Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Miért híztam 4-5 hónap alatt...

Miért híztam 4-5 hónap alatt 4,5 kg-ot? Lehet, hogy a magas koleszterinszintem miatt van?

Figyelt kérdés

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! 16 éves lány vagyok, és augusztusban még kb 50 kg voltam. Ma már 54-55 kg vagyok. Tudom, hogy teljesen normális a magasságomhoz (163 cm), mégis nem vagyok elégedett magammal, mert ez a 4,5 plusz kg csak zsír és nem izom. Mindenem "megnőtt" (tokám, combom, popsim), a hasam viszont elég lapos (erről majd később, miért). Még egy kis narancsbőröm is keletkezett a combomon. Lényeg: nemrég voltam vérvételen, ahol kiderült, hogy nagyon magas a koleszterinszintem. Eddig nem is foglalkoztam ezzel, csak gyanús volt, hogy ennyi idő alatt ennyit híztam (eddig sohasem volt velem ilyen), ezért anyával elmentem vérvételre. Kérdés 1.: Szerintetek emiatt hízhattam ennyi idő alatt ilyen sokat? Milyen kajákat kéne elkerülnöm, ha magas a koleszterinom?

Kérdés 2.: Próbáltam a napokban nagyon keveset enni, és mivel online oktatás van, keveset szoktam kimenni a szabadba.Itthon szoktam sportolni, keveset eszek (nagyon, csak reggelit és ebédet), ezért is lapos a hasam, mégsem látok semmi változást a mérlegen és a többi testrészemen. Valaki el tudná magyarázni, miért hízok, mikor sportolok és keveset eszek? Nagyon szeretnék újra 50 kg lenni, akkoriban jobban éreztem magam a bőrömben.

Örülök nagyon a NORMÁLIS válaszoknak!:)

2021. jan. 16. 15:16
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Kedves 6-os Válaszoló!

Húha, nagyon köszönöm ezt a sok magyarázatot! :D

2021. jan. 16. 18:06
 12/20 A kérdező kommentje:

Kedves 5-ös Válaszoló!

Tudom, hogy nem egészséges, próbálok leszokni róla... :(

2021. jan. 16. 18:07
 13/20 anonim ***** válasza:
#10: Ebből annyi biztos, hogy a koleszterin a kortizol előanyaga. Inkább fordított lehet az ok-okozati viszony, tehát a stressz (is) okozhat koleszterinszint-növekedést. [link]
2021. jan. 16. 19:34
 14/20 A kérdező kommentje:

Kedves 7-es Válaszoló!

Lehet, elég stresszes a családomban most minden...szüleim most válnak el..

2021. jan. 16. 20:32
 15/20 anonim ***** válasza:

Első válaszoló vagyok. Én abból az egyszerű logikából indultam ki, hogy a zsír nem tud úgy odanőni valahova, ha valamiből nem építkezik. Magától semmi sem teremtődik, valahogy bevitted az építéséhez szükséges kalóriákat.

Azt pedig őszintén kétlem, hogy napi 500 kcalon tengődsz és nincsenek falási rohamaid. Ha pedig így csinálod, akkor előbb-utóbb beteg leszel.

2021. jan. 16. 22:11
 16/20 A kérdező kommentje:
Szia! Igaz, nemrég gyógyultam bulímiából is, de már nem szoktak falási rohamaim lenni. Én inkább pajzsmirigy betegségre gondoltam. Amúgy tényleg napi 500, reggeli és "ebéd". Azért köszi a segítséget!
2021. jan. 16. 22:14
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Magas koleszterin nem feltéltenül jár együtt elhízással. Nálam extrém magas és 50 kiló vagyok a 165 cm-hez.

Milyen a triglicerid szinted?

Magas koleszterin gyakran jár együtt pajzsmirigy alulműködéssel, ami lassítja az anyagcserét... TSH értéked milyen?

Az 500 kcalt-t felejts el. Éhezésre jó, hosszú távon nem lehet fenntartani, egészségtelen... aztán majd csodálkozol ha nagy nehezen lemegy 2 kiló és visszajön 5 amint többet eszel.

2021. jan. 17. 13:05
 18/20 A kérdező kommentje:

Szia! Ezek az értékek:

LDL: 5,2

HDL: 2,2

triglicerid: 3,7

Ma próbáltam többet enni. Pajzsmirigy alulműködés az szinte a család része, nem tudom nekem van e. Anyának, nagyszüleimnek van. TSH értéket sajnos nem tudok mondani. Utána lehet kérdezni háziorvosnál, vagy ez egyáltalán vérvétel alapján derül ki?

2021. jan. 17. 16:49
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

A koleszterin értékeid nem vészesek. Triglicerid lehetne alacsonyabb.

Ha pajzsmirigy alulműködésed van, írass fel rá gyógyszert, nem fogsz tovább hízni.

2021. jan. 18. 18:17
 20/20 A kérdező kommentje:
Szia! Nem tudom hogy van e az a baj. Jövő hónapban megyek ujra vérvételre, ott kiderül.
2021. jan. 18. 19:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!