58-60 körüli pulzus mennyire vészes?
16 éves fiú vagyok, a napom nagyrészét számítógép előtt töltöm. Amióta nem kell bejárni suliba, semmilyen testedzést nem végzek, azelőtt is csak a tesi órákon mozogtam. Vékony, sovány és viszonylag magas vagyok. Az étrendem egészségesnek mondható, legtöbb esetben kerülöm a cukrot és a hasonló káros anyagokat (bár az előző 1-2 hétben ez másképp volt).
Viszont pár nappal ezelőtt még alvás előtt észrevettem, hogy nagyon alacsony a pulzusom (57 és 65 között mozgott). Azóta többször is néztem, és nagyjából állandóan ennyi, a legalacsonyabb amit mértem 56 volt, de van hogy kevesebbnek érzem. Bár nap közben talán eléri a 70-et, estére mindig ilyen lassú.
Kicsit keresgéltem a neten és azt találtam, hogy pihenés közben 60 (bár néhol 50-et írtak) alá nem szabad lemennie.
Viszont nem vagyok biztos abban, hogy nagyobb gond van a háttérben, mivel évekkel ezelőtt is a sulis méréseken mindig alacsony értéket kaptam, és nem fűztek hozzá semmit. Sőt, már ilyen 7-8 éves koromban is éreztem, hogy lassú a szívem, de azt mondták normális, illetve valószínűleg örököltem ezt a tulajdonságot, mert anyai ágon mindig is alacsony volt a családtagjaim pulzusa.
Szóval nem tudom, hogy mennyire kellene félnem, illetve hogy mekkora lehet a baj (ha van). Mondták már, hogy hipochonder lehetek, mert sokszor bebeszélek magamnak betegségeket, de szerintem egy lassú szívverést nem igazán lehet "bebeszélni". (tudom kicsit hosszúra sikeredett, de próbáltam minden fontosabb dolgot leírni)
Alacsony pulzus ún. Bradycardia különböző hormonális betegségeknél ill. Sportolóknál jellemző. Sportolóknál azért (pl maratonistak) mert a kamrak kellően tagak ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vért kilokjenek a testbe kevesebb ütéssel, ezzel energiát mrgtakaritva. Mivel fiatal vagy ezért nem aggódnék a helyedben, de jó lenne ha felkeresnel egy kardiologust és csinaltatnal egy szív ultrahangot. Jó, ha szakorvos mondja ki, hogy nincs semmi baj, nem úgy mint egy itt kommentelő...
A saját pulzusodat a radialis artérián tudod jól mérni. Fordítsd a tenyeredet magad felé.a huvelykujjad vonalában, a keztocsontok alatt van egy melyedes. A másik kezedben lévő mutató és középső ujjal nyomd le, kellően erősen H érezd a pulzusod teltseget, ritmusossagat és szabalyossagat. Illetve fogj egy stoppert és 1 percig számold mennyit üt a szíved.
Ha bonyolult lenne megtalalnod, akkor googleba írd be H a. radialis és nézd meg a képeket.
#2 Rárakod a telefon kamerájára az ujjad vagy a csuklód, a vakulámpával átvilágítja az ereket és leolvassa az adott app a pontos pulzust, és jelzi a szívritmuszavart is. Stopperrel ezt nem lehet megcsinálni, és pontatlan is, ilyen tanácsokat ne adj.
Nagyon ügyesen rákerestél a wikipédiára, de ha nincsenek tünetek, akkor egyetlen nyers adatból nem lehet semmilyen következtetést levonni, mert alacsony pulzust rengeteg minden okoz. Az okoz a legtöbb kárt, ha minden egyes ásítás után rohansz az urulógiától az ortopádiáig kivizsgáltatni magad. A hipochonderek nem csak az egészségügy működését tartóztatják fel feleslegesen, hanem még sikeresen össze is szednek minden nyavalyát. De ne haragudj, nem tudtam, hogy ez az oldal arra való, hogy körbeszopják egymást a hipochonderek, legközelebb nem válaszolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!