Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Összetörött a higanyos lázmérő...

Összetörött a higanyos lázmérőnk. Baj lehet belőle?

Figyelt kérdés

Béna voltam és leesett az éjjeliszekrényről. Összetört az üvegtokja egy helyen (mármint maga a lázmérő), de a higanyszál amibe benne van, az elvileg nem sérült. Sehol sem találtam higany golyócskákat.

A szál viszont megszakadt, mármint kettévált a lázmérőben, ez azt jelenti, hogy párolog? Természetesen beleraktam egy tokba hogy ne párologjon, és úgy egy zacskóba, és majd megy a veszélyes hulladékba. Csak kicsit aggódom, mert próbáltam megnézni hogy a szál sérült e, és picit fura szagot éreztem.

Természetesen kezet mostam és szellőztetünk.

2021. márc. 29. 11:20
 1/5 anonim ***** válasza:
Ennyitől nem lesz baj. Jól jártál el és az is jó, hogy a veszélyes hulladékba teszed. Szellőztess sokat.
2021. márc. 29. 11:27
 2/5 anonim ***** válasza:
Biztos, hogy higanyos? Elvileg az be van tiltva.
2021. márc. 29. 11:30
 3/5 A kérdező kommentje:
Már nagyon régi, szóval tuti higanyos.
2021. márc. 29. 11:37
 4/5 anonim ***** válasza:
Semmi gond nincs. Toxikológusok is mondták, hogy olyan kevés higany van a lázmérőben, hogy az nem okoz mérgezést. (Nálunk is összetört már 2-3.)
2021. márc. 29. 13:19
 5/5 anonim ***** válasza:
Egy higanyos hőmérő esetében csak az üvegtartály törésekor áll fenn mérgezési veszély, és olyankor is leginkább a higany gőze juthat csak be a szervezetünkbe (az apró higanygolyók lezuhannak szinte súrlódásmentesen szétgurulnak és a legkisebb repedésekbe beesnek). Azonban a higanygőz okozta mérgezéstől való félelem általában eltúlzott, ugyanis szobahőmérsékleten a higany telített gőznyomása mindössze 0,25 Pa, ami a légnyomásnál 400 000-szer kisebb, vagyis a higany alig-alig párolog, így egy eltörött lázmérőből kiömlött (kb. 0,4 gramm) higany még akkor is nagyon kicsi koncentrációban lenne jelen a szoba levegőjében, ha a párolgása révén a higanygőz elérné a telített gőznyomást, de a légcsere miatt még ezt a roppant kis koncentrációt sem tudja elérni.
2021. ápr. 10. 08:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!