Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mennyi az egészséges napi c...

Mennyi az egészséges napi c vitamin fogyasztás egy 15-18 évesnek?

Figyelt kérdés

Valaki 500-at mond valaki 1000, de hallottam olyat is hogy 2000.

Ha valaki átlépi még a 2000 is, lesz valami baja?

2020. okt. 19. 15:48
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
83%
Az ajánlott napi adag pedig nagyon változó, mert pl. a dohányosoknak, alkoholbetegeknek sokkal többre van szükségük, mint az egészséges embereknek.
2020. okt. 19. 16:12
 12/21 anonim ***** válasza:
0%
#11: Amúgy nem értem miért írod ezt, mert belinkeltem. Igen, abban is benne van, hogy pl. terheseknek kicsit több az ajánlott napija, de amit te írsz, hogy 200-300mg az még így is kétszer-háromszor nagyobb a legnagyobb ajánlott adagnál (ami 120mg a táblázatban). Eleve nem is értem, hogy miért a legrosszabbat tételezzük fel a kérdezőről. De felőlem nyugodtan megveheti a drága C-Vitamin tablettát, legalább több pénze lesz a gyártónak fejlesztésekre. 😉
2020. okt. 19. 16:18
 13/21 Ignis Subdialis ***** válasza:
77%
#7 - nézd meg, mennyit ír az oldalad pl. D-vitamin ajánlott bevitelre (az url-ben írd át a c-t d-re). Évek óta csak jönnek ki a szakcikkek arról, hogy több ezres napi adagokat kellene szednünk és nemcsak a borongós évszakokban, hanem állandóan. A koronavírusnak hála most már vannak jó magyar nyelvű összefoglalók is erről. Az ilyen hivatalos ajánlások évtizedekkel vannak lemaradva a tudományos eredményektől.
2020. okt. 19. 16:34
 14/21 anonim ***** válasza:
24%

És megint 0%... Pedig a világ egyik legnagyobb szervezete ajánlja ezt, mindenki ezt veszi alapul, ez van ráírva a termékekre is. Ránéztem a WHO ajánlásaira, ők egyébként még kevesebbet is ajánlanak (45mg-ot felnőttnek). Ha nekik nem hiszünk, akkor kinek?

"Évek óta csak jönnek ki a szakcikkek arról, hogy több ezres napi adagokat kellene szednünk és nemcsak a borongós évszakokban, hanem állandóan."

És te azért hiszel nekik, mert...? Mert nagyobb adagot írnak? Elmondom, hogy napi 1000mg-ot lehetetlen beszedni természetes módon gyümölcsökből. Nem gyanús neked, hogy olyat ajánlanak, amit nem lehet teljesíteni? Akkor már inkább hiszek a 200-300mg-os válaszolónak, ő legalább még hihető mennyiséget ajánlott.

2020. okt. 19. 17:07
 15/21 Ignis Subdialis ***** válasza:
84%
Csak amikor még növényekből pótoltunk vitaminokat, kicsit más környezeti hatások is értek minket... Az elmúlt 100 év környezeti hatásai - beleértve az ételeket (cukor, fehér liszt, feldolgozott, tartósított élelmiszerek), gyógyszereket, vegyszereket - abszolút ismeretlenek a szervezetnek, az evolúció által kifejlesztett test tehát bekerült egy számára teljesen idegen, kiismerhetetlen káoszba és itt kell megfelelnie, miközben felborul a bélflóra, a stressz tizedeli az immunrendszert stb. Egyébként orvostudományi szakcikkekből tájékozódom, évek óta nézem, milyen új tudományos megállapítások születtek az adott témában.
2020. okt. 19. 17:17
 16/21 anonim ***** válasza:
0%

Mert a C-vitamin hozza majd helyre a bélflórát, ugye? És evolúció sem létezik, nem tudunk alkalmazkodni a környezet hatásaihoz, stb.?

Ilyen kliséket én is tudok írni és a laikus biztosan be is veszi, de érdekes módon, amikor alá kell támasztani ezeket az állításokat, akkor nem tudják, mindig valamilyen kiragadott példával próbálják magyarázni az igazukat.

Egyáltalán mire szednéd te azt az 1000mg-ot? Milyen hatást remélsz tőle? Ezt még nem sikerült megemlítened, pedig eléggé fontos lenne megindokolni.

2020. okt. 19. 17:31
 17/21 Ignis Subdialis ***** válasza:
77%

Nem szeretek személyeskedni (veled ellentétben), de az érvelési hibáid eléggé meredekek. Nem tudom, hogy most öntudatlanul önmagadat is átvered, vagy szándékosan veszed hülyére a közönséget, de csak indulat és sértettség szól belőled.

