Ha valakinek májat kell cserélni, akkor ahoz élő ember lehet donor? Ha igen, akkor mik a feltételei?
ha nem rokon, hanem mondjuk barát az illető, akkor nem is lehet?
köszönöm az eddigieket.
Ez érdekes kérdés:) Én mindig azt hittem, hogy májat csak halott emberből lehet kiszedni (mert ugye máj nélkül nem lehet élni, és páratlan szerv, nem úgy, mint a vese). De most utánanéztem, mert nem akartam hülyeséget írni.
Ezt találtam:
"A májműködés megszűnése után (májelégtelenség) a májátültetés jelenti az egyetlen túlélési esélyt. Egész máj csak halottból származhat, de élő donor is felajánlhatja mája egy részét. A szerv 8-15 óráig, esetenként 24 óráig tárolható."
Forrás: [link]
Szerintem ha rákeresel a májtranszplantációra, akkor biztos találsz infót arról is, hogy miknek kell egyezniük.
A vércsoportnak kell egyezznie és csak a má
jad egy részét ültetik át. A többit, pedig az orvos aki a barátod kezeli elmondja abban biztos lehetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!