Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit csináljak, ha félek az...

Mit csináljak, ha félek az orvosoktól és emiatt nem merek hozzájuk fordulni probléma esetén?

Figyelt kérdés
Mindig csak a legvégső esetben fordulok orvoshoz, ha már egyértelmű tüneteim vannak, fáj, rosszul vagyok, noszogatnak stb., mert egyszerűen a gondolatától is rosszul vagyok. Olyankor is már előre izgulok, kb. 600x átgondolom, görcsben van a gyomrom és reménykedek benne, hogy normálisak lesznek, minden rendben lesz és találnak is nálam valamit. Félek attól, hogy lecsesznek valami miatt, bunkó vagy valami bántó és megalázó stílusban fognak beszélni velem, nem szeretek levetkőzni sem előttük, illetve sokszor olyan érzésem van mintha azt feltételeznék, hogy csak szimulálok vagy kitaláltam magamnak valami hülyeséget és csak feltartom őket stb. Szerintem ezek gyerekkoromból maradtak meg, mert akkor is sokszor előkerült, hogy biztosan csak hiányozni akarok a suliból, illetve mikor a szüleim nélkül mentem akkor velem mindig elég bunkón beszéltek. Most már felnőtt vagyok, nyilván nekem kell elintézni mindent, az én felelősségem stb., de még mindig bennem vannak ezek az érzések.
2021. márc. 1. 15:48
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

" velem mindig elég bunkón beszéltek"

Ez a baj. Én 2 éve véegzetem az orvosin, és én nagyon nagy szerepet tulajdonítok a kommunikációnak. A páciens is nyugodtabb, én is, a kollégákkal is könnyebb az együttműködés. De sajnos látom magam körül, hogy ez még mindig nem az általános hozzáállás. A fiatalok körében már sokkal jobb a helyzet, de az idősebbek leragadtak egy szinten.

Annyit tudok javasolni, hogy tartsd be az ellátás lépcsőfokait, ha orvoshoz mész. Például az "1 hónapja fájdogál a hasam és néha kissé hígabb a székletem" panasszal ne a sürgősségire menj be csúcsidőben/hajnal 3-kor mert még azt is felidegesíti a dolog, aki amúgy kiegyensúlyozottabb.

Az egy jó pont, ha az ember talál egy normális háziorvost, akiben megbízik, és ha egy kisebb problémával hozzáfordul, el tudja hinni neki, hogy nincs baja vagy hogy éppen hol érdemes kivizsgálni a problémát, lehet-e várni vele.

De ha valaki betegnek érzi magát, joga van ahhoz, hogy kivizsgálják a megfelelő szinten, szóval ezen ne szorongj.

2021. márc. 1. 17:17
 12/14 anonim ***** válasza:
92%

11

Az is közrejátszik, hogy Magyarországon egyáltalán nincsenek elismerve az orvosok. Te is legalább 6 évet tanultál, gondolom sokat szenvedtél, mint a legtöbb ember orvosin. Erre jön egy vérpistike és az édesanyja, aki mindenhez jobban ért, mint Te magad, pedig neki érettségije sincs.

Többek között ezért sem szerettem volna orvos lenni, másrészt ki is rúgtak az egyetemről, de ez most mellékes. Ők is csak emberek, lehetnek rossz napjaik.

2021. márc. 1. 17:22
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Ezeket meg kell tanulni kezelni. Én még nem nagyon találkoztam olyan beteggel/hozzátartozóval, akiket ne lehetett volna vezetni. Ez egy ilyen ördögi kör amúgy - évtizedekig nagyon paternalisztikus volt az orvostársadalom. Mi megmondtuk a betegeknek, hogy mi a jó, ő meg vagy elfogadja vagy hülye. Az a fajta kommunikáció, hogy arrogánsak vakkantok két mondatot a betegnek, lekezelően viselkedem, nem hallgatom meg, nem nézek a szemébe - bizalmatlanságot szül. Ez az oka annak is, hogy nehezen bíznak bennünk. Onnan is látszik, hogy ez egy alapvető probléma, hogy amikor én hagyom beszélni a pácienst, odafigyelek, meghallgatom a kétségeit, elmagyarázom a saját szintjén a lényeget, meg vannak lepődve, hogy ilyen létezik. Nem ehhez vannak szokva. Ha még azt is látják rajtam, hogy határozott vagyok, akkor pedig abszolút könnyű kiépíteni a bizalmat.

Az egy más kérdés, hogy az állam hogyan ismer el minket, meg amikor az okos ember fb posztban megmondja a frankót, hogy az orvosok pökhendi pénzéhes idióták :) De személyesen ilyennel nemigen találkozom.

2021. márc. 1. 17:29
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
Azt még hozzáteszem, hogy ezzel a fajta kommunikációval időt sem veszítek. Itt nem fél órás beszélgetésekről van szó, mindez belefér 10 percbe, és nem dolgozom emiatt lassabban, mint bármelyik másik kollégám.
2021. márc. 1. 17:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!