Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mennyire véd a maszk?

Mennyire véd a maszk?

Figyelt kérdés
Most tudtam meg hogy találkoztam egy ismerősömmel aki lehet koronavírusos, közterületen találkoztunk vagy 40 percig, végig takart a maszk. Mennyi esélyem van arra hogy elkaptam a vírust, vagy ez embereként más?

2021. ápr. 7. 21:50
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
86%
Szabad téren, pláne a mai szeles időben, maszkban szerintem még 40 perc beszélgetéssel is minimális az esély. Azért figyelj oda a következő két hétben, hogy tényleg mindig legyen rajtad a maszk, ha mások közelében vagy. Ha ki akarod zárni a fertőzést, akkor pár nap múlva lehet PCR vagy antigén tesztet csináltatni.
2021. ápr. 7. 21:54
 2/13 krwkco ***** válasza:
82%

Nincs olyan, hogy "a maszk". Milyen maszk? Milyen anyagú? Mennyire szorosan és szabályosan volt felrakva?

Az ismerősödön is eltakarta a száját, orrát?

2021. ápr. 7. 21:56
 3/13 A kérdező kommentje:
Rajtam az egyszerű kék orvosi maszk volt, amennyire csak lehetett takartam az orromaz, számat mindent.
2021. ápr. 7. 21:58
 4/13 anonim ***** válasza:
91%

Az ismerősöd maszkja lenne a fontosabb. De jó eséllyel így is megúszod, nyugi.

Szemüveget viselsz? Főleg, ha csak rajtad volt maszk.

2021. ápr. 7. 22:00
 5/13 anonim ***** válasza:
92%
Az a maszk inkább a többieket védi tőled. Az ismerősödnek milyen volt?
2021. ápr. 7. 22:00
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Az lenne a fontos hlgy az ismerősödön volt-e maszk mivel ő volt beteg. Amúgy az egyszerű kék orvosi maszk nem is olyan rossz. Többrétegű, van rajta orrmerevítő. Nem tudom miért gondolják az emberek higy egy szövetmaszk mindenféleképpen jobb.

De most ez mindegy neked, mert ahhogy fentebb is írták inkább az lenne a fontos hogy az ismerősöd mit hordott.

Mivel ezek a maszkok (sebészmaszk, szövetmaszk) arra való hogy ne köpd szét a nyáladat, és a kifújt levegő se jusson el messzire. Tehát elsősorban másokat véd. Kicsit véd amúgy téged is, de nem erre találták ki (arra ott van az ffp2 maszk) .

Szóval ezért lenne fontos hogy az ismerősöd maszkja ha egyáltalán volt rajta. Sokan nem hordják szabadtéren. De szabadtéren amúgyis minimális esélye van hogy elkapod. Viszont az úgy variáns a brit és az afrikai sokkal gyorsabban terjed. Nagyihoz a héten azért nem mennék, és figyeld magad.

2021. ápr. 8. 10:56
 7/13 A kérdező kommentje:

Az a baj hogy a nagyi is velünk lakik, ezért parázok nagyon, már két napja folyik az orrom, meg kapar a torkom, szagot meg ízt is érzek és régebben már voltam koronás

Nem tudom kérjek-e erre tesztet?

2021. ápr. 8. 11:21
 8/13 anonim ***** válasza:
82%

Akkor ne parázz, nagyon ritka, hogy valaki újrafertőződik, még ha elő is fordul. Az biztos, hogy csak kis vírusdózist kaphattál, valószínűleg ezt leveri simán az immunrendszered. De ilyen tünetekkel, amiatt, hogy találkoztál is fertőzöttel már szerintem rendel a háziorvos tesztet (bár az orrfolyás+torokkaparás inkább nátha vagy allergia, nem tipikus covid-tünet).

A nagyid hogyhogy nincs még beoltva? Vagy már be van? Mert akkor miatta se kell olyan nagyon aggódni.

2021. ápr. 8. 11:28
 9/13 A kérdező kommentje:
A srác nem biztos hogy koronás, lehet veszek a patikában egy tesztet és letesztelem magamat a biztonság kedvéért.
2021. ápr. 8. 11:41
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

A patikás antitest teszttel nem tudod, mármint amit vérből lehet csinálni. Az a friss fertőzést nem mutatja ki. Bár azt kimutathatja, ha még védett vagy, szóval végülis lehet hogy nem fölösleges.

Antigén teszt kéne, de szerintem azt csak a netről tudsz rendelni, tudtommal patikában nem árulják, de ez nem 100%, rákérdezhetsz. Meg az antitest teszt is olcsóbb a neten egyébként. Kaphatóak már egy darabos kiszerelésben is.

2021. ápr. 8. 11:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!