Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Akik megkapták az oltást...

Akik megkapták az oltást (mindkettőt), jelenthetnek bármilyent veszélyt azokra, akik még nem kapták meg?

Figyelt kérdés
Ők már semmiképpen nem lehetnek hordozók?

2021. máj. 4. 14:17
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Illetve arra külön felhívnám a tisztelt válaszolók figyelmét, hogy én azt írtam, hogy nem igaz hogy a fertőzés esélye JÓVAL csökken. Olyat, hogy egyáltalán nem csökken, sehol nem írtam.
2021. máj. 4. 15:02
 12/21 anonim ***** válasza:
Hat azért ez nem egészen van így 10-es... az hogy mennyi jut el a szervezetedig és mennyi jut el addig hogy tényleg szaporodni tudjon, majd hatást kifejteni, és meg hogy tovább is tudd adni utána elég nagyban függ attól hogy mennyit pluszkölt ki az akivel talalkoztal.
2021. máj. 4. 15:05
 13/21 anonim ***** válasza:
De, lehetnek hordozók, és tovább is adhatják a vírust. A Pfizer és az Astra esetén vizsgálták, hogy a továbbfertőzés esélye csökken, de nem 0. Ez sokkal inkább ŐKET véde a súlyos lefolyástól, mintsem az oltatlanokat a megfertőződéstől.
2021. máj. 4. 15:36
 14/21 anonim ***** válasza:

#12: Igen ez pontosan így van, ezt írtam én is.

"az hogy mennyi jut el a szervezetedig és mennyi jut el addig hogy tényleg szaporodni tudjon, majd hatást kifejteni"

De pont ezt írtam, hogy a beoltott és nem beoltott azért fertőzhet meg KÖZEL hasonló eséllyel, mert itt annyira nagy számok vannak, hogy nem az a kérdés hogy egy darab vírus bejut-e a szervezetedbe, hanem hogy 10 vagy 1000 jut be ( nem valós számok). Tehát ha egy beoltott fertőz téged meg akkor 5 darab, ha egy nem beoltott akkor meg 500 darab vírust juttat a szervezetedbe. Emiatt nyilván jóval nagyobb az esélye súlyos (vagy egyáltalán érezhető) tüneteknek, ha nem beoltott fertőz meg, de igazából a fertőzés azzal megtörténik, hogy egy darab vírus a szervezetedbe jut, az pedig mindkét esetben teljesül.

Mondok neked egy anlógiát, hogy érthetőbb legyen amit írok: Veszel a kocsidra jobb gumikat, mert ezzel azt akarod elérni, hogy kisebb legyen a balesetek esélye. Na most (nagyon buta példa) mész a betonfal felé százzal. Három kimenetel van:

1. Van egy bizonyos távolság, amiről még rossz gumival is meg tudsz állni (tőled 500 méterre az oltatlan sem tud megfertőzni)

2. Van egy olyan távolság, ahonnan jó gumival igen rossz gumival nem tudsz megállni (ez a vírusnál az a létező, de NAGYON VALÓSZÍNŰTLEN eset, amikor az oltottból nulla, az oltatlanból pár darab vírus jut a szervezetedbe)

3. Van az a távolság, amikor már jó gumival sem tudsz megállni, DE jóval lassaban mész a falnak, mint rossz gumival, és így az ütközés következménye (=betegség tünetei, hatása) jóval kisebb lesz (az oltott is uganúgy juttat vírust a szervezetedbe, ha tőleg 80 centire beszél hozzád, csak jóval kisebb mennyiségben, mint az oltatlan) Én a korábbi válaszaimban errő laz esetről írtam, mert ez a legjellemzőbb.

2021. máj. 4. 15:38
 15/21 anonim ***** válasza:
Nyilván nem nulla az esélye és igen meg is fertőzheti. De kisebb eséllyel. Így másokat is véd. (Ha a 10es példáját vesszük 3 golyó helyett csak egyet lő ki, kettőt megakadályoz)
2021. máj. 4. 15:39
 16/21 anonim ***** válasza:
47%
#14 vagyok: Annyit hozzátennék kiegészítésnek, mielőtt valaki félreérti, hogy a megfertőződés bináris dolog. Valaki szervezetében vagy van vírus, vagy nincs. Ha valaki szervzetében van vírus, az fertőzött, mindegy hogy 1 vagy 1000. Emiatt a tünetek természetesen teljesen mások, de a fertőzöttség ténye ugyanúgy megvan. Én erről beszéltem.
2021. máj. 4. 15:41
 17/21 anonim ***** válasza:
47%

" (Ha a 10es példáját vesszük 3 golyó helyett csak egyet lő ki, kettőt megakadályoz)"

De én is ezt írtam. Lehet hogy kettőt megakadályoz, de attól az az egy golyó ugyanúgy eltalál (= fertőzés). Természetesen jóval kisebb hatása lesz, de ha binárisan nézzük a kimeneteleket (eltaláltak-nem találtak el) akkor nem változtat az eredményen az, hogy 3 vagy 1 golyó talált el. És itt most erről beszéltem, hogy vagy megfertőződsz, vagy nem, nem pedig a fertőzöttség súlyosságáról.

2021. máj. 4. 15:45
 18/21 anonim ***** válasza:
Ha egy vírus kerül beléd elég kicsi az esélye hogy a szervezetben túl élje és tudjon bármit csinálni. Így habár elméleti alapon meg fertőz gyakorlatban én nem nevezném annak
2021. máj. 4. 15:46
 19/21 anonim ***** válasza:
#18: De pont ezt mondom, ismét. A fertőzöttség bináris dolog, valaki vagy fertőzött vagy nem. Akiben van vírus az fertőzött, akiben nincs az nem. Nincs ilyen dolog hogy kicsit fertőzött, közepesen fertőzött, súlyosan fertőzött ember, ez igen/nem alapú dolog.
2021. máj. 4. 15:48
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
De én pont azt mondom hogy nem (egészen) bináris. Attól hogy jut vírus a szervezetedbe még nem jelenti azt hogy meg is fogsz fertőződni (tud e szaporodni, mutat e tüneteket, kitud e jutni) Ez nagyban függ attól hogy mennyi került beléd. Ha csak egy darab(vagy elég kevés) az esely nagyon nagyon közel van a nullához (nyilván lehetetlen nincs). Ha sok akkor nagyobb eséllyel fertozodol meg
2021. máj. 4. 15:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!