Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen az intenzív osztályon...

Milyen az intenzív osztályon feküdni?

Figyelt kérdés
Lesz egy endoszkópos agyműtétem okóberben. Ez ilyen minimálinvazív beavatkozás, utána csak két napot kell a kórházban tölteni, de ebből egy nap biztonság kedvéért intenzív osztály. Itt mire lehet számítani, ha az ember amúgy jól van? Becsövezik akkor is? Felkelni gondolom nem lehet, vagy hogy megy ez?

2020. szept. 16. 09:29
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
A cuccaidat a kórteremben kell hagyni. Csak egy kis csomagot pakolhataz össze amit az intenzívre bevisznek a nővérek. Telefon nem lehet benne meg értékek sem. Szájvízet szoktak kérni mert fogmosási lehetőség ahol én voltam nem volt. Meg pohár tányér. Bar enni első nap nem kapsz az altatás miatt. A becsöveznek nem tudom mit jelent. Nekem mellkas műtétem volt az után mindenkit becsöveznek. A mellhártyád és tüdőd közé kerül 2 csőt. De agyműtétnél nem tudom hova dugnának csövet és miért. Infúzió az lesz benned. Ha arra gondoltal mint cső. Kapsz valami cuccot ami nyugtató meg fajdalomcsillapító is. Meg nézik az ekgt és a vernyomast meg az oxigénszíntet amit a fejed felett jelez a gép. Ha gond van sípol és jön a nővér. Kivéve ha a Korányiban műtenek valakit mert ott le sem sz@rtak. Egész éjjel sípolt mindenki gépe nővérke meg elment aludni ránk sem nézett. Csoda hogy túléltük az éjszakát. De más helyeken a nővérpultból rálatnak minden betegre és figyelnek rájuk. Én nem voltam rosszul a műtét után. De aki hányós típus az hányhat. Kb felébredtem elaludtam így telt a nap. Felkelni nem lehetett. Kaptunk katétert így nem kellett wcre menni. De apukám pl nem kapott katétert hanem kacsa volt az ágy melett. 1 napot ki lehet bírni. Utána már valószínű felkelhetsz.
2020. szept. 16. 09:43
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Intenzív osztályon dolgozom nővérként, így a beteg szemszögéből nem tudok neked írni, de igyekszem megválaszolni a kérdésed. :)

Nálunk nem végeznek koponya illetve agyműtéteket, így az ilyen dolgokban nem tudok neked pontosan válaszolni, hogy kapsz e a sebedbe drain csövet.

Nálunk úgy működik, hogy ha tudjuk, hogy a műtőből jön egy beteg, akkor mi előkészítünk számára egy ágyat, annak környékét (monitort, vérnyomásmérőt, ha szükség van rá, akkor lélegeztetőgépet.) Ez függ attól is, hogy milyen műtéten esett át, altatták-e a műtőben, vagy gerincbe kapott a beteg érzéstelenítőt. (a te esetedben mindenképp altatás lesz) orvos dönt a műtőben, hogy rögtön ébreszti a beteget (kiszedi belőle a lélegeztető csövet amit altatáskor mindenképp beraknak) és úgy tolják be hozzánk, vagy majd csak nálunk fog ébredni a beteg és mi távolítjuk el a csövet. Lehet, hogy fogsz kapni az orrodra / arcodra maszkot amiből oxigént adnak, de nem minden esetben van rá szükség.

Szóval kész van a beteg a műtőben, kitolják hozzánk, mi rögtön rászerelünk mindent, amivel az életfunkcióit követni tudjuk pontosan. ( kapsz a mellkasodra 5 db matricát, amire az ekg-t kötjük, kapsz az ujjadra egy pulzoximetert, ez nézni az oxigénszintet, meg egy vérnyomásmérőt.)

Valószínűleg lesz majd egy branül, vagy 2 a karjaidban, amit még a műtét előtt fognak beszúrni. Abba megy majd az infúzió. ( ehhez hozzátenném, hogy miután beszúrták nem szabad, hogy fájjon, ne hidd el, hogy az normális dolog! Nővéreknek muszáj ezeket figyelniük!)

Mi szoktunk az érkezett betegnek csinálni egy EKG-t, kap általában egy katétert (vannak esetek amikor nem!) veszünk tőle vért (vérgázanalízishez)

Mivel "csak" 2 napot terveznek kórházban tartani, így nem tartom valószínűnek, hogy téged a műtét után még lélegeztetve vinnének az osztályra.

A beteg nem kelhet fel, tehát nem olyan szabad a "jó" állapotú betegek mozgástere, mint egy sima osztályon, rengeteg gép van és olyan dolgok történhetnek, amit jobb ha nem látsz... ( pl halott)

Nálunk lehetőség van saját tv-re, illetve rádióra, ki mit szeretne. Fürdésre lavórban van lehetőség, de mi ki szoktuk tolni a beteget, ha nincs szükség szoros monitorozásra, a fürdőszobába és ott hagyjuk lezuhanyozni.

A fájdalomcsillapításra rátérve, a műtőben az altatás része nálunk, hogy kap a beteg fentanylt, így a műtét befejezésekor ha nem függesztik fel annak hatását, akkor még egy ideig normálisan nem kéne, hogy fájjon, nyilván van amikor másképp alakul, ilyenkor a nővérnek kell szólni és rögtön ad gyógyszert.