Az evolúció során az ember azokhoz a hatásokhoz tudott alkalmazkodni, amik kellően lassan és korlátozott számban történtek. Pl. lassan - évszázadokon keresztül - csökkent a hőmérséklet és eltűntek bizonyos prédaállatok és növények. Ha valami hirtelen történt vagy túl sok minden változott egyszerre, az mindig megtizedelte a populációt.

Ehhez képest most szinte évtizedenként átalakul körülöttünk a környezet, megváltozik az életünk, a táplálkozásunk, változnak a környezeti ingerek, hatások. És nemcsak egy-kettő, de rengeteg egyidőben! Ehhez meglehetősen korlátozott mértékben tudunk alkalmazkodni, ennek eredménye sok krónikus elváltozás is.

A C-vitamin nem közvetlenül hozza helyre a bélflórát, hanem segít egy csomó élettani folyamatban, amitől a test talán jobban ellenáll majd a fenti, evolúciósan nem kezelhető rombolásnak. Továbbá egy nem tökéletes emésztőrendszerben a felszívódás sem tökéletes, ezért bizonyos tápanyagokból többet kell bevinni ahhoz, hogy hasznosuljon a kívánt mennyiség. A C-vitamin szerepét még mindig kutatják, így ez egyáltalán nem egy lezárt ismeret, hogy xyz dolgokban közreműködik és pont, mert még kiderülhet egy rakás más szerep is. És ha a skorbut kivédésére 50 mg kell, akkor majd a többi fontos dologhoz ugyanazt az 50-et fogja használni a test vagy ezt hogy gondoltad?

Az meg már részletkérdés, hogy az első hozzászólásomban leírtam, hogy milyen más hatásait lehet várni a C-vitaminnak (egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának támogatása, ill. fertőzésekből való kilábalás), de szerinted mindezeket még nem is említettem... Mondjuk nem tudom, mit várjak szövegértés terén, amikor én annyit jegyeztem meg, hogy 100 mg-nál érdemes többet szedni.

2020. okt. 19. 21:47
 18/21 anonim ***** válasza:
0%

Tényeket írtam, aminek a forrását korábban be is linkeltem. Ez nem személyeskedés.

"Ehhez képest most szinte évtizedenként átalakul körülöttünk a környezet, megváltozik az életünk, a táplálkozásunk, változnak a környezeti ingerek, hatások. És nemcsak egy-kettő, de rengeteg egyidőben! Ehhez meglehetősen korlátozott mértékben tudunk alkalmazkodni, ennek eredménye sok krónikus elváltozás is."

Értem és ennek mi köze van ahhoz, hogy szedjünk több vitamint? Én ugyanannyi C-vitamint eszek, mint kiskoromban évtizedekkel ezelőtt, mégsem vagyok gyakrabban beteg, stb. Az emberi szervezet alkalmazkodik a környezethez és túlél, nem úgy van ez, hogy holnap feltüzelnek egy gyárat és mindenki haldokolni kezd körülötte.

Ezt a hülyeséget, hogy szedjünk minél nagyobb dózisban vitamint, a gyártók sújkolják az emberek fejébe, hogy súlyos pénzekért eladják a terméküket.

Persze, kell szedni emelt adagú vitaminokat, ha valakinek hiánytünetei vannak vagy éppen influenzás vagy hasonló beteg, de az ajánlott napi adag, amiről ez a kérdés szól, nem erre a helyzetre vonatkozik.

"A C-vitamin nem közvetlenül hozza helyre a bélflórát, hanem segít egy csomó élettani folyamatban, amitől a test talán jobban ellenáll majd a fenti, evolúciósan nem kezelhető rombolásnak."

Például milyen élettani folyamatban? Attól, hogy több vitamint visz be valaki, a szervezet nem fogja elkezdeni felhasználni. A vitaminhoz akkor nyúl a szervezet, amikor szükség van rá, ezért van szükség betegség idején emelt adagot szedni. Hiába tankolsz egy autóba 100 liter üzemanyagot, ha csak 10-et használsz fel belőle, nem fog tőle jobban menni.

"És ha a skorbut kivédésére 50 mg kell, akkor majd a többi fontos dologhoz ugyanazt az 50-et fogja használni a test vagy ezt hogy gondoltad?"

A skorbutot a C-vitamin hiánya okozza... A szervezet nem küzd a hiány ellen, mert az egy állapot, vagy nem értem mire gondoltál.

