Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Koleszterinszintmérővel...

Koleszterinszintmérővel teljesen elkerülhető egy esetleges szívroham a jövőben?

Figyelt kérdés
Ha igen, akkor pontosan milyen fajtával? Miket kell tudni mérnie? Van-e valamilyen paraméter, amire jobban kell figyelni ilyen eszköz esetében?

2021. márc. 17. 23:25
 1/10 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy nincs túl szoros összefüggés a koleszterin szint és a szívroham között, de ez biztos cáfolható.
2021. márc. 17. 23:34
 2/10 A kérdező kommentje:
Én úgy tudom, hogy az érelmeszesedéshez van köze, aminek viszont a rossz koleszterinszint magas szintjéhez.
2021. márc. 17. 23:35
 3/10 anonim ***** válasza:

Ezt most nem értem. Attól hogy méred a koleszterinszintedet, akkor ez a szint alacsonyabbá válik, vagy emelkedik? Méréstől? Nem inkább a megfelelő életmódtól?

Túlsúly, mozgásszegész életmód, stressz.

Szerintem van plussz egy csomó más tényező ami miatt szívrohamot lehet kapni.

2021. márc. 18. 00:13
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Van összefüggés, de nem, nem kerülhető el vele, mert azért ennyire mégse szoros ez az összefüggés, és nem is kizárólagos ok-okozati háttere van ennek. Ezen kívül akinek már volt szívinfarktusa, és stent implantáción esett át, akár csak egyen is, annak már a koleszterinszintjétől függetlenül a maximálisan tolerált dózisban koleszterincsökkentő gyógyszert, statint kell szednie, ugyanis ez az egyetlen egy gyógyszer, ami bizonyítottan, szignifikánsan csökkenti a további infarktusok esélyét, kockázatát, az illető statin nélküli koleszterinszintjétől függetlenül.
2021. márc. 18. 00:16
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Lehet köze hozzá, de nem garantálja semmi, hogy alacsony "rossz" koleszterinszint esetén teljesen elkerülhető a szívinfarktus. Megfelelő táplálkozással, sport/mozgással, stresszmentes életmóddal, a túlsúly csökkentésével, alkohol, és dohányzás megvonásával csökkenthető az infarktus kockázata. Érdemes aspirin protectet szedni, mert az is gátolja a vérrögképződést minimális mértékben. Vérnyomást is érdemes normális szinten tartani.
2021. márc. 18. 00:22
 6/10 anonim ***** válasza:

Az epekövek nagy része koleszterin kő. Nem csak az érelmeszesedéstől és a szívrohamtól kell félni, az eoekőtől is.

Attól hogy méred, még nem lesz kisebb a koleszterined. De látod, ha magas, és változtatnod kell az étrendeden.

Egy volt munkatársamnak a magas koleszterinjére a körzetije valamilyen disznóepe kivonatot írt fel. Egy doboz beszedése után jelentősen visszaesett a koleszterinje, és évekig ott is maradt.

2021. máj. 21. 23:53
 7/10 A kérdező kommentje:

Nekem elvileg nem magas, egyszerűen csak szeretnék az egészségemre vigyázni.

Senki sem mondta, hogy attól lesz kisebb, hogy mérem.

2021. máj. 22. 01:16
 8/10 anonim ***** válasza:

Ez az alapkérdésed!

Vagy anyukádét vagy bárkiét... mindegy.

Nem, koleszterinszint mérővel nem kerülhető el a szívroham.

Mint ahogy a vérnyomásmérőtől sem.

Ezek csak diagnosztikai eszközök.

Sok sok tényező együttesével kerülhető el.

2021. máj. 22. 03:20
 9/10 A kérdező kommentje:

8-as:

De komolyan, értelmezzétek már a kérdésemet. Hát egy diagnosztikai eszköztől miért lenne elkerülhető? Nyilvánvaló, hogy nem erre gondoltam, amikor a kérdést megfogalmaztam.

Szerintem egyértelmű kellene, hogy legyen nektek, hogy nem erre gondoltam.

Arra gondoltam, hogy ha figyeled magad, méred magad, és úgy táplálkozol, hogy "na most magasabb a koleszterinszintem, akkor halat eszek, stb.", akkor úgy elkerülhető-e.

Miért kell ezt 10x elmagyarázni?

2021. máj. 27. 20:35
 10/10 anonim ***** válasza:
Nem, nem kerülhető el vele száz százalékig, mert annak sok összetevője van, a koleszterinszint az csak az egyik. Vannak hajlomosítótényezők, nem csak egyféle infarktus van, stb, stb. Amennyiben már volt infarktusod, és pl. tettek be stentet, pl. az is elzáródhat, főleg, ha nem szeded a megfelelő gyógyszereket, márpedig ennek egyáltalán is köze a koleszterinszintedhez. Egyrészt. Másrészt pedig akár milyen hihetetlen is, a koleszterinszintünkben nagyon-nagyon kicsi szerepe van annak, hogy egészen pontosan mit eszünk, és mit nem eszünk, ugyanis az ételben lévő koleszterin nem föltétlenül szívódik mind föl, ellenben a szervezet is tud koleszterint létrehozni másfajta molekulákból, vannak pl. emberek, akiknek genetikailag magas a koleszterinszintjük, és ezért egész életükben koleszterincsökkentőt kell alapból is szedniük. Pl. nagymamám is úgy fél a koleszterintől, mint a tűztől, nagyon figyel rá, hogy lehetőleg semennyit ne egyen belőle, ehhez képest világ életében rendellenesen magas volt a koleszterinszintje. Még az is lehet, hogy pont azért, mert ennyire nem eszik koleszterint.
2021. máj. 27. 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!