Az is lehet, hogy majd egy pumpában fogod kapni a fájdalomcsillapítót, de ez helyenként eltérhet.

A monitorod az ágyad felett lesz, de ezt a nővérek látják a saját helyükön is, illetve minden rezdülést jelez nekik ( pl ha leesik egy matricád, leszeded az ujjadról az érzékelőt)

A WC-s dolgaid valószínűleg ágytálba tudod elvégezni majd, illetve kacsába, bár ha fel tudsz kelni majd, akkor egy ágy melletti WC széket is adhatnak akár.

Ez attól is függ, hogy kapsz-e katétert, szintén kórházi szokások válogatják. Intenzíven elég gyakori a katéter, mert muszáj figyelni a bevitt és ürített folyadékmennyiséget.

A vérnyomásod majd a monitor fogja mérni beállított időközönként.

A személyes dolgokra rátérve, mi szoktuk az ép tudatú betegnek hagyni, hogy tabletet meg telefont behozzon magának, de megkérjük, hogy este ne telefonáljon illetve ha lehet ne max hangerőn nézzen filmet :D Saját ruhát illetve pizsamát ne is tervezz bevinni, a legtöbb helyen nem engedik, csak a tusfürdőt + borotválkozáshoz saját borotvát+ habot.

Most a járványhelyzetre való tekintettel a látogatás is tiltva van sok helyen, nálunk osztályvezetői engedélyjel 5 percre 1 hozzátartozó bejöhet a súlyos betegekhez.

Nem tudom, hogy mindenre választ kaptál-e, de ha van még valami kérdésed nagyon szívesen válaszolok rá, ha tudok :)

2020. szept. 16. 13:31
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
"Branül miután beszúrták nem szabad, hogy fájjon" :D Ezt én is pontosan így gondoltam. De q nővér közölte, hogy eu van el kell viselni. Mit tudsz tenni egy ilyen helyzetben? Semmit ki vagy szolgáltatva. Nekem annyira rosszul tették be a kézfejembe hogy azt hittem megpusztulok annyira fájt és utána 3 hónapig nem tudtam fogni. Ha front jön azóta is érzem pedig 2 éve volt. Vajon mit tehet a beteg? Tényleg érdeklne. Mert a nővér elintéz azzal hogy sz@r a vénám magyarán még én vagyok a hibás bár korábban sosem volt gond a vénáimmal és más kórházban a branül sem fájt.
2020. szept. 16. 13:57
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

3-as!

Sajnos igazad van, a beteg sok mindent ilyen helyzetben nem tud tenni, csak arról írtam, amit én elszoktam mondani a betegeimnek, amikor ott vannak nálunk :)

Ha állat módra szúrják be, illetve nem jól fertőtlenítik, vagy nem figyel a sterilitásra akkor is maradhat utánna gyulladás sok esetben..

Sajnálom, hogy rossz tapasztalatod volt!

2es voltam

2020. szept. 16. 14:01
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Én meg azt sajnálom, hogy nem olyan nővért kaptam mint te. Amit leírtál sajnos köszönő viszonyban sincs azzal amit én tapasztaltam. Persze voltam másnál latogatóban és láttam, hogy vannak normális helyek is. Csak egyszerűen felfogni nem tudom amin átmentem és a branül volt a legkisebb probléma. :( azóta is rémálmaim vannak.
2020. szept. 16. 14:05
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm a kedvességed, nagyon sok esetben egy két ilyen szó a legjobbkor jön :)

Egy kis vidéki kórházban dolgozom, nem tudom, hogy neked hol voltak rossz tapasztalataid, de ilyen mindenhol van sajnos... Néha kollégák miatt szégyenkezni tudnék...

2020. szept. 16. 14:11
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Lavor meg fürdetés? :D becsövezve meg a fájdalomtól felkelni sem tudsz. Kimenni nem lehetne amúgy sem mert ágyhoz vagy kötve. Jön a nővér hajnali 3kor!!! Amikor végre picit elaldutak a betegek. Es lerak jó messzira az ágyadtól egy lavór vizet hogy most megmosakodhatsz. Segíteni nem segít. Eselytelen hogy kivitelezd a mutatványt mert felállni meg lehajolni sem tudsz. Fél óra múlva visszajön majd gúnyosan megjegyzi, hogy ma sem fürdik? Persze otthon sem szoktam csak hetente. Meg egyebként sem tudom mikor meg hogy fürödtem volna mikor eddig vizet sem hozott 6 napja. :(
2020. szept. 16. 14:14
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Korányiban. De a Honvédban sem volt sokkal jobb a helyzet. Bár ott legalább a branül betetelhez, kateter betakáshoz értettek. De ott is amelyik nővér segített azt leszúrták meg leszólták a többiek. Pedig olyan hálás voltam neki. :(
2020. szept. 16. 14:17
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

7es!

Ha becsövezve és rossz állapotban vagy, akkor ágyban is lehet fekve fürdeni, persze ha a nővér megcsinálja. Én megcsinálom, más nevében nem tudok mit mondani. A rossz tapasztalataid miatt ne ítélj el mindenkit kérlek!

2es voltam...

2020. szept. 16. 14:20
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat.
2020. szept. 16. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!