"Az meg már részletkérdés, hogy az első hozzászólásomban leírtam, hogy milyen más hatásait lehet várni a C-vitaminnak"

Semmilyen konkrétumot nem írtál le, hogy miért kell C-vitamint szedni, pláne miért 1000mg-os adagokat.

Ezek vannak a #10-es válaszban, hogy:

* "elvegyül az ételben és lassabban ér a vastagbélbe"

* "a skorbut kivédésére jó"

* "támogatja más vitaminok (D, E), ásványi anyagok (Fe) felszívódását"

A többit nem idézem be, mert azok a tévhitek eloszlatásáról szólnak.

2020. okt. 19. 22:12
 19/21 A kérdező kommentje:
Nyugalom emberek, nem kell legyilkolni egymást a C vitamin miatt.. :D
2020. okt. 19. 22:32
 20/21 Ignis Subdialis ***** válasza:

A problémát ott látom, hogy csak a tapasztalataidra hagyatkozol és talán túl fiatal vagy még ahhoz, hogy bármit észrevehess a saját szervezeteden. Erre hagyatkozol annak megítélésében, hogy tud-e alkalmazkodni az evolúció által kiadott szervezet a jelenkor környezeti hatásaihoz. Nem tudom, szerintem elég egyszerű belátni, hogy nem, ha csak megnézzük a lakosság átlag egészségi állapotát.

Az nem az orvostudománytól, hanem a tulajdonostól függ, hogy mennyire "romlik le" a test és mikor milyen súlyosságú tünetei tűnnek fel ennek. A modern orvostudomány csak a már kialakult tünetekkel tud kezdeni valamit, tehát onnantól az lesz a kérdés, hogy azokat meg lehet-e szüntetni vagy mennyire lehet komfortossá tenni a velük való együttélést és kitolni a még várható időt. De az közel nem nevezhető normálisnak, hogy egyre több krónikus beteg kisgyerek van például, illetve bármilyen korosztályban kialakulhat már krónikus állapot, ez már egyáltalán nem csak az idősebbekre jellemző.

"Más kárán tanul az okos" - mondják. Most az ember - kiugorva a 10. emeletről - vagy figyelgeti magán, hogy most hagytam el a nyolcadikat és még nem történt semmi, a hatodikat és még nem történt semmi... vagy körbenéz és meglátja, hogy ritka eset az olyan, ha valaki nem hal szörnyet a tizedikről kiugorva és ezért inkább nem ugrik ki.

Ennek analógiájára akár el is fogadhatnánk azt, hogy tökmindegy mit érzékelünk a testünkön, mit mutat a vérkép stb. akkor sem jó neki az, amiben élünk.

Az teljesen igaz, hogy a test a végsőkig kompenzál. A test nagyon KREATÍV! Az utolsó pillanatig képes rejtegetni az elváltozásokat, csak pakolja ezt ide, azt oda, nagyon intelligens módon csoportosítgatva az erőforrásait, arra készülve hogy bármikor jobbra fordulhat a dolog. Lásd a koplalást, hogy a test már a végén lebontja önmagát a szervek "fontossági sorrendjében" visszafelé, hogy az agyat életben tartsa, mert ha az agy nincs, akkor elvész az esély arra, hogy észrevegyen egy élelemforrást. Tehát mindent beáldoz, csak az agy a végsőkig működhessen.

Csak az a baj, hogy ha kifogyott a test az ötleteiből, mert egyszerűen nem "fordult jobbra", azaz maradt ugyanaz a testidegen, ismeretlen környezet, akkor előbb-utóbb megérzed az addig kialakult rendellenességek tüneteit is. Csak erre mondják, hogy akkor már rég késő, hiszen évtizedeken keresztül alakult ki az az állapot, aminek a tünete most már nyilvánvaló.

Ugye azt már leírtam, hogy az emelt adag C-vitaminra nem igazoltak betegségmegelőző hatást, csak azt, hogy nagyobb dózisban gyorsítja a betegség lefolyását, így a tapasztalatod is ezt támaszthatná alá, bár te nem magas dózisban szeded. Arról meg továbbra sincs fogalmad, hogy szerintem mennyi a megfelelő C-vitamin adag, hiszen csak azt írtam, hogy 100 mg-nál több. Ami ugye 101 is lehet. ;) Mindössze válaszoltam a kérdező kérdésére, okozhat-e bajt a 2000 és ha igen, hogy lehet azt elkerülni. A kérdező sem arra kért, hogy turkáljunk a pénztárcájában...

2020. okt. 20. 10:38
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!