Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Pajzsmirigy alulműködés?

Pajzsmirigy alulműködés?

Figyelt kérdés
A pajzsmirigy alulműködés elég sok tünete megvan nálam. Kértem a házi orvostól beutalot, rá volt írva a papírra hogy tsh, t3, t4. Viszont az eredményen már csak a tsh érték van feltuntetve. Ami 1,75 lett. Létezik hogy mégis pajzsmirigy alulműködésem lenne? Odafigyelek az étkezésre, ahova lehet biciklivel vagy gyalog megyek, sokat mozgok, tornázni is járok és csak hízok és hízok, a menstruációm hol pár napos hol akár 2 hetes. Nőgyógyász sosem lát semmi eltérést. A hajam száraz, tele vagyok pattanassal amikkel sosem volt gondom és rettentő fáradékony vagyok. Érdemes lenne kérnem az endokrinologiara beutalot? Volt valaki hasonló helyzetben? Mindenképpen szeretnék utána járni a dolgoknak.

2018. máj. 17. 12:26
 1/8 anonim ***** válasza:

kérj egy olyan vérvételt ahol mindent néznek ami a pajzsmirigyhez tartozik.

ha azon minden jó akkor hiába mész endokrinológushoz.

a kislányomnak (6 éves) a tsh-ja az érték felett volt-de csak egy kicsivel-így vele sem csináltak semmit.

csak annyit javasoltak hogy diétázzon-mert 1 év alatt sokat hízott

2018. máj. 17. 12:31
 2/8 anonim ***** válasza:
A tüneteid alapján mindenképpen érdemes elmenned endokrinológushoz. Kérj beutalót!
2018. máj. 17. 12:33
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos hiába megy a kérdező endokrinológushoz, Magyarországon nem vizsgálnak pm-markereket, ha a TSH a referenciatartományon belül van. (Kivételes eset biztos lehet, de ez az általános eljárás.) Valószínűleg ezért nem is írtak a leletre T3 és T4 értékeket.

Az egyetlen megoldás, amit tudok javasolni, a privát mérés. És nem is a pm-hormonokat kellene elsősorban, mert ilyen TSH mellett azok valószínűleg rendben vannak. Viszont van egy autoimmun betegség, ami pm-alulműködést okoz, mivel a szervezet immunrendszere a saját pajzsmirigy ellen támad, fokozatosan elpusztítja azt.

Az ellenanyagszint a vérben már jóval a TSH előtt megemelkedik ilyenkor, akár 10-15 évvel korábban is.

Szóval méretni kellene antiTPO-t és antiTG-t, ez összesen kb. négyezer forint.

Ha ezek is rendben vannak, akkor majdnem biztosra kizárható a pajzsmirigyprobléma. Ez esetben mellékvese vagy nőgyógyászati irányban kellene vizsgálódni tovább (ösztrogén-dominancia - a progeszteron- és az ösztrogénszint arányából derül ki).

2018. máj. 17. 17:50
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Utolsó válaszoló ezt hol tudnám elintézni, ehhez a "magánhoz" is kell beutaló vagy esetleg egy közeli egészség centrumban? Valamint ha a nőgyógyász szerint minden rendben van UH-n akkor hogyan, vagy igazából ő nem is adhat beutalot? Jó lenne ennek a végére járni. :/
2018. máj. 17. 20:59
 5/8 anonim ***** válasza:

A magánhoz nem kell beutaló.

Nézz utána, hogy nálatok a helyi rendelőben van-e lehetőség privátot kérni. Nálunk például a CentrumLab-bal van szerződése a TB-s labornak, így ugyanott meg lehet csináltatni a privátokat is. Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor keress a közelben egy olyan labort, ahol van.

A nőgyógyász sem tud adni beutalót, mivel a TSH-d referenciahatáron belül van, tehát TB-re nem fogják ezeket a vizsgálatokat megcsinálni. :(

A nőgyógyászati ultrahanggal pedig nem lehet pajzsmirigy-problémát kimutatni, az "csak" annyit lát, hogy a belső női ivarszerveid rendben vannak.

Szóval úgy tudsz a végére járni, ha sos-ben méretsz aTPO-t és antiTG-t; ha ezek közül bármelyik magas, akkor valószínűsíthető az autoimmun eredetű pm-alulműködés.

Ha mindkettő normál érték lesz, akkor mész tovább, mellékvese-probléma is szóba jöhet, meg biztos még több más is, de én csak ezeket tudom.

Majd írd meg kommentben, ha megvan az eredmény, mert ha Hashimoto, abban tudok segíteni.

2018. máj. 17. 22:03
 6/8 anonim ***** válasza:

inzulinrezisztencia is lehet.

terheléses inzulin vizsgálat nem ártana.

Ez inkább annak a tünete.

2018. máj. 18. 20:39
 7/8 anonim ***** válasza:

3. és 5. vagyok, egy kis kiegészítés: Most léptem be egy újabb Hashimoto-s csoportba; ott valaki azt írta, hogy van olyan endokrinológus, aki normál TSH esetén is nézet T3-at és T4-et, ha vannak pm-alulműködésre utaló tünetek. Azt nem írta, hogy TB-s vagy maszek.

Úgyhogy ha gondolod, hívd fel telefonon a helyi endokrinológiát, és érdeklődd meg, hátha megspórolod a labor árát. :)

2018. máj. 18. 20:50
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek! Mindenképpen utána járok a dolgoknak. Csak néha már hülyének érzem magam mert tudom hogy valami nem stimmel, de ugye a házi orvos nem igazán foglalkozik vele...
2018. máj. 18. 21:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!