Mennyire vagyunk felkészítve a járványra?
Kezdünk közeledni a sűrűjéhez, és több mint 50% az esélye, hogy a végéig elkapjuk. Folyamatosan dől az információ. A szólamok a könyökömön jönnek ki. De pont azok, amikre szükségünk lehet, hogy az elvárhatóan cselekedjünk, az mennyire megy át?
Ki milyen információkat hiányol még? Kinek kéne ezeket biztosítani? Esetleg mit ajánlsz, hol lehet ezeket beszerezni? Esetleg már készen érzed magad?
Egy kis példadömping:
Mit kell tenni, ha mondjuk a munkahelyen, vagy a boltban kezdjük rosszabbul érezni magunkat, de a tünetek még nem egyértelműek? És mit, ha már egyértelműek? Mentőt hívni? Hazabuszozni, majd otthonról intézkedni? Hova húzzuk az aggódás küszöböt, ha a gyerekünk kezdi rosszul érezni magát vagy a nagymama. Ha a nagyi, de nem tudjuk az orvosát elérni, kihez kell fordulni? Mit készíts össze, ha te vagy magad mellett otthonról valaki kórházba kerül? Mit készít előre be egy házi-karanténhoz? Ha a lakótárs beteg lesz, te még mehetsz dolgozni? Például, hogy ajánlott erősíteni az immunrendszerünket? E témában még csak amatőr eligazítást hallottam. Ugyanennyi hivatalosat halhattunk arról, hogy a Korona19 mellett milyen más járvány van pillanatnyilag idehaza, és azok tünetei miben térnek el a Korona19-től. De ha vaklármázol, téged néznek le.
Kedves #10!
1) Nem véletlen a fanyar pofák a vérvételnél. A két vérvételből az egyiknél profi kis egyszer-használatos megbökővel fakasztottak vért. Alig érezni. A másiknál egyszer-használatos közönséges fecskendőtűvel. Hát az nem volt kellemes.
2) Anyu most viszonylag jól van, csak nagyon nyomasztja a dolog. Megütötte a halál szele.
3) Miért nem vettek tőle mintát? Vaskalapos a rendszer. Addig be sem jöttek a mentősök a házba, míg egyértelműsítettem, hogy nem látok okot korona gyanúra. Ezt első pillanatban hivatali kötelességük tisztázni, és onnantól másképp kell eljárniuk. Figyelmeztettek, ha van veszély, és be kell vinniük, akkor a koronásak közé kerülhet. Ha ezt elhárítom, akkor meg nem tesztelnek. Jó mi?
Kedves #10! Elnézést, a saját tünetekkel adós maradtam.
Sajnos amikor meglepett a dolog, nem volt kézügyben se hőmérő, se vérnyomás-mérő. Indult egy határozott levertséggel. Szédülés, vacogás, kimelegedés. Egyszerre egy, és periodikusan újra. A víz nem ütött ki. Csak a végére találtam hőmérőt, Csak hőemelkedést mértem. Érdemes a vérnyomás kontrollálni, sajnos ezt már csak később tudtam. Érdekes, hogy hol a nyomás emelkedett meg, nálam a tipikus 140-ről 160-ra, de ettől én még nem szédülök, tehát több is lehetett. Hol jó volt a nyomás, de a pulzusom a szokásos 65-helyett 88-92 volt. Torkom nem fáj, orrom nem folyik, de nincs rendben. Torkom olyan, mint ha homokot ettem volna, az orrom szárazon dugult. Köhögök, de azt már előtte is tettem, de az első időkben erősen élénkült. Fájdalom: bizonyos helyek bizonyos mozdulatokra erősen megfájdulnak, váratlanul. általában ugyanott, ugyanarra meg egyáltalán nem, sőt, masszírozásra sem.
Én azt hittem, hogy orr- és garatváladékból vettek mintát, mert annak levéltelekor láttam a grimaszolós arcokat. A vérvételek az antitest jelenlétét mutatják ki, nem tudtam, hogy ezt is lakásra kimenve végzik.
Erről itt írnak bővebben (Van benne egy mondat, ami nincs befejezve: „A vénából levett vér kimutatható ellenanyag koncentrációját tovább növeli, ha a vénás vér alakos elemeit centrifugálással”, ennek a vége így hangzik: "elválasztják a vérsavótól, és a vérsavómintából a mikrobiológiai laboratóriumban történik a tesztelés."):
Azt tudod, hogy IgM-re vagy IgG-re vizsgáltak-e?
És ha a vizsgálat azt mutatja ki, hogy már átestél a fertőzésen, akkor vajon a statisztikában ez hogy fog megjelenni? Lehet, hogy csak a gyógyultak száma fog növekedni, és így a fertőzöttek száma nem szaporodik – talán ezért is végzik ezt a vizsgálatot, és nem az amúgy is drágább orr- és garatváladékos PCR tesztet.
Szegény anyukád, elhiszem, hogy megijedt.
„Figyelmeztettek, ha van veszély, és be kell vinniük, akkor a koronásak közé kerülhet. Ha ezt elhárítom, akkor meg nem tesztelnek.”
Ez elképesztő. Lehet, hogy koronás valaki, de csak egy kisebb dózist kapott, amiből talán könnyen felépül, de ha beviszik, akkor a koronások között kap egy hatalmasat, amit már nem biztos, hogy túlél. Ha meg nem megy be, akkor maradjon kétségek közt, hogy mi van vele, és féljen, hogy mikor lesz rosszabbul lesz, amikor már lehet, hogy késő segíteni, nem beszélve arról, hogy így nem teszik karanténba, és (ha más valakiről van szó) esetleg kimászkál… Szerintem ezt más országokban biztos, hogy nem így kezelik. Csoda, hogy nálad elvégezték a tesztelést.
A pulzus gondolom azért ugrik meg, mert erőlködik a szív, hisz a tüdő nem kap elég oxigént.
Kedves #13-as! Elnézésed kérem, elfelejtetem válaszolni.
"Azt tudod, hogy IgM-re vagy IgG-re vizsgáltak-e?"
Úgy tudom, mindkettőre. A menete: Megszúrják az ujjbegyet. Nem az oldalát az ujjnak, mint a vércukormérésnél mert egy picit több vérre van szükség. Nem közvetlenül kerül a vér a tesztre, egy kis egyszer-használatos szipókával felszívják a kibuggyant vért, és onnan adják rá a tesztre. Az kb. akkora mint egy ovál kulcstartó biléta, közepén egy itatós szerű papírcsík. A csík egyik végére teszik a vért, még hozzá adagolnak valami külön folyadékot, és megkérdezik az időt. A védőruha miatt nincs órájuk. Az eredményhez kb. 20 perc kell. Az első esetben kivárták, másodszorra elsiettek avval, hogy visszaszólnak ha pozitív. A papírcsíkon lehetett látni, ahogy egyik feléből a másikba átitatódott a valami halvány rózsaszín, és egy előre jelölt vonal környékén vártak elszíneződéseket. Pontosabban alatta két helyen.
"A pulzus gondolom azért ugrik meg, mert erőlködik a szív, hisz a tüdő nem kap elég oxigént."
Egyikünk sem fullad. Inkább vagy a vírus, vagy az ellene való küzdelem "basztatja" a szívet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!