semmit nem említesz az étrendedről?
2021. máj. 10. 04:48
 5/10 A kérdező kommentje:

Azért nem említettem az étrendemet, mert nincs benne semmi extrém, egész egyszerűen nem okozhatja. Például egy volt kollégám nem evett húst, de mellé nem figyelt oda arra se, hogy a kieső tápanyagot pótolja és válogatós volt.

Húst közel minden nap eszem (sajnos, szerintem minden nap nem kellene), ha főzök, csak csirkét, de különböző részeit, rendelni és venni is csirkét igyekszem. Napközben ásványvizet és ízesítetlen teát iszom. A szénhidrátbevitelt mérsékeltem. Igyekszem rendszeresen enni halat, édesburgonyát (amúgy rizsfan vagyok). Napi többször eszem zöldséget, gyümölcsöt, na ez irtó nehezen megy, mert nem szeretem őket, smoothie formájában lemegy és/vagy tudatos odafigyelés. Uborka, cékla, zöldhagyma, idénygyümölcsök... Többször kevesebbet evő vagyok, főétkezések között korpovit, puffasztott rizs, kesudió.

És most jön a feketeleves: eszméletlenül szeretem a tejcsokit, így napi többször megy le Nesquik kakaó vagy Sport szelet vagy Milka tejcsoki vagy hasonló.

Van néhány válaszom és visszakérdésem is, mindjárt írom őket.

2021. máj. 10. 08:13
 6/10 A kérdező kommentje:

A "honnan indult" rész mondjuk katasztrófa. Anyám a terhessége alatt végig keményen bagózott, apum szerint néha rumozott is. Természetesen bagózott akkor is, amikor már az ölében ültem, úgy rémlik, mintha kép is lenne erről. Amúgy pszichiátriai eset, idegbeteg volt.

1 illetve 2,5 évesen kórházban voltam fekélyekkel, aftákkal a számban, ami miatt nem tudtak táplálni se. A betegség illetve anyám alkalmatlansága miatt kifejezetten alulfejlett voltam, nem voltam a koromnak megfelelő. Aztán a műtétek után (mandulák és vadhús), már a nagymamáméknál megerősödtem, mármint fejlődésnek indultam és beértem a korosztályomat.

Ezeket részben elmesélték, részben a fennmaradt dokumentumok tanúsítják.

Tehát emiatt indulhattam hátrébbról.

Kétféle gerincferdülésem van, de elvileg egyik se nagyon komoly. Ezért volt gyógytesi, gyógyúszás. Lúdtalpam nincs.

A cukromat mostanában évente tuti nézik, vagy mert a M kezdőbetűs szolgáltatóval szerződésben van az aktuális cégem és elmegyek vérképet csináltatni, vagy mert üzemorvos megszúr és megnézi. Vizeletet is néztek már párszor, legutóbb az említett üzemorvos, 4 hónapja.

A vérkép nagyjából rendben szokott lenni, a koleszterinem magas.

A vérnyomásom elvileg nem túlzottan alacsony.

A nyugalmi pulzusom 60, de csak olyan időszakban, amikor eleget mozgok, tunyább időszakban tiniként több volt.

Az említett M betűnél vizsgáltattam ki, kell-e védőoltás bárányhimlő ellen, ott kikötöttem szívultrahangon (kicsi mértékű visszaáramlás van, de állítólag jelentéktelen), ahol megemlítettem a rossz izomerőmet, állóképességemet. TSH-t néztek (amit egyszer máshol korábban is), de ennyi.

Amíg tart a home office, addig megvan kb. 8 óra alvás, ráadásul így megvan az esélye annak is, hogy nagyjából a bioritmusom szerint ébredjek, egyébként az irodába visszatérés után esélytelen lesz.

Nem nehéz a bicajom, amikor lecseréltem 7 éve, direkt odafigyeltem erre. Félig-meddig sportbicaj. Ráadásul rendszeresen karbantartatom.

2021. máj. 10. 08:58
 7/10 anonim ***** válasza:

3-as vagyok.

A kakaos csokis dolgokkal kapcsolatban hozzatennem akkor,hogy ettol magas a koleszterined.

A magas koleszterin rugalmatlanna teszi az erfalakat.

A visszafolyas nekem laikuskent roppant aggasztonak hangzik, varosmajoriba elnezhetnel a kardiologiara. Azert ezekre szerintem nem okes csak ugy legyinteni.

Sajnalom, hogy ilyen nehez volt a babakorod. ❤️

En uszni es jogazni jarnek ha mar lehetne ilyen problemaval, az jo a ferdulesre is, kimeli az izuleteket,kisimit lelkileg.

2021. máj. 10. 10:00
 8/10 anonim ***** válasza:
Hát, ha kávé nem extra sok, cigi nincs, bringa minimum 3 barra fújva, tisztítva és kenve rendszeresen ahol mozog, akkor külön nincs tippem. Szivecskémet én is körbejárnám sokkal jobban.
2021. máj. 10. 12:17
 9/10 anonim ***** válasza:
Ó, meg persze a cukor: ha mozogsz és egy idő után nem jó, akkor simán okosság dobni egy-két jó szőlőcukrot. A csoki nekem erőt nem csinál olyan gyorsan, az inkább kedvet bír dobni kicsit. Nagyobb kiruccanást tervezve jó lehet felfüggeszteni az esetleges keményítőszegény alapfilót.
2021. máj. 10. 12:22
 10/10 A kérdező kommentje:

Cigi nincs, alkohol alkalmanként van. Kávé vagy nincs, vagy 3in1, nem szeretem az ízét.

Sajnos hetente-kéthetente egyszer passzívan dohányzom Apumnál, ennek nem örülök. Egyébként a ruháimat moshatom is egy látogatás után...

Szívultrahangon voltam a Medicov.e.rben, ott hallották meg a szívzörejt (de állítólag olyan kicsi, hogy alig hallani), és szívultrahangon láttak akkora visszafolyást, ami állítólag semmi és sokaknak van. (például extrasystole is sokaknak van. Az nekem nincs, legalábbis jelenleg)

A jóga kifejezetten nem vonz. Viszont a falmászás igen, úszni eleve járnék. Na majd ha meglesz a diplomám, eddig örülök, ha otthon tudok mozogni.

Ha véletlen lesz időm, akkor amúgy valami személyi edzőhöz vagy gyógytornás emberhez el fogok járni. De lehet, hogy heti 2 úszás is segítene (amellett még bringa, futás, tehát nem a heti 2 úszás lenne az össz mozgásom)

Bringán is figyelek a tartásomra, persze amikor fáradok, akkor már nem megy.

A koleszterinnek megpróbáltam utánanézni. Hát jóformán semmi zsírosat nem eszem. Nem tudom, hogy a cukor okozhatja-e, hogy cukorból érfalra rakódó koleszterin tud-e alakulni... Amennyiben igen, úgy legalább ennek az okát értem.

2021. máj. 10. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!