Magyarországon hol látják el a sugárbetegeket?
Sziasztok,
Hobbi szinten szeretek olvasgatni az atomerőművekről és a sugárzásról és azon kezdtem el gondolkodni, hogy itthon, ha esetlegesen lenne egy olyan katasztrófa, mint Fukushima vagy Csernobil, akkor a magas sugárzást elszenvedőket, hol kezelnék? Melyik magyar kórháznak van külön részlege a sugárbetegeknek? Van egyáltalán ilyen itthon?
Előre is köszi a segítséget :)
Nincs minden intézményben ilyen elltás, erre ki van jelölve külön intézmény, de az igaz, hogy erre egy speciális személyzet van kiképezve.
Hematológiai, égési, baleseti sebészeti, bőrgyógyászati, intenzív terápiás, izotópdiagnosztikai (izotópterápiás) osztállyal rendelkező kórházakban.
Pl. a Paksi Atomerõmû Zrt. Üzemegészségügyi Szolgálatánál
Magyar Honvédség Honvédkórház, Budapest
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Kórháza, Miskolc
Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Debrecen
Országos Gyógyintézeti Központ, Budapest
Országos Onkológiai Intézet, Budapest
Petz Aladár Megyei Kórház, Győr
Pécsi Tudományegyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Pécs
Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum, Szeged
Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza, Szekszárd
"És nem igazán olvastam olyan szerekről, amik hatásosak lennének a sugárbetegség ellen."
Nem tudom olvastál e róla, de Ilyen volt az Ixecur tabletta.
Most kiemelted a halálos és félhalálos dózist, de ettől sokkal több sugárzás okozta betegség létezik. Máshogy kell kezelni egy sugárzás okozta égési sérülést pl., vagy az sem mindegy milyen sugárzás érte.
Ez kb. olyan, mintha kiemelnéd, hogy ha valakinek élettel összeegyezhetetlen baleseti sérülése van látszólag, akkor miért kell kórházba vinni.
Azt tudom, hogy vannak kisebb dózisok is, amiket gyógyszeres kezeléssel visszalehet fordítani. Azt persze érthető is, hogy mindent megtesznek a túlélésért és a komoly, szakképzett ellátásért. De mivan azokkal, akik olyan szinten károsodtak, hogy csak olyan műanyag függönnyel elzárt "kordon" mögött lehet már "kezelni" ahová még benyúlni is csak beépített kesztyűvel nyúlnak. Erre is van valami módszerük vagy csak a kínszenvedés, amíg meg nem halnak? Plusz, azok, akik ilyen mértékű dózist kapnak és még maga a testük is magas sugárzást bocsát ki, azoknak van valami külön szállítási és elzárási módja?
Van, őket is kezelik.
Természetesen van akin nem lehet segíteni, de a tüneteket tudják enyhíteni, ez is fontos feladat.
Izotópoknál az a kérdés mennyi a felezési ideje. Az is lehet, hogy csak a bőrére került ilyesmi, amiatt sugároz, de a bőrét égeti, stb., egy nap múlva meg elbomlik és mehet.
Ilyen sátras dolog katasztrófa helyzetben fordulhat elő maximum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!