Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Anyámnak 0rh +, apámnak Arh +...

Anyámnak 0rh +, apámnak Arh + a vércsoportja, akk nekem hogylehet AB rh -?

Figyelt kérdés
2010. júl. 18. 18:42
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Az rh- még stimmel,de AB semmiféleképpen nem lehetsz
2010. júl. 18. 18:55
 2/17 anonim ***** válasza:

nullás vércsoportot jelöljük "i i" vel ,ez mindig érvényes

A-s vércsoport lehet heterozigota: "A i"

homozigota: "A A"

Szóval apudnak és anyud gyermekjeid vércsoportja ABO rendszerben lehet: (összes eshetőség) : heterozigota A ,és 0 . AB nem lehet tudomásom szerint. Rég tanultam már genetikát,de a neten is ezt tlaáltam utána!4

2010. júl. 18. 18:58
 3/17 anonim ***** válasza:
Persze előbb eléggé leegyszerűsitettem,de a lényeg ugyanaz,nem lehetsz AB szeirntem..vagy a szüleidnek határozták meg tévesen,vagy neked,vagy nem vagy a vérszerinti gyerekük,vagy hiányosak az informácioim (ez a legvaloszinübb:D)
2010. júl. 18. 19:00
 4/17 anonim ***** válasza:
Egy nullás és egy A vércsoportú embernek soha nem lehet AB-s gyereke. Az Rh vércsoporttal nincs gond, az lehetséges. Vagy nem jól tudjátok a vércsoportotokat, vagy te nem kettőjük közös gyermeke vagy.
2010. júl. 18. 19:58
 5/17 anonim ***** válasza:

Jól írják. Rh+ szülőknek még lehet Rh- gyereke (ha a szülők heterozigóták), de egy 0-ásnak és A-snak sosem lehet sem AB-s, sem B-s gyereke.

Mivel a B-allélnak valamelyik szülőből be kell kerülnie, ez csak B0, BB vagy AB genotípusú szülők esetében lehetséges. De a 0-ás vércsoport csak 00 genotípusú, míg az A-s vércsoport csak A0 ill. AA genotípusú lehet.

Tovább árnyalja a képet, hogy ha AB-s vagy, akkor biztos, hogy nem lehet 0-ás az anyukád (amúgy az apukád sem, de a te esetedben ez nem is áll fenn)...

Szóval, határoztassátok meg újra a vércsoportotokat, főleg a tiédet, mert AB Rh- nagyon ritka.

Megjegyzés: Ha AB Rh+ jött volna ki nálad, akkor az is fennállhat, hogy autoantitestjeid vannak a vvt-id ellen, és emiatt értékelik tévesen pozitívnak az összes próbát, de akkor az Rh-nak is +-nak kellett volna kijönnie...

2010. júl. 18. 20:45
 6/17 A kérdező kommentje:
én sem értem. am utána olvastam és a nagyszülőktől is lehet örökölni, nem?
2010. júl. 19. 08:17
 7/17 anonim ***** válasza:

Közvetlenül nem. Az AB0-vércsoportrendszerben csak a szülők számítanak.

De az biztos, hogy mindenkinek pontosan van meghatározva a vércsoportja? (Egyáltalán hol határozták meg?)

Ha mindenki valóban olyan vércsoportú, mint írod, akkor az anyukád biztos, hogy nem a vér szerinti anyukád. (Amúgy az AB0, Rh, és más ritkább vércsoportokat még apaság/anyaság megállapítására használták régen, amikor még nem voltak DNS-tesztek).

2010. júl. 19. 15:14
 8/17 A kérdező kommentje:

a gyógyszertárból vettünk egy nem is tudom hogy hívják. na és azzal néztük meg. Valószínüleg rossz volt, vagy .... nem ők a szüleim :D

oké de, valahol olvastam hogy ha a nagyszülőknek B-s vagy AB-s a vércsoportja akk lehetne meg az A hordozhatja a B-set vagy nemtudom.vagy az csak akk lehetséges ha az egyik szülő B-s és a másik 0ás??

2010. júl. 19. 19:24
 9/17 A kérdező kommentje:
vagy ez baromság?
2010. júl. 19. 19:25
 10/17 anonim ***** válasza:

Ez baromság.

Az A és B allélok kodominánsan öröklődnek, mely azt jelenti, hogy az A és B is kifejeződik, ha mindkettő jelen van (ez az AB-s vércsoport), de olyan NINCS, hogy valaki A-s vércsoportú, de B-t is hordoz...

Megjegyzés: Viszont 2db A-s embernek lehet 0-ás gyereke (mert lehet, hogy mindketten A0 genotípusúak). Amúgy 0-ás vércsoport csak 00 genotípus esetén fejeződik ki, mert ez recesszív tulajdonság.

De ti nem tanultátok ezt biológiából???

2010. júl. 19. 21:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!