Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ki tudja ezt nekem értelmezni?

Ki tudja ezt nekem értelmezni?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Voltam kardiológián, mivel magas vérnyomás gyanúja miatt beutalt a háziorvos. A kardiológián (magán) azt mondták, hogy minden rendben van, de a latin, orvosi szöveget nem tudom értelmezni. Azért kérem itt a segítséget, mert kíváncsi vagyok, mit ír a papír. Hozzáteszem, ez nem mai történet ( kb 2 éves), csak a kíváncsiság hajt és a háziorvosommal nem igazán vagyok jóban. Igazából, amit tudni szeretnék a papírról, hogy a vérnyomásom kapcsán mit ír. Van itt olyan személy, aki tudná értelmezni?

Echocardiográphiás vizsgálat: Chison

Ao.ív: 28mm, Ao. desc.: 16mm Coartatio nincs.

Ao.asc: 28mm Ao.gyök: 18mm Norm.pulm.bill.3 zsebes norm ao. bill.

AI,AS nincs. AO. csúcssebesség 1,36m/s,

Jk: 21mm Septum: 10mm BK Ds:35mm BK Dd: 55mm EF:59% HF:9mm

Mitrális anterior vitorla kissé vaskosabb. Prolapsus nem látható.

MI: enyhe, E:109cm/sec A:82cm/sec DT: 170msec E/A: 1,32

BK kiáramlás sebesség: 1,3m/s Jobb pitvar:51mm Bal pitvar 52mm

TI: enyhe, Jk-i nyomás 10+8=18Hgmm

Pericardium vékony. PF. nincs. Shunt keringés nem látható.

Hyperkinetikus falmozgások. IVC: 13mm

Vizsgálai eredmény: Segmentális falmozgászavar nem látható. Jó systolés Bk. functio. Norm. tágasságú szívüregek. AI,AS nincs. Enyhe MI.norm jobb fél.

Mit jelentenek? Vérnyomással kapcsolatban mit ír?

Köszönöm!

2018. ápr. 30. 13:23
 1/7 anonim ***** válasza:

Enyhe, kezelést nem igénylő mitralis billentyűelégtelenség. Egyébként minden ok.

Vérnyomásról nincs szó a leletben, kamrai nyomások vannak, az más.

2018. ápr. 30. 14:21
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, Szóval ennek ellenére lehet magas vérnyomásom?
2018. ápr. 30. 14:24
 3/7 anonim ***** válasza:

Lehet magasabb. Extrém magas valószínűleg nem, az visszahatna a pitvari és kamra nyomásviszonyokra, de ehhez nem értek.

Mindenesetre, ha magasabb is a vérnyomásod, a szíved nem sínylette meg, valószínűleg nem olyan mértékű, vagy nem áll fenn olyan régóta.

2018. ápr. 30. 15:26
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Amúgy, a vizsgálat után itthon méregetnem kellet a vérnyomásom, 130 fölé sosem ment, általában 115-120 környékén mozgott, de orvosnál mindig magasat mérnem, bár mióta mondta, hogy magas a vérnyomásom ( ami ezek szerint nem igaz) azóta akármilyen orvosnál mérnek vérnyomást, magas, mivel ideges vagyok. Évente kell vérnyomás ellenőrzésen részt vennem, 2. éve 155-160-as a vérnyomásom az orvosnál, de itthon akármikor mérem, teljesen normális.
2018. ápr. 30. 15:34
 5/7 anonim ***** válasza:
Kínzó kérdés: minek dobálóznak ennyi latin kifejezéssel? Úgyse fogja egyetlen külföldi orvos sem megérteni, hogy vékony, nem látható, meg hogy nincs. De így legalább még a magyar beteg se érti.
2018. máj. 1. 00:13
 6/7 anonim ***** válasza:

Viszonylag kevés latin van benne.

Egyszerűbb így, mintha megpróbálnánk magyar kifejezéseket használni, körülményeskedő lenne. A lelet úgyis a beutaló orvosnak szól, az ő kérdésére adott válasz ez.

Az orvosnak pedig kötelessége elmondani magyarul a páciensnek, hogy mit talált, ami itt meg is történt.

2018. máj. 1. 00:44
 7/7 Ypszilon1980 ***** válasza:

Ne haragudj Kérdező, de nem értem a kérdést sem.

Kardiológián ott voltál, kaptál egy leletet, ami számodra nem értelmezhető, de azt mondták minden rendben van, ez jó hír, de ha ezt is érteni akarod, akkor miért nem kérdezed meg ott?

Neten amúgy mindent meg tudsz nézni.

Kötelességük lenne mindenre válaszolni, főleg egy magán rendelésen, mivel ez a leirat igazából nem is a betegnek szól, inkább a kezelőorvosnak. Egy eltávnál meg az ambuláns lapon, vagy zárójelentésen rajta kell lennie javaslatnak, illetve annak, hogy mi a további teendő, kell-e kontrollra menni vagy sem, stb..

2018. máj. 2. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!