Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Kerhet ilyet a munkaltato ha...

Kerhet ilyet a munkaltato ha en szabadsagot kerek? Miota kell a szabadsagot igazolni?

Figyelt kérdés
Kertem a fonokomtol egy nap szabadsagot telefonon, mert migrenes fejfajasom volt. De azt mondta, csak akkor irja ki a szabadsagot, ha elmegyek orvoshoz igazolasert. Nem tudtam elmenni mivel az agybol sem tudtam felkelni a fajdalomtol.Mivel ez egy penteki napon volt,es nem tudtam elmenni az orvoshoz,hetfon elmentem,de azt a valaszt kaptam,hogy visszamnoleg nem adhat igazolast.Nem ertem ,hogy mukodik ez.Ha kaptam volna igazolast,akkor is elveszik egy napi szabadsagom,vagy akkor igazolt tavolletnek szamit ? Vagy egy napos tappenznek ? Aki ert ehhez legyen kedves segitsen.Kozonom
2018. máj. 25. 12:20
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
64%
Mi az, hogy csak akkor ad szabadságot, ha viszel igazolást? A szabihoz nem kell igazolás, arra használod fel, amire akarod, mindenkinek jár. Egy napos táppénz nincs, vagy igazolt távollét lenne, ha kapsz igazolás. Ha normális a főnököd, szabinak írja be azt a napot.
2018. máj. 25. 12:27
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
A szabadsagot kérelmezni kell, minimummpar nappal előtte. A felhívod hogy mára kell nem játszik. Ha vittel volna igazolást, akkor betegszabadságra írnak, ami a táppénz előtt/helyett van. Jelenleg esélyes hogy igazolatlan távolléted van, vigyázz vele mert indok lehet a felmondasra
2018. máj. 25. 12:28
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha kiadná az orvos az igazolást, akkor természtesen nem a rendes szabadságodból vonódik le az egy nap, hanem betegszabit vagy táppénzt kapsz rá, attól függően, mennyit használtál már fel az évben. 15 nap (munkanap) a kiadható betegszabi évente, ezen túlmenően táppénzre vagy jogosult (ezt már naptári napra számolják).

Elviekben ha nem adna ki az orvos igazolást, a munkáltatód viszont ragaszkodik az igazoláshoz, de te azt nem reprezentálod, mondhatnák azt, hogy akkor igazolatlan távollét, de azért elég szemét az orvostól, hogy nem adja ki az igazolást, főleg, hogy tövényileg 5 napra visszamenőleg ki kellene adnia. Szóval meg lehetne lengetni előtte az 1997. évi LXXXIII törvény 45. § (3) bekezdését, amiben ez elég egyértelműen le van írva.

A rendes szabira annyit tudok mondani, hogy a nagy részével a muknáltató rendelkezik, 7 nap az, amit a munkavállaló kérésének megfelelően kell kiadnia, de mindkét félnek 15 nappal előtte kell jelezni a szabit, szóval így, hogy aznap betelefonálsz, mondhatja azt a munkáltatód, hogy nem adja ki.

2018. máj. 25. 12:35
 4/19 A kérdező kommentje:
Masodik valaszolonak : Nem tudtam egy nappal elotte,hogy masnap fejgorcsom lesz, emberek vagyunk,mindenkivel elofordul ilyesmi amikor van valami baja pl hasmenes,vagy gyomorrontas az en esetemben pedig migrenes fefajas,az ember azt hinne ,hogy mivel van egy eves szabadsaga,egy evben egyszer megoldhato,hogy kiirjanak egy nap szabit egy varatlan dolog miatt. Csak azt nem tudtam,ez jogszeru keres e, hogy elveszik a szabadsagomat es meg orvosnal is uljek egy fel napot egy igazolasert.
2018. máj. 25. 12:38
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem kérés volt, hanem közlés. Orvosi igazolást várt a távollétedről.
2018. máj. 25. 12:40
 6/19 anonim ***** válasza:
73%
Nekem akárhányszor volt olyan (szerencsére nem sokszor), hogy ment a hasam vagy más, mindig kaptam arra a napra egy szabit. Olyan is volt, hogy elmentem orvoshoz, de az nem írt ki, viszont igazolást sem adott. Ilyen esetben a főnököm szabival elintézte. És szerintem ez a normális. Az az én bajom, ha ez miatt kevesebb lesz a szabim.
2018. máj. 25. 12:43
 7/19 anonim ***** válasza:
A munkáltató nem köteles neked szabadságot adni csak -emet fáj a fejed. Napokkal előtte kell kerni, sőt, van ahol hónapokkal előtte. A te helyzetedre az orvosi igazolás lett volna a megoldás, ha egyszer beteg voltál.
2018. máj. 25. 12:44
 8/19 A kérdező kommentje:
Sok szabim van,tehat nem is ertem miert nem lehet ezt humanusabban kezelni,es levonni egy napot.
2018. máj. 25. 12:46
 9/19 anonim ***** válasza:
72%

Nem értem, akkor a szabadságodat mégis levonták, vagyis elszámolják?

Igen, amúgy előfordulhat, hogy valaki hirtelen lebetegszik, ezért van az egyrészt, hogy ha nem tud valaki azonnal elmenni orvoshoz, akkor az orvos felvegye visszamenőleg is táppénre, másrészt érdemes az orvos telefonszámát felírni valahová, vagy eltárolni a telefonodban, ha hasonló eset előfordul, legalább be tudj telefonálni neki, hogy írjon ki aznap táppénzre. Ha megbeszéled vele, hogy nem vagy mobilis, akkor ő se fog erősködni, hogy márpedig vonszold be magad a rendelőjébe, hogy kiírhasson táppénzre, de mégis jelezted, hogy keresőképtelen vagy.

2018. máj. 25. 12:46
 10/19 anonim ***** válasza:
71%
Igen, az igazolás lenne a legkézenfekvőbb, de hát ha nem ad a doki? Én is jártam már így.
2018. máj. 25. 12:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!