Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Kerhet ilyet a munkaltato ha...

Kerhet ilyet a munkaltato ha en szabadsagot kerek? Miota kell a szabadsagot igazolni?

Figyelt kérdés
Kertem a fonokomtol egy nap szabadsagot telefonon, mert migrenes fejfajasom volt. De azt mondta, csak akkor irja ki a szabadsagot, ha elmegyek orvoshoz igazolasert. Nem tudtam elmenni mivel az agybol sem tudtam felkelni a fajdalomtol.Mivel ez egy penteki napon volt,es nem tudtam elmenni az orvoshoz,hetfon elmentem,de azt a valaszt kaptam,hogy visszamnoleg nem adhat igazolast.Nem ertem ,hogy mukodik ez.Ha kaptam volna igazolast,akkor is elveszik egy napi szabadsagom,vagy akkor igazolt tavolletnek szamit ? Vagy egy napos tappenznek ? Aki ert ehhez legyen kedves segitsen.Kozonom
2018. máj. 25. 12:20
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
A munkaltatom sajnos ugy kepzelte ezt a dolgot,hogy ha viszek neki orvosi igazolast, nagy kegyesen levonja a szabadsagombol azt a napomat,es nem ir be igazolatlan tavolletet. Megbeszeltuk,hogy ledolgozom,mivel az orvos nem adott visszamenoleg igazolast.De igazsagtalannak erzem ezt az egeszet.
2018. máj. 25. 12:50
 12/19 anonim ***** válasza:
Pedig nem igazságtalan.
2018. máj. 25. 12:55
 13/19 anonim ***** válasza:
Akkor mi a jó megoldás? Már engem is érdekel... Se szabi, se igazolt távollét? Akkor mi? Hogy igazságos? Ledolgozás? Vagy igazolatlan?
2018. máj. 25. 13:03
 14/19 A kérdező kommentje:
Tenyleg nem ? Tiz eve dolgozom ennel a cegnel, soha egyszer nem hianyoztam igazolatlanul,es ennyi bizalmat nem erdemel meg az ember, hogy beirjanak egyetlen napra szabadsagot,amikor epp rosszul van? Mert ez errol szol.A bizalmatlansagrol.
2018. máj. 25. 13:05
 15/19 anonim ***** válasza:

Figyu, nem nagyon lehet sehol sem ugrálni. Szerintem nagyon félreérted a helyzeted. Munkáltató nem adott rendes szabit, tudomásul vette, hogy beteg vagy, közölte, hogy hozzál róla igazolást. (Szerintem csak te gondolod, hogy erre éves szabidból akart levonni.)

Nem hoztál, nem kaptál fegyelmit sem, csak kérik, hogy dolgozd majd le a napot. Ennek örülnöd kéne...

2018. máj. 25. 15:32
 16/19 anonim ***** válasza:
59%

Azért én "vitatkoznék": a törvény előírásaitól el lehet térni a munkavállaló javára - tehát abszolút csak a munkáltatón múlik, hogy ragaszkodik-e a 15 nappal előbbi bejelentéshez.

Megjegyzem, a munkavállaló hátrányára eltérni viszont jogellenes; tehát amit itt valaki írt, hogy már hónapokkal előbb be kell jelenteni a szabit, az törvénysértő. - Bár van ismerősöm, akinek a munkahelyén szintén hamarabb szokták kérni, viszont nem csak a törvényben megjelölt 7 napról dönthetnek, hanem többről, szóval így kb. egál.

Szóval szerintem az ilyen munkáltató nem fair, pláne 10 év munkaviszony után. Az orvos szintén, mivel kiadhatta volna visszamenőleg is a táppénzes papírt. Nálunk sem szoktak ebből problémát csinálni két-három napig.

2018. máj. 25. 18:24
 17/19 anonim ***** válasza:
Ott követted el a hibát, hogy megmondtad, hogy miért is kérsz szabit.
2018. máj. 25. 23:13
 18/19 anonim ***** válasza:

16!

Nem törvénysértő. Ott ahol nem csak egy alkalmazott van, bizony hónapokkal előtte kell bejelenteni, mert különben nem lehet tervezni, vagy úgy jár a kedves munkavállaló, hogy nem kapja meg a kert időpontra, mert valaki időben gondolkodva már előtte kérte. A húgoméknál pl már januárban kiadják a szabadsabb igénylő lapokat, hogy tudjanak tervezni. Amit még a kerdezoncsinal, hogy ma betelefonálok hig y szabit akarok a mai napra, az nagyon nem játszik.

2018. máj. 26. 06:57
 19/19 anonim ***** válasza:

Mert ez nem így működik.

Ha bajod van, elballagsz a dokihoz, nem otthon ücsörögsz és ki tudja mit csinálsz "betegség" alatt.

Te nem, de így rengetegen visszaélnének a dologgal.

"Rosszul vagyok" címen plázáznának, vagy csak döglenének otthon, stb.

2018. máj. 26. 09:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!