Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Miért mindig alacsonyabb a...

MDA-13 kérdése:

Miért mindig alacsonyabb a mért vérnyomás a második mérés esetén?

Figyelt kérdés

Már több automata vérnyomásmérő esetében is mindig ugyanazt tapasztalom: ha 3-5 perccel az első mérés után ismét megmérem a vérnyomásom (mandzsettás felkaros mérővel, és mindent szabályszerűen végzek), a második alkalommal mutatott - mind a systolés, mind a diastolés - értékek jelentősen (kb. 10-15%-kal, de volt már közel 20% is) alacsonyabbak az elsőnél.

Ráadásul ezt a jelenséget tízből tízszer tapasztalom MINDEN eddig használt mérő esetében, és mindig alacsonyabb a második mérés mindkét értéke. Ha csak mérési hiba, pontatlanság lenne, akkor - a szórás természetéből adódóan - felfelé is el kellene térnie időnként...

Mi az oka, és melyik értékpár van közelebb a valósághoz? Lehetőleg orvos válaszát várom; találgatni magam is tudok, bocsi...

2020. máj. 13. 09:43
 1/3 anonim ***** válasza:
51%
Nekünk is mindig alacsonyabb a második mérés, szerintem addigra már jobban kipihened magad, és nem stresszelsz a mérés miatt.
2020. máj. 13. 14:49
 2/3 A kérdező kommentje:

Szerintem ennek semmi köze a stresszhez, mivel magamnak mérem, és egyébként sem vagyok egy stresszes típus.

De ha már stressz lenne a kiváltó ok, akkor inkább a másodiknak kellene magasabbnak lennie, mert inkább azért kellene stresszelnem, hogy mi a búbánatért mutat kevesebbet másodszorra...??? :-)

2021. nov. 28. 12:31
 3/3 anonim ***** válasza:
Ez engem is érdekelne, nálam is mindig ez van.
2022. jan. 21. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!