Milyenek az emberi erek?
Figyelt kérdés
Szerintem most mindenki őrültnek gondol, és jobban ránézve a kérdésemre én is annak hinném magam, de nagyon segítene nekem ha megtudnám hogy pontosan milyenek is az emberi erek. Pl lehet őket megfogni meg ilyesmik.2020. okt. 4. 21:00
1/4 anonim válasza:
Mint egy rugalmas cső. És igen, meg lehet fogni, csak belül van. De ha seb vagy valami vágás miatt nyitott a bőr és nem sérült az ér, akkor akár meg is foghatod
2/4 A kérdező kommentje:
Köszi #1
Sokat segítettél :)
2020. okt. 4. 21:27
3/4 anonim válasza:
Hozzá nem értőként írom, amit gondolok erről, - de ettől még lehet elképzelésem, véleményem. Vannak főerek, erek, hajszálerek. Vannak verőerek, vénák, artériák. -Gondolom, ezek felelnek a szállítás szabályos irányultságáért szerepük szerint - a szív pumpáló hatásának köszönhetően. Sajnos eléggé kényes szerkezet az emberi ér, - nem csak vért, hanem nyirok folyadékot is szállítanak erek, ha csak egy is nem funkcionál rendesen, akkor el is kezdődnek az emberi szervezetben a problémák. Alapvetően rugalmasnak, ugyanakkor sérülékenynek is vélem a vérereket. Amikor elkezd meszesedni az ér, akkor - szerintem - el kezd változni az érfal rugalmassága is, (naná, hogy nem előnyére)! Szélsőséges esetben szükség lehet arra, hogy egy emberben pótolni kelljen itt-ott egy-egy érdarabot, - ez macerás, körülményes és a siker is kétséges, ill. időről-időre orvosi beavatkozásokat kíván egy már kialakult érrendszeri elváltozás. Az emberi szervezet alkalmazkodik, ameddig a rugalmasságát nem haladják meg az egészségügyi elváltozások, aztán összeomlik, - utalok itt az agyér katasztrófára, mint a végzetessé fajulható betegségek egyik legismertebbjére. Az ereket lehet valamilyen szinten kímélni tudatos táplálkozással és megfelelő mennyiségű, minőségű mozgással, de mi, magyarok, nem járunk ebben az egészségmegőrző magatartásban az élen.
4/4 anonim válasza:
Meg lehet fogni őket, valóban úgy viselkednek, mint egy cső. Az, hogy adott ér falszerkezete milyen, az attól függ, hogy milyen típusú (véna, artéria, kapilláris), és azokon belül is (kivéve a kapillárist), hogy mekkora. Beszélhetünk kis/nagy vénákról/artériárkrók, még kisebbekről, ún. arteriolákról, venulákról. Általános szabályként elmondható, hogy az artériák fala vastagabb, tapintatra keményebbek, több simaizomréteget látunk a szövettani metszetükben. Elhelyezkedésük lehet felületes, mély. Eddig a vérerekről írtam, de vannak nyirokerek is, amelyek nyirkot szállítanak, ez majd visszakerül a vérkeringésbe. Ha továbbiakról szeretnél olvasni, vagy jobban érdeklődsz a téma iránt, javaslom Szentágothai János Funkcionális Anatómia I-III. c. könyveit, illetve Röhlich Pál - Szövettan c. tankönyvét